Δήμος Λαγκαδά

Δήμαρχος Λαγκαδά
Δήμαρχος: ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Πληθυσμός: 41.103

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΑΣΣΗΡΟΥ

ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

ΚΑΛΛΙΝΔΟΙΩΝ

ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

ΛΑΓΚΑΔΑ

ΛΑΧΑΝΑ

ΣΟΧΟΥ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

Ο Δήμος Λαγκαδά αποτελεί Δήμο της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων βορειοανατολικά από αυτήν. Με τη σημερινή διοικητική μορφή του προέκυψε από την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 3852/2010 του προγράμματος «Καλλικράτης». Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους δήμους στην Ελλάδα, καθώς στα πλαίσια του Καλλικράτη έγινε η συνένωση επτά προϋπαρχόντων δήμων της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, είναι ο δέκατος μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Ελλάδας. Έδρα του είναι η ομώνυμη πόλη του Λαγκαδά και ιστορική έδρα ο Λαχανάς λόγω της ομώνυμης ιστορικής μάχης τον Ιούνιο του 1913. Αποτελείται από επτά Δημοτικές Ενότητες: Λαγκαδά, Ασσήρου, Βερτίσκου, Καλινδοίων, Λαχανά, Κορώνειας, Σοχού, ενώ διοικητικά συνορεύει με τέσσερις δήμους της Π.Ε Θεσσαλονίκης: Θέρμης, Χορτιάτη-Πανοράματος, Βόλβης και Ωραιοκάστρου. Η γεωγραφική έκταση του Δήμου Λαγκαδά είναι 1220.3 τ.χλμ και ο συνολικός πληθυσμός του είναι 41.103 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Ιστορία

Ο Λαγκαδάς φαίνεται πως πήρε το όνομά του από τη θέση του, από τη λέξη “Λαγκάδιν”, υποκοριστικό τοπωνύμιο του μεσαίωνα, της λέξης “Λάγκος” που σημαίνει κοιλάδα. Ο Λαγκαδάς αναφέρεται για πρώτη φορά με αυτό το όνομα σε ιστορική περιγραφή γεγονότων του 1207 μ.Χ. Επιπλέον, με το σημερινό όνομα ο Λαγκαδάς απαντάται στις γραπτές πηγές από τον 6ο αιώνα μ.Χ. Από διάφορα αυτοκρατορικά φιρμάνια διαπιστώνεται ότι ο Λαγκαδάς κατά την Τουρκοκρατία ήταν έδρα πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Η περιοχή ανέκαθεν αποτελούσε το ορμητήριο για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης, καθώς συγκέντρωνε μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως ότι διέθετε εκτεταμένο κάμπο για την στρατοπέδευση του εχθρού, εξασφάλιζε άφθονες τροφές και χόρτο για τον εχθρικό στρατό και ιππικό, ενώ ήταν και αθέατη από την Θεσσαλονίκη, οπότε ο εχθρός μπορούσε ανενόχλητα να συντάξει τις δυνάμεις του και να προχωρήσει ως τα τείχη της πόλης. Η πόλη του Λαγκαδά βρίσκεται στο κέντρο της κοιλάδας της Μυγδονίας, από όπου πέρασε ο Μ. Αλέξανδρος για τις εκστρατείες του και ο Απόστολος Παύλος για την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Από τη σκοπιά της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ο Δήμος διαθέτει τη δική του ιδιαίτερη αρχιτεκτονική η οποία διαφέρει σημαντικά από άλλες πόλεις της Μακεδονίας. Εξέχουσα ιστορία έχει και η περιοχή των Καλινδοίων. Ο πλούτος των ευρημάτων, αλλά και η πλούσια προϊστορία, αποδεικνύεται από τα απολιθωμένα οστά ζώων που έζησαν στην περιοχή πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια (Μαμούθ των Καλινδοίων) και τα οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη μετά από συστηματικές παλαιοντολογικές ανασκαφές του ΑΠΘ.

Φυσιογνωμία

Σε όλο το Δήμο Λαγκαδά ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει περιοχές με μεγάλο ιστορικό, αρχαιολογικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, αλλά και τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Η κάθε Δημοτική Ενότητα παρουσιάζει αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά και η κάθε κοινότητα έχει πλούσιο τοπικό πολιτιστικό και πολιτισμικό απόθεμα. Σημαντική είναι και η δράση των πολιτιστικών συλλόγων στη διάσωση, ανάδειξη και προβολή της παράδοσης, των αξιών, των ηθών και των εθίμων της κάθε περιοχής.  Ένα από τα σπουδαιότερα δρώμενα, το οποίο έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, αποτελούν τα Καρναβάλια του Σοχού. Εξίσου σημαντικά είναι το Πανηγύρι των 12 Αποστόλων όπου πραγματοποιείται η παραδοσιακή πάλη Σοχού,  το λαϊκό έθιμο των Αναστεναρίων, τρεις φορές το χρόνο και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Ο Δήμος Λαγκαδά προσφέρει, όμως και ποικιλία άλλων εμπειριών όπως και ξεχωριστές γαστρονομικές απολαύσεις. Ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» έχει δημιουργήσει ένα «ανοιχτό Μουσείο Αγροτικής Ζωής» όπου μαζί με τη Λαογραφική Συλλογή,  το Παλαιό Παντοπωλείο, το σπίτι του Τσαγκάρη οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της περιοχής.  Η παραδοσιακή κοινότητα των Πετροκέρασων προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό των κατοίκων του μέσα από το δίκτυο επισκέψιμων χώρων που έχει δημιουργήσει.     

Από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Δήμου Λαγκαδά είναι η ύπαρξη των θερμών πηγών του. Βρίσκονται στην πόλη του Λαγκαδά, και μόλις 20 λεπτά έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ο Λαγκαδάς αποτελεί μια από τις παλαιότερες Λουτροπόλεις της Ελλάδας καθώς τα Ιαματικά Λουτρά πρωτοχτίστηκαν το 900 μ.Χ επί Ιουστινιανού, δίπλα στη λίμνη που πήρε το όνομα Κορώνεια από τη μητέρα του Ασκληπιού, θεού της Ιατρικής και της Υγείας. Εκτός των σύγχρονων ομαδικών και ατομικών λουτήρων, τα Λουτρά διαθέτουν δύο βυζαντινούς λουτήρες οι οποίοι είναι από τα σημαντικότερα βυζαντινά κτίσματα με χρήση λουτήρα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα νερά έχουν ιδιαίτερη ιαματική αξία ενώ τα Λουτρά ήταν και παραμένουν μια μεγάλη πηγή οικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο.

Σήμερα ο Δήμος Λαγκαδά έχει σημαντική παρουσία ως κέντρο διακίνησης αγαθών, παραγωγής και εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Φιλοξενεί δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα, ενώ ο πρωτογενής τομέας είναι από τους σημαντικότερους παραγωγικούς τομείς του Δήμου Λαγκαδά, με τη γεωργία και την κτηνοτροφία να αποτελούν τη βάση της οικονομίας του.