Δήμος Έδεσσας

image
Δήμαρχος: ΓΙΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Πληθυσμός: 28.814

ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ
ΕΔΕΣΣΑΣ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

Ο Δήμος Έδεσσας βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συστάθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και προήλθε από την συνένωση των πρώην Δήμων Βεγορίτιδας και Έδεσσας.

Η έκτασή του είναι 605,5 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 28.814 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Το ανάγλυφό του παρουσιάζει εντυπωσιακή ποικιλομορφία, καθώς περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους του Καιμακτσαλάν και του Βερμίου, διαθέτει οροπέδια και δύο πανέμορφες λίμνες, ενώ καταλήγει στον εύφορο κάμπο της Έδεσσας, γνωστό και ως Λόγγο, όπου λέγεται ότι ήταν οι Κήποι του Μίδα!

Έδρα του Δήμου, αλλά και της Π.Ε. Πέλλας, είναι η πόλη της Έδεσσας. Η Έδεσσα κατοικείται αδιάλειπτα εδώ και 3.000 χρόνια, ενώ αποτέλεσε σημαντική πόλη του Μακεδονικού Βασιλείου, που παλιότερα ταυτιζόταν με τις Αιγές. Ίσως εδώ έκανε ο μικρός Αλέξανδρος τα πρώτα του βήματα, πριν κατακτήσει όλο τον τότε γνωστό κόσμο και μεταδώσει το πνεύμα του ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης…

Στα Βυζαντινά χρόνια χαρακτηρίστηκε «θεοφρούρητο κάστρο» και αποτέλεσε πεδίο συγκρούσεων και πολέμων, ενώ ήταν από τα σημαντικότερα κέντρα του Μακεδονικού Αγώνα. Η Έδεσσα από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι την δεκαετία του 1950 έζησε σημαντική βιομηχανική άνθηση, με την αξιοποίηση της δύναμης του νερού για παραγωγή ενέργειας που κινούσε τις μηχανές πολύ σημαντικών εργοστασίων! Κλωστοϋφαντουργία, κανναβουργία, παραγωγή μεταξιού… δίνουν στην Έδεσσα το προσωνύμιο «Μάντσεστερ της Ανατολής»!

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης είναι οι περίφημοι Καταρράκτες, ενώ τα νερά διατρέχουν όλη την πόλη μέσα από ένα σύμπλεγμα ποταμοβραχιώνων που κάνουν την περιήγηση στην Έδεσσα συγκλονιστική! Βέβαια, δεν είναι μόνο τα άφθονα νερά, τα ποτάμια και οι 11 Καταρράκτες – με εντυπωσιακότερο τον Κάρανο, τον μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και μοναδικό καταρράκτη εντός αστικού χώρου σε όλη την Ευρώπη – που κάνουν μοναδική την Έδεσσα… Ένα πλήθος αξιοθέατων και επισκέψιμων χώρων, όπως οι επισκέψιμοι Μύλοι, η παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι, η Βυζαντινή γέφυρα, αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος του Λόγγου, δίπλα στον οποίο είναι χτισμένο το Μοναστήρι τις Αγίας Τριάδας, ικανοποιούν και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη!

Σημαντικός τουριστικός προορισμός είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα (Καϊμακτσαλάν) και ο παραδοσιακός οικισμός του παλαιού Αγίου Αθανασίου, ενώ και οι υπόλοιποι οικισμοί του ορεινού όγκου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η Βεγορίτιδα και η λίμνη Άγρα – Βρυτών – Νησίου αποτελούν σημαντικούς υδροβιότοπους και χώρους ανάπτυξης δραστηριοτήτων αναψυχής. Το αεροδρόμιο της Αερολέσχης Έδεσσας στους πρόποδες του Καιμακτσαλάν είναι ο ιδανικός χώρος για τους λάτρεις των αεραθλημάτων, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα στο Μουσείο που βρίσκεται στην Κοινότητα Καρυδιάς, πολύ κοντά στο μνημείο στον χώρο μαρτυρίου των Μακεδονομάχων Άγρα και Μίγκα.

Η τοπική κουζίνα παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιότητας, που σχετίζονται με τα ποιοτικότατα τοπικά προϊόντα που παράγονται στον Δήμο Έδεσσας, με χαρακτηριστικότερα τα κεράσια Εδέσσης, αλλά και τα μήλα, τα ροδάκινα και τα ακτινίδια! Γεύσεις μοναδικές από έναν μοναδικό τόπο!

Η ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του Δήμου Έδεσσας, αλλά και ο ιστορικός και πολιτισμικός του πλούτος τον καθιστούν ένα τόπο ιδιαίτερα ελκυστικό. Οι φιλόξενοι κάτοικοί τους σας καλούν να τον γνωρίσετε…