Δήμος Δίου-Ολύμπου

image
Δήμαρχος: ΓΕΡΟΛΙΟΛΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Πληθυσμός: 26.297

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 

ΑΝ. ΟΛΥΜΠΟΥ
ΔΙΟΥ
ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

 Από το υψηλότερο βουνό της Ελλάδος, τον μυθικό Όλυμπο, έως τις απέραντες χρυσαφένιες ακτές μπροστά στο παγκοσμίως αναγνωρίσιμο βουνό, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ιστορία και μυθολογία, πολιτισμό και παράδοση, ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Ο Δήμος συστήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011, με τη συνένωση τριών Δήμων (Ανατολικού Ολύμπου, Δίου και Λιτοχώρου), έχει έκταση περίπου 500 τ.χλμ και αποτελείται από 12 κοινότητες.

Η έδρα του Δήμου, το Λιτόχωρο, αποτελεί τη συνηθέστερη αφετηρία για ορειβατικές εξορμήσεις στο «βουνό των θεών» και προς την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας και δεύτερη των Βαλκανίων, τον Μύτικα (2.918μ). Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών, που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τις ομορφιές του Ολύμπου, το «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας» (UNESCO, 1981).

Στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, βρίσκεται το Δίον, ιερή πόλη των Μακεδόνων, αφιερωμένη στο Δία και στους δώδεκα θεούς. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα, καθώς και το Αρχαίο Θέατρο, όπου κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολύμπου, αναβιώνει η αρχαία τραγωδία, ενώ διεξάγονται και άλλες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Στα νότια του Δήμου βρίσκεται το Κάστρο του Πλαταμώνα, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, το οποίο ανάγεται στην εποχή της Φραγκοκρατίας. Είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας, της πρώτης πόλης της Μακεδονίας. Νότια του Δήμου βρίσκονται επίσης τα Αρχαία Λείβηθρα, τόπος ταφής του μυθικού Ορφέα, του πιο διάσημου μουσικού και τραγουδιστή της αρχαιότητας.

Οι επισκέπτες του Δήμου έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μοναστήρια και ξωκλήσια, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, όπως του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω στο δρόμο από Λιτόχωρο προς Πριόνια, και της Ιεράς Μονής Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κονταριώτισσα.

Οι παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου μας, με τις καταγάλανες ακτές, αμμουδερές, βοτσαλωτές, ή ερημικές παραλίες, με καταλύματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Οι ακτές Λεπτοκαρυάς, Σκοτίνας, Παντελεήμονα, Πλαταμώνα, Νέων Πόρων, Πλάκας Λιτοχώρου, Βαρικού και Γρίτσας, βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον Όλυμπο.

Παράλληλα οι παραδοσιακοί οικισμοί, του Παλαιού Παντελεήμονα, των Παλαιών Πόρων και της Άνω Σκοτίνας, σας προσκαλούν χειμώνα-καλοκαίρι να γνωρίσετε την παραδοσιακή Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα, μεταξύ άλλων τσάι Ολύμπου, μέλι, τρούφα, κάστανα, ακτινίδια και κρασί.