Δήμος Καλαμαριάς

image
Δήμαρχος: ΔΑΡΔΑΜΑΝΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ(ΓΙΑΝΝΗΣ)
Πληθυσμός: 90.096

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Στο ακρωτήριο του Δήμου, στο Καραμπουρνάκι, οι αρχαιολογικές ανασκαφές και οι έρευνες, έφεραν στο φως και απέδειξαν  την ύπαρξη ενός προϊστορικού οικισμού που γνώρισε μεγάλη ακμή τον 5ο π.Χ. αιώνα. Μέσα από τα ευρήματα αποδεικνύεται η επικοινωνία του με τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, την Αττική, την Ιωνία και τα νησιά του Αιγαίου.  Η περιοχή της σημερινής Καλαμαριάς παρέμεινε σχεδόν ακατοίκητη μέχρι το 1920. Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν εδώ, ήταν Έλληνες πρόσφυγες που ήρθαν το 1920 από τον Καύκασο και τη Γεωργία. Η εκτεταμένη όμως εγκατάσταση ήταν αυτή των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922 και της Ανταλλαγής των Πληθυσμών μετά τη συνθήκη της Λωζάνης, το 1923.

Οι πρόσφυγες της Καλαμαριάς, με επικρατέστερο το Ποντιακό στοιχείο, κατάφεραν μέσα από κακουχίες και δυσκολίες προσαρμογής στην καινούργια πατρίδα, έχοντας  πείσμα, δύναμη και πάθος  να επιχειρήσουν ένα καινούργιο ξεκίνημα, για μια νέα ζωή. Σταδιακά οργανώθηκαν  (κυρίως οι Πόντιοι) σε σωματεία και συλλόγους για να διατηρήσουν ακμαίο το ηθικό τους και να διαφυλάξουν τα ιερά και τα όσια από τις αλησμόνητες πατρίδες τους.

Η Καλαμαριά μέχρι το 1943 ήταν ενσωματωμένη στο Δήμο Θεσσαλονίκης και αποτελούσε ενιαίο σύνολο. Την 1η Ιανουαρίου 1943 άρχισε να λειτουργεί ως ξεχωριστή διοικητική ενότητα. Ο πληθυσμός της με  την απογραφή του 1947, ήταν 14.000 κατοίκους ενώ με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της  ανήλθε σε 91.270 κατοίκους.

Πριν κάποια χρόνια οι Θεσσαλονικείς την επέλεγαν για τα κοσμικά κέντρα αναψυχής, τα γραφικά ταβερνάκια της, τα νεανικά καφέ ή απλά για το αγνάντεμα της θάλασσας και του ηλιοβασιλέματος.

Σήμερα η  Καλαμαριά, που διαθέτει  ακτογραμμή 6,5 χιλιομέτρων   είναι η πόλη και ο  ομώνυμος Δήμος που  βρίσκεται σε μία από τις πλέον όμορφες περιοχές του νοτιοανατολικού τμήματος του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Εχει  πλούσια ιστορία, παράδοση και πολιτισμό που καταγράφεται  στο τουριστικό προφίλ της και περιμένει το 2023 να συνδεθεί με την κεντρική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης.

Η εγγύτητα με τη θάλασσα και το μεγάλο παραλιακό μέτωπο αλλά και με το κέντρο της Θεσσαλονίκης , την κατέστησαν μια ιδιαίτερα ελκυστική περιοχή κατοικίας για νοικοκυριά μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1970 και μετά, με αστικές πολυκατοικίες καλής ποιότητας και με αντικατάσταση των παλαιών μικρών μονοκατοικιών προερχόμενων από την περίοδο αποκατάστασης των προσφύγων.

Κάθε χρόνο  ο Δήμος οργανώνει σπουδαίες εκδηλώσεις όπως,  τον κορυφαίο θεσμό, Παρα θιν΄αλός,  από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα καλλιτεχνικά μουσικά γεγονότα της πόλης και το Πεδίο Δράσης Κόδρα το σημαντικότερο εικαστικό φεστιβάλ της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

Στον Δήμο Καλαμαριάς ιδρύθηκαν  και λειτουργούν, δύο  Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου:

Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, που διατηρεί τη μνήμη και αναδεικνύει την ιστορική ταυτότητα του προσφυγικού ελληνισμού. Στόχος του  να  συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του προσφυγικού ελληνισμού στο σύνολό του. Το ερευνητικό του έργο δεν σταματά ποτέ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των προφορικών μαρτυριών.

Το Μουσείο Φωτογραφίας  Δήμου Καλαμαριάς «Χρήστος Καλεμκερής» με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Βρίσκεται στην επέκταση της πόλης Καλαμαριάς και είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά μουσεία της πόλης, καθώς  κρύβει στο εσωτερικό του μια μοναδική συλλογή από φωτογραφίες που διηγούνται δύο αιώνες ελληνικής ιστορίας.