Δήμος Νέας Προποντίδας

image
Δήμαρχος: ΚΑΡΡΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Πληθυσμός: 36.520

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
Ν.ΤΡΙΓΛΙΑΣ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ

O Δήμος Ν. Προποντίδας αποτελείται από 20 Κοινότητες (θεσμοθετημένους οικισμούς) και καταλαμβάνει έκταση 371 km2. Έδρα του Δήμου είναι τα Νέα Μουδανιά με πληθυσμό περίπου 10.000 κάτοικους. Ο πληθυσμός του Δήμου είναι 36.520 μόνιμοι κάτοικοι αλλά κατά την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνεται σε 500.000 περίπου. Είναι κατά κύριο λόγο παραθαλάσσιος με μήκος ακτών 60 χιλιόμετρα.  Πολλές ακτές, συνολικά 18, είναι βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες, που σημαίνει ότι πληρούν πλήθος αυστηρών κριτηρίων και είναι πιστοποιημένη η καθαρότητα και καταλληλότητα  των νερών. Οι πολυσύχναστες παραλίες διαθέτουν ναυαγοσωστική κάλυψη και παροχές σε χώρους υγιεινής και αποδυτήρια, καθώς και ειδικό διάδρομο με αμαξίδιο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Κατά κύριο λόγο είναι πεδινή – ημιορεινή αγροτική περιοχή με μέγιστο υψόμετρο την κορυφή του βουνού “Κατσίκα” στα 650 μέτρα και βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότερες Κοινότητες δημιουργήθηκαν μετά την μικρασιατική καταστροφή από πρόσφυγες κυρίως της περιοχής της Προποντίδας αλλά υπάρχει και ντόπιος πληθυσμός σε χωριά που προϋπήρχαν. 

Διαθέτει πλήθος αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων ιδιαίτερης πολιτισμικής και ιστορικής αξίας.

  • Στα αρχαιολογικούς ενδεικτικά αναφέρουμε το Σπήλαιο των Πετραλώνων, όπου βρέθηκε το κρανίο του αρχανθρώπου ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη, ο προϊστορικός οικισμός Αγίου Μάμαντος, η αρχαία Ποτίδαια, το διατείχισμα της Κασσάνδρας.
  • Στο τομέα του πολιτισμού σημαντικό είναι το ίδρυμα Ιουστινιανός στην περιοχή των Ν. Φλογητών, και το μουσείο Αλιευτικών σκαφών και Εργαλείων στα Ν. Μουδανιά. Από εκδηλώσεις ξεχωρίζουν το Φεστιβάλ της Θάλασσας, το πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος και πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και εθίμων που διοργανώνουν οι φορείς και οι πολιτιστικοί σύλλογοι.

Χαρακτηριστικά  στοιχεία του Δήμου ακόμη είναι:

  • η ύπαρξη του υγροβιότοπου Αγίου Μάμα ο οποίος ανήκει στο δίκτυο Natura 2000,
  • η ύπαρξη του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας (έως 42οC) Ελαιοχωρίων (το οποίο εκτίνεται στην περιοχή των Ελαιοχωρίων, της Τρίγλιας και της Τενέδου).

Η Δημοτική Αρχή έδωσε τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη βελτίωση υποδομών και παροχών για ντόπιους και επισκέπτες. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί η υλοποίηση εκτεταμένων έργων αναπλάσεων σε όλον τον δήμο, με ασφαλτοστρώσεις και κατασκευή χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων πεζοδρομίων με προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ και διαδρόμους όδευσης τυφλών. Επίσης, δόθηκε έμφαση στους βιολογικούς καθαρισμούς και στα αποχετευτικά δίκτυα, ώστε το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου να διαθέτει σήμερα αποχετευτικό δίκτυο με όλα τα περιβαλλοντικά οφέλη, που συνεπάγεται αυτό.

Προχώρησε επίσης στην ανόρυξη γεωτρήσεων, για κάλυψη των υδρευτικών αναγκών με τελευταίο έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ την ανόρυξη εννέα γεωτρήσεων για τις υδρευτικές ανάγκες της Ν. Ηράκλειας και της Σωζόπολης. Με πλήθος ακόμη έργων, όπως σχολικών κτιρίων, αγροτικής οδοποιίας, αλλά και με τη λειτουργία κοινωνικών δομών μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας στοχεύει στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αναδεικνύεται σε ένα δυναμικό Δήμο.

Επιπλέον, με δράσεις και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα στοχεύει στη λειτουργία δομών και τη δυνατότητα παροχών μετατρέποντας τον Δήμο σε μία ελκυστική περιοχή για τους τουρίστες, που σταθερά κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν να την επισκεφτούν. Ο άλλοτε Δήμος-«προθάλαμος» για την είσοδο στα ενδότερα της Χαλκιδικής έχει πια μία ισχυρή παρουσία και ανήκει σταθερά στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων.