Δήμος Θεσσαλονίκης

STAggeloudis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δήμαρχος: ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Πληθυσμός: 363,987

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΥ

 

 ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Θεσσαλονίκη, η φορτωμένη με την ανυπομονησία των μεγάλων ταξιδιών(Ναζίμ Χικμέτ)

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1869 και είναι ο μεγαλύτερος της πόλης  και ο δεύτερος στη χώρα, με πληθυσμό 325.182 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έχει έκταση 19,3 τ. χλμ και συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το ιστορικό κέντρο, το λιμάνι και σχεδόν 11 χλμ. θαλάσσιο μέτωπο μοιρασμένο σε αστικό (5χλμ) και λιμενικό, ενώ αποτελείται από έξι δημοτικές ενότητες.

Η ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι τεράστια. Θραύσματα από το βυζαντινό και ρωμαϊκό παρελθόν της πόλης αποθησαυρίζονται σε διάφορα σημεία και είκοσι πέντε μουσεία, ανάμεσά τους το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό, η Δημοτική Πινακοθήκη αναδεικνύουν την γοητεία της πόλης με την πολυπολιτισμική κουλτούρα, αλλά και τη νεανική ταυτότητα. Σε κεντρικά σημεία του Δήμου βρίσκονται το Κρατικό Θέατρο, το Μέγαρο μουσικής αλλά και μικρότερες μουσικές και θεατρικές σκηνές. Ο Δήμος φιλοξενεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει τα Δημήτρια, πρωτοπορεί εν γένει σε αθλητικές και πολιτισμικές διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί τηλεοπτικό σταθμού (TV100)  και δύο ραδιοφωνικούς (FM100 και FM100,6). 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σφύζει από το σφρίγος και το πάθος των νέων ανθρώπων του.

Στα όρια του Δήμου συμπεριλαμβάνεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καθώς και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με σχεδόν 100.000 φοιτητές, που χαρακτηρίζουν ολόκληρη την πόλη ως κέντρο μαθητείας, επιστήμης, έρευνας και κύρους με διεθνή εμβέλεια.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί και δημιουργεί. Είναι το κοσμοπολίτικο παρελθόν του, η συνεχής και αδιάλειπτη αστική ιστορία 24ων δίνουν αυτή τη δύναμη και την ορμή. Αξιοποιώντας τη συγκέντρωση γνώσης ο Δήμος διοργανώνει πολλές καινοτόμες δράσεις που ενθαρρύνουν τη νέα επιχειρηματικότητα και προωθούν την εφαρμογή πολλών πρακτικών «Έξυπνης πόλης».

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τον πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης, τόσο αναφορικά με το εμπόριο όσο και ως βάση για πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, διεθνείς οργανισμούς και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως οι θεματικές εκθέσεις, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και τα τρία  μεγάλα επιμελητήρια της πόλης και των μεγαλύτερων ιδιωτικών επιχειρηματικών συνδέσμων. Ο ίδιος ο Δήμος με τον ετήσιο προϋπολογισμό των περίπου 400.000.000 €, συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση της οικονομικής εικόνας της περιοχής. Στον Δήμο επίσης βρίσκεται και το Δικαστικό Μέγαρο, η έδρα της πλειονότητας των νομικών γραφείων, όπως και η έδρα των φορολογικών αρχών, του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, πολλών προξενείων ξένων χωρών και ΜΚΟ.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η αθλητική εικόνα, με τα τρία μεγάλα στάδια, το Εθνικό κολυμβητήριο και τις συλλογικές αθλητικές εγκαταστάσεις, άλλωστε ο Δήμος είναι η έδρα των τριών μεγάλων αθλητικών σωματείων της πόλης. Στο Δήμο λειτουργούν έξι  από τα έντεκα νοσοκομεία της πόλης, πολλές ιδιωτικές μονάδες υγείας, ενώ αποτελεί την  έδρα της πλειονότητας των ιδιωτικών ιατρείων.  Πολεοδομικά χαρακτηρίζεται από την πυκνή δόμηση και την έλλειψη χώρων πράσινου, όμως ο αστικός ιστός υποστηρίζεται από περίπου 400χλμ ασφαλτοστρωμένων  δρόμων, με σύγχρονη οργανωμένη στάθμευσης και ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων που στηρίζουν την αστική κινητικότητα.

Παρά την γενικότερη εικόνα της έλλειψης ανοιχτών χώρων και πρασίνου, υπάρχουν σημαντικοί «πνεύμονες», το Πανεπιστημιακό κάμπους, ο χώρος της έκθεσης, και το κύριο μέρος του θαλάσσιου μετώπου, η παλαιά και νέα παραλία, που προσφέρουν άφθονο χώρο στους πολίτες για περίπατο, άθληση και άλλα δρώμενα.