Δήμος Κιλκίς

image
Δήμαρχος: ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Πληθυσμός: 51.926

ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΓΑΛΛΙΚΟΣ
ΔΟΪΡΑΝΗ
ΚΙΛΚΙΣ
ΚΡΟΥΣΙΑ
ΜΟΥΡΙΕΣ
ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗ
ΧΕΡΣΟ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

 Το Κιλκίς της Ιστορίας και του Πολιτισμού

Η ιστορική μάχη του Κιλκίς, τα ορεινά ανάγλυφα των Κρουσίων και του Μπέλλες, το υδάτινο στοιχείο της Πρασιάδος κατά τον Όμηρο λίμνης Δοϊράνης χαρτογραφούν ως μνήμη

και ως εγκιβωτισμένες στο χρόνο εικόνες τη φυσιογνωμία του Δήμου Κιλκίς.

Ακουμπισμένος στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας, ο διευρυμένος Δήμος Κιλκίς αποτελεί ένα ζωντανό αυτοδιοικητικό κύτταρο το οποίο προέκυψε από τη συνένωση άλλων έξι Δημοτικών Ενοτήτων στην Καλλικρατική αρχιτεκτονική. Οι πρώην Δήμοι Γαλλικού, Δοϊράνης, Κρουσσών, Μουριών, Πικρολίμνης και Χέρσου συνιστούν τη διοικητική περιφέρεια ενός τόπου φιλόξενου με μοναδικές φυσικές ομορφιές και φιλοπρόοδους κατοίκους.

Ο Δήμος Κιλκίς κατοικείται από 51.926 πολίτες σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής απογραφής του 2011. Έδρα του είναι η πόλη του Κιλκίς, κτισμένη στους πρόποδες του Λόφου Αγίου Γεωργίου, όπου συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Δήμου (24.274 κάτοικοι). Ως ιστορική έδρα του Δήμου Κιλκίς είναι τιμητικά χαρακτηρισμένη η Κοινότητα της Νέας Σάντας, σύμβολο των αγώνων του ποντιακού ελληνισμού.

Η ιστορία της περιοχής του Κιλκίς χάνεται στην αχλή του χρόνου με τα πρώτα σημάδια της κατοίκησής της να τοποθετούνται στην αρχαϊκή εποχή και με το κουβάρι της ξετυλίγεται στην ελληνιστική εποχή, στη βυζαντινή περίοδο βρίσκοντας ξεχωριστή θέση στους νεότερους χρόνους.

Στο Β’ Βαλκανικό Πόλεμο το Κιλκίς δοξάστηκε ως θυσιαστήριο της ελευθερίας. Θεμελιακή βάση της σύγχρονης ιστορίας της πόλης είναι η επική μάχη του Κιλκίς και στέρεο υπόστρωμά της η προσφυγιά καθώς σ’ αυτήν βρήκαν καταφυγή και μια δεύτερη ασφαλή Πατρίδα οι νέοι οικιστές της, οι πρόσφυγες από τη Στρώμνιτσα, τη Θράκη, τη Στενήμαχο τον Πόντο, την Καππαδοκία. Πρόσφυγες τρίτης και τέταρτης γενιάς είναι οι συνεχιστές της ζωής και της ανάπτυξης μιας σύγχρονης επαρχιακής πρωτεύουσας με πυκνή πολεοδομική διάρθρωση, αστική όψη και πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις που συνέχουν την πολυπολιτισμική της ταυτότητα.

Η φύση προίκισε εξίσου απλόχερα τον τέταρτο μεγαλύτερο σε έκταση (1.581,21 τ.χ.) Δήμο της επικράτειας. Η λίμνη της Δοϊράνης με τις παραδοσιακές πλάβες που ψαρεύουν το εύγευστο γριβάδι είναι υγρότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας. Λίγο πιο βόρεια, τα Χίλια Δέντρα, δασικό σύμπλεγμα με τις αιωνόβιες βελανιδιές, η φημισμένη για τις ιαματικές της ιδιότητες Πικρολίμνη, συναγωνίζονται σε αγνότητα φυσικής ομορφιάς με τον ανθοφόρο όλες τις εποχές του χρόνου Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσίων, από τους νεότερους της Ευρώπης που απλώνεται σε μια έκταση 310 στρεμμάτων,κατάφυτη από φυλλοβόλα δάση δρυός, στολισμένη με βραχόκηπους, τεχνητούς καταρράκτες, λιμνούλες και διαμορφωμένα μονοπάτια όπου συνάζονται πάνω από χίλια ενδημικά και αυτοφυή είδη της βαλκανικής χλωρίδας.

Στα αξιόλογα τοπόσημα και στους χώρους ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος συγκαταλέγονται, επίσης, η αρχαιολογική περιοχή της Πολιτείας του Παλατιανού, το σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς  με το σπάνιο διάκοσμο από κοραλλιογενείς σχηματισμούς, το φρούριο του Παλαιού Γυναικοκάστρου με τα λίθινα μισογκρεμισμένα τείχη του να μαρτυρούν το βυζαντινό αποτύπωμα της περιοχής, το πολεμικό μουσείο Κιλκίς καθώς και τα κοιμητήρια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε Κρηστώνη και Δοϊράνη.

Τον πολιτιστικό καμβά του Δήμου Κιλκίς συνθέτουν σύγχρονες και παραδοσιακές μορφές τέχνης, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, τα Ελευθέρια της πόλης του Κιλκίς, οι εκδηλώσεις των ΠεντεκαιΔεκα Μαρτύρων, πολιούχων του Κιλκίς, ο Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος με εξόδους και στην περιφέρεια, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, η Εμποροπανήγυρη του Κιλκίς και οι τοπικές γιορτές στα εκατόν δεκαοκτώ χωριά του Δήμου Κιλκίς.

Ο Δήμος Κιλκίς, η πόλη και οι πανέμορφες κουκίδες των δεκάδων οικισμών του είναι τόποι φιλόξενοι και ξεχωριστοί. Το κλειδί της γοητείας τους επαφίεται στον κάθε επισκέπτη και ταξιδιώτη για να ανακαλύψει την μικρή αγαπημένη του Ιθάκη στο Κιλκίς του Πολιτισμού, της Τέχνης και της Προόδου.