Δήμαρχος: ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ TOY ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Πληθυσμός: 80.888 (απογραφή 2021)
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ
ΝΕΑΠΟΛΗ
ΠΕΥΚΑ
ΣΥΚΙΕΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ
Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι ένας μεγάλος Καλλικρατικός δήμος στα Βορειο-ανατολικά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, με έδρα τις Συκιές. Προήλθε από τη συνένωση τεσσάρων πρώην δήμων, του Αγίου Παύλου, της Νεά-πολης, των Πεύκων και των Συκεών. Είναι ένας καθαρά προσφυγικός δήμος αφού οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πρόσφυγες που έφτασαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
► Η Δημοτική Ενότητα του Αγίου Παύλου είναι ο παλιός ομώνυμος δήμος που περιλαμβάνει τις συνοικίες του Αγίου Παύλου και της Ευαγγελίστριας.
Ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα είναι ο ομώνυμος Ιερός Ναός με το γνωστό Αγίασμα, οι Κήποι του Πασά, πίσω από το νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», ο πύργος του Τριγωνίου, η Πύλης της Άννας Παλαιολογίνας, το λατομείο, ένα παλιό νταμάρι που δημιουργήθηκε για την εξόρυξη πέτρας που χρειαζόταν για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, ο Κέδρινος Λόφος, το Σέιχ Σου, τα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας και το Υδραγωγείο.
► Ο πρώτος οικισμός της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που έφτασαν από τη Νεβσεχίρ (Νεάπολη) της Καππαδοκίας .
Η Νεάπολη περιελάμβανε τις συνοικίες Αναγέννηση, Αγία Παρασκευή, Τρωάδα, Ρήγα Φεραίου, Νεάπολη και Παύλου Κουντουριώτη. Εδώ εδρεύει και η Ιερά Μη-τρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, τον καθεδρικό ναό του Τιμίου Προδρόμου και το Επισκοπείο.
Το πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό σχολείων Α΄/Βάθμιας και Β΄/Βάθμιας Εκπαίδευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τον θερινό κινηματογράφο «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ», Ανοικτό και Κλειστό Δημοτικό Θέατρο, το Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης, κ.ά.
Στη Νεάπολη λειτουργεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ενώ στο προ-αύλιο του Καθεδρικού Ναού Τιμίου Προδρόμου υπάρχει το Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Μεταξύ άλλων στη Νεάπολη βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο Κων-σταντινίδη που μετά την απαλλοτρίωσή του φιλοξενεί το 7ο Δημοτικό Σχολείο Νεά-πολης, το εργοστάσιο μεταξοϋφαντουργίας που σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό κέντρο «ΗΛΙΟΣ», το πάρκο των Ρουμανικών και δύο μακεδονικοί τάφοι με διάφορα ευρήματα.
► Η Δημοτική Ενότητα Πεύκων είχε την αρχική ονομασία Ρετζίκι, που σημαίνει μικρός παράδεισος και αποδίδει την πραγματικότητα διότι πρόκειται για μια περιοχή με πλούσια χλωρίδα, πανίδα και πολλά νερά.
Λόγω του πολύ καλού κλίματος και της γειτνίασης με το δάσος του Σέιχ-Σου έγινε κατοικία πολλών μεγαλοαστών της πόλης. Στο Ρετζίκι υπήρχαν πηγές που υδρο-δοτούσαν την Θεσσαλονίκη και ερείπια από βυζαντινούς νερόμυλους, οι τέσσερις από τους οποίους χρονολογούνται πριν το 1430.
Ξεχωριστή θέση κατέχει το περίφημο άλσος «ΔΕΛΑΣΑΛ», γύρω από το οποίο υπάρχουν δύο διατηρητέα κτίρια του 17ου και 18ου αιώνα, τα λεγόμενα Πυργόσπιτα.
► Η Δημοτική Ενότητα Συκεών βρίσκεται έξω από τα Τείχη της παλιάς πόλης και γειτνιάζει με το δάσος του Σέιχ-Σου. Ο οικισμός των Συκεών δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που έφτασαν από το Ροδοχώρι- Γκιουλ Σεχίρ της Καππαδοκίας, τη Βάρνα της Ανατολικής Ρωμυλίας και την Ανατολική Θράκη.
Ο παλιός δήμος Συκεών περιελάμβανε τους συνοικισμούς Συκεών ή Εσκή Ντελίκ, Ροδοχωρίου ή ΤΟΠ ΑΛΤΙ, Πέτρου Λεβαντή, Ρήγα Φεραίου, Νέα Βάρνα, Καλλιθέας και Κολοκοτρώνη. Οι Συκιές κυριολεκτικά αγκαλιάζουν την πόλη της Θεσσαλονίκης αρχίζοντας από το Επταπύργιο-Ακρόπολη, κατηφορίζοντας κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών και φτάνοντας σχεδόν μέχρι την πύλη Γενή Καπού. Το μνημείο του Επταπυργίου είναι το σήμα κατατεθέν του δήμου. Ένας χώρος που έμεινε να μας θυμίζει την αντίσταση του λαού στην τουρκοκρατία, τη γερμανική κατοχή και την περίοδο της χούντας.
Συνεχίζοντας το ιστορικό οδοιπορικό στις Συκιές θα συναντήσουμε τον Μελβεχανές- μοναστήρι χορευόντων δερβισών, τη Μονή της Αγίας Ματρώνας, τον λόφο Καρά Τεπέ, το μουσουλμανικό κοιμητήριο που βρισκόταν έξω από τα Τείχη δυτικά του Επταπυργίου… αλλά και τον πρώτο Ιερό Ναό που χτίστηκε στην περιοχή μετά την Ανταλλαγή, δηλαδή τον Άγιο Δημήτριο, προς τιμήν του τοπικού Αγίου της αλησμόνητης πατρίδας.
Ενδιαφέροντα επίσης και σημαντικά: Το Δημοτικό Άλσος Συκεών, η «Δενδροφυτεία», η οποία φιλοξενεί το Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «Άλσος», που πρόσφατα ανακηρύχτηκε από τους καλύτερους θερινούς κινηματογράφους της Ευρώπης… αλλά και οι πολιτιστικές, αθλητικές, θεσμικές εκδηλώσεις και δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που πραγματοποιούνται όπως: τα «Μερκούρεια», η «Βαλκανική Πλατεία», τα «Θεοτόκια», τα «Αγιοπαυλίτικα», η «Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού», ο Λαϊκός Δρόμος «Παναγιώτης Αφαλής», κ.ά.