01
Ιούλ
2021
Στήριξη στο αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης,  για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

 

1

Ι. Καϊτεζίδης: “Το αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής φωτίζει με τρόπο αυθεντικό μια αθέατη πλευρά της επανάστασης, τη συμβολή της Μακεδονίας μας στον αγώνα του 1821”

Την πρωτοβουλία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) που ανέλαβε την παραγωγή ενός σπουδαίου αφιερώματος, αποτίνοντας φόρο τιμής στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821, στηρίζει έμπρακτα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Με πρωτοβουλία του προέδρου της, Δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, το Δ.Σ, ενέκρινε με ομόφωνη απόφαση του να στηρίξει με 10.000 ευρώ την παραγωγή του ψηφιακού αφιερώματος, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό, διαδικτυακό, πολιτιστικό προϊόν που προβάλλεται στο (https://www.youtube.com/watch?v=il94DAoEnIM) και αναδεικνύει τη συμβολή της Μακεδονίας στον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821, συνδέοντας το ένδοξο ιστορικό μας παρελθόν, με τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας.

Με αφορμή την απόφαση της ΠΕΔΚΜ να στηρίξει οικονομικά το επετειακό μουσικό αφιέρωμα, ο πρόεδρος κ. Καϊτεζίδης επισκέφθηκε σήμερα το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Βασίλη Γάκη, προκειμένου να του εκφράσει τα συγχαρητήρια του για τη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Καϊτεζίδης: Μια σημαντική πρωτοβουλία, συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

2«Η ΠΕΔΚΜ με ομόφωνη απόφαση της στήριξε μια σημαντική δουλειά του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της διοίκησης του, με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση» τόνισε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, προσθέτοντας πως το αφιέρωμα που ετοίμασε το Μέγαρο Μουσικής αναδεικνύει μια αθέατη πλευρά της ελληνικής επανάστασης. Την επανάσταση στη Μακεδονία. «Ειδικά τη Μακεδονία μας και τη σημαντική συμβολή της στον αγώνα του 1821, τη φώτισε η προσπάθεια του Μεγάρου Μουσικής με ένα  τρόπο εύστοχο, τεκμηριωμένο και ποιοτικό» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του Δ.Σ για αυτή την απόφαση, ενώ συνεχάρη και τον πρόεδρο του Μεγάρου Βασίλη Γάκη και τους συνεργάτες του για αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία.

«Είναι μια πρωτοβουλία συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση» σχολίασε ο ίδιος.

Για πρώτη φορά η ΠΕΔΚΜ συνεργάζεται με ένα ισχυρό φορέα του πολιτισμού

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης μίλησε και με την αυτοδιοικητική του ιδιότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλη την ιστορία του θεσμού της παίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στον πολιτισμό, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στις πιο απόμακρες περιοχές.

«Για πρώτη φορά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάζεται  με το Μέγαρο Μουσικής, με έναν τόσο μεγάλο και ισχυρό φορέα του πολιτισμού και στηρίζει ένα πρωτότυπο πολιτιστικό προϊόν, που έχει σκοπό να αναδείξει τη συμμετοχή της Μακεδονίας στους αγώνες του 1821. Δυστυχώς αυτό δεν έχει προβληθεί όπως θα έπρεπε και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να ενισχύσουμε το ρόλο τη Μακεδονίας όχι μόνο το 1821 αλλά στην εξέλιξη της ιστορίας» δήλωσε ο κ. Γάκης.

3Με το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον πρόεδρο του ΟΜΜΘ στις εγκαταστάσεις του και στην κεντρική σκηνή, όπου φιλοξενούνται οι μεγαλύτερες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής αναδεικνύει την άγνωστη πτυχή και τον σημαντικό ρόλο των Μακεδόνων στην εθνική  παλιγγενεσία του 1821 με ακούσματα μουσικά αλλά και εκπαιδευτικές ιστορικές αναφορές. Δημοτικοί σκοποί της Μακεδονίας διασκευάζονται από πέντε διακεκριμένους μουσικούς ώστε να αποδοθούν από την Συμφωνική Ορχήστρα  Νέων του ΟΜΜΘ (MOYSA), σε μουσική διεύθυνση Θοδωρή Παπαδημητρίου. Την αφήγηση και επιμέλεια της μουσικολογικής παρουσίασης των δημοτικών τραγουδιών ανέλαβε ο σπουδαίος ερευνητής της λαϊκής μας παράδοσης  Γιώργος Μελίκης ενώ τα ιστορικά γεγονότα σχολιάζει ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ   Ιάκωβος Μιχαηλίδης.