Δήμος Βεροίας

εικόνα
Δήμαρχος: ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Πληθυσμός: 66.547

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
ΒΕΡΓΙΝΑΣ
ΒΕΡΟΙΑΣ
ΔΟΒΡΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΟΣ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ο Δήμος Βέροιας, με ιστορική έδρα τη Βεργίνα, αποτελεί την Πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και το μεγαλύτερο σε πληθυσμό αστικό κέντρο της, συγκεντρώνοντας τις διοικητικές υπηρεσίες της περιοχής και αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας του νομού. Ευρέως γνώστη για τον αγροδιατροφικό της πλούτο, η Βέροια παντρεύει αρμονικά την αγροτική και κτηνοτροφική παράδοση και την μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής με τη σύγχρονη αστική ζωή.

Ο Δήμος Βέροιας αποτελεί επίσης πόλο προσέλκυσης τουρισμού, καθώς περιλαμβάνει ένα σπουδαίο αριθμό μνημείων και αξιοθέατων. Κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και περιτριγυρισμένη από τις πλαγιές των Πιερίων Ορέων και τον Αλιάκμονα ποταμό, η Βέροια είναι ευρέως γνωστή για την πλούσια και μακραίωνη ιστορία της. Εδώ βρίσκεται η Βεργίνα (Αιγές), αρχαιολογικός χώρος χαρακτηρισμένος ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, η πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, το μέρος όπου στέφτηκε Βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος και ξεκίνησε τη μυθική εκστρατεία του που ένωσε ανθρώπους και πολιτισμούς. Στην πόλη βρίσκεται το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ο χώρος όπου 2000 χρόνια πριν ο Απόστολος των Εθνών μετέφερε το μήνυμα του Χριστού στους κατοίκους της Βέροιας. Διατηρούνται επίσης 48 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, οθωμανικά λατρευτικά μνημεία καθώς και η αρχαιότερη εβραϊκή συναγωγή στη Βόρεια Ελλάδα, απόδειξη ότι η πόλη υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό σταυροδρόμι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η Βέροια είναι γνωστή για τις πλούσιες πολιτιστικές της δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συναυλίες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και πολλές άλλες καλλιτεχνικές δράσεις προσδίδουν ένα έντονο καλλιτεχνικό χρώμα στην καθημερινότητα της πόλης με σημαντική παρουσία τόσο των κατοίκων της όσο και μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Επιπλέον, η Βέροια φιλοξενεί και πλήθος αθλητικών εκδηλώσεων με πανελλαδικό αλλά και διεθνές ενδιαφέρον ενώ εδώ βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Χώρας.

Γεωγραφικά, κατέχει το 46,53% της έκτασης του νομού Ημαθίας και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2011, ο διευρυμένος Δήμος Βέροιας προέκυψε από τη συνένωση του προϋπάρχοντος Δήμου Βέροιας με τους Δήμους Αποστόλου Παύλου, Βεργίνας, Δοβρά και Μακεδονίδας. Μορφολογικά, ο Δήμος Βέροιας, με συνολική έκταση 791,43 τετραγωνικά χιλιόμετρα, διαιρείται σε ορεινό κατά 45,52%, ημιορεινό κατά 24,85% και πεδινό κατά 29,64%.

Ο Δήμος Βέροιας έχει πληθυσμό 66.547 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και συγκεντρώνει το 47,45% του συνολικού πληθυσμού του νομού Ημαθίας και το 3,54% του πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη Δημοτική Ενότητα Βέροιας η μεγάλη πλειονότητα των απασχολούμενων εργάζεται στον τριτογενή τομέα (70,75%). Αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο από την ύπαρξη του αστικού κέντρου της Βέροιας, που συγκεντρώνει διοικητικές και άλλες υπηρεσίες. Στον Δήμο σήμερα λειτουργούν αποτελεσματικά αρκετές δομές πρόνοιας,  αθλητισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού.