Δήμος Σερρών

image
Δήμαρχος: ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Πληθυσμός: 76.817

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥΣ
ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΗΤΡΟΥΣΙΟΥ
ΛΕΥΚΩΝΑ
ΟΡΕΙΝΗΣ
ΣΕΡΡΩΝ
ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

Ο Δήμος Σερρών με έδρα τις ομώνυμες Σέρρες έχει έκταση 600,479 τ.χλμ. και πληθυσμό 76.817 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Αποτελεί το διοικητικό και οικονομικό κέντρο του νομού Σερρών.

Η σημερινή σύνθεση του δήμου προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Σερρών, Καπετάν Μητρούση, Λευκώνα και Σκουτάρεως και των Κοινοτήτων Άνω Βροντούς και Ορεινής.

Η πόλη των Σερρών, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 58.287 κατοίκους. Απέχει 89 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 587 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Οι Σέρρες έχουν μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία. Το όνομα της πόλης εμφανίζεται για πρώτη φορά τον  5ο π.Χ. αιώνα από τον Ηρόδοτο ως «Σίρις» και τον εθνικό προσδιορισμό «Παιονική». Αργότερα αναφέρεται ως Σίρρα (Σερραίος), Σίραι. Από τον 5ο μ.Χ. αιώνα μνημονεύεται με το όνομα Σέρραι και αναφέρεται από τους  βυζαντινούς ως «μέγα και θαυμαστόν άστυ».

Ο ρόλος των Σερρών στη βυζαντινή και στη συνέχεια στην ελληνική ιστορία είναι πρωταγωνιστικός.

Από το 1383 έως το 1913 η πόλη ήταν κάτω από τον ζυγό των Τούρκων. Οι Σερραίοι πήραν μέρος σε όλες τις προεπαναστατικές κινήσεις των υποδούλων Ελλήνων. Ηρωικές σερραϊκές μορφές της Επανάστασης του 1821 ήταν ο Εμμανουήλ Παππάς και ο συγγραφέας του Αγώνα Νικόλαος Κασομούλης.

Παρά τις πολλές καταστροφές που υπέστη και παρόλο που σκλαβώθηκε αρκετές φορές, η πόλη των Σερρών αναγεννιόταν πάντα από τις στάχτες  της.

Η πιο μαύρη σελίδα της πρόσφατης ιστορίας των Σερρών ήταν κατά τον Β΄Βαλκανικό Πόλεμο η πυρπόληση και ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης από τους Βούλγαρους, μία ημέρα πριν από την οριστική απελευθέρωσή της στις 29 Ιουνίου 1913 από την VII Ελληνική Μεραρχία.

Η πόλη πυρπολήθηκε και δεύτερη φορά στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο πάλι από τους Βούλγαρους κατακτητές κατά την αποχώρησή τους. Στις πυρκαγιές οφείλεται το ότι η σημερινή πόλη είναι νεόκτιστη με ελάχιστα παλαιά κτίρια να σώζονται.

Η σύγχρονη πόλη των Σερρών σφύζει από ζωντάνια λόγω των χιλιάδων φοιτητών που σπουδάζουν στις αξιόλογες Σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών.

H καρδιά της πόλης των Σερρών χτυπάει στην πλατεία Ελευθερίας, όπου βρίσκεται το Μπεζεστένι, η παλιά σκεπαστή οθωμανική αγορά που στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο,  το άγαλμα του Εμμανουήλ Παππά και περιποιημένοι χώροι πρασίνου. Το κέντρο της πόλης διατρέχουν όμορφοι πεζόδρομοι, όπου συνυπάρχουν τα εμπορικά καταστήματα με τα πολυσύχναστα καφέ και εστιατόρια.

Πόλο έλξης στον Δήμο Σερρών αποτελούν οι φυσικές ομορφιές, μεταξύ των οποίων η Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, το δάσος του Λαϊλιά, όπου λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο, το γραφικό προάστιο του Άγ. Ιωάννη και η Ακρόπολη των Σερρών με τον βυζαντινό πύργο του Ορέστη, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου,  τα σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία, το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων και το Μουσείο Βλάχων. Φημισμένη είναι η τοπική γαστρονομία με χαρακτηριστικά προϊόντα γνωστά σε όλη την Ελλάδα, όπως η μπουγάτσα Σερρών και ο ακανές.

Σημείο αναφοράς για την πόλη των Σερρών είναι το Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη και τη μοναδική πίστα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια για διεξαγωγή αγώνων κατηγορίας Μοτοσικλέτας και Αυτοκινήτου μέχρι του επιπέδου Φόρμουλα 3000.

Στον Δήμο Σερρών εδρεύουν σημαντικές εξωστρεφείς και δυναμικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναπτύσσονται διαρκώς και αποτελούν παραδείγματα επιτυχημένου επιχειρείν για όλη την Ελλάδα.