24
Ιούν
2021
ΠΕΔΚΜ: EΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΈΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
.png
Ι. Καϊτεζίδης: “Η αγωνία της αυτοδιοίκησης είναι και λογική και δικαιολογημένη”
“Θετικό ότι διατίθενται χρήματα για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων υλοτόμησης από το Σειχ Σου”.
Την αγωνία της και το αμέριστο ενδιαφέρον της για την προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, το οποίο εμφανίζει μια ανησυχητική εικόνα από την καταστροφή χιλιάδων δένδρων από το φλοιοφάγο έντομο, εκφράζει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), ζητώντας να επισπευσθεί η υλοτόμηση και απομάκρυνση των προσβληθέντων δένδρων, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας –Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, όσο και άλλοι δήμαρχοι Δήμων της Θεσσαλονίκης, έκρουσαν για άλλη μια φορά, τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι το δάσος παραμένει ευάλωτο στη φωτιά, εξαιτίας των υπολειμμάτων υλοτόμησης, αλλά και του φλοιοφάγου εντόμου, επισημαίνοντας ότι είναι άμεση ανάγκη να εφαρμοστεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο θωράκισης και προστασίας του περιαστικού δάσους.
«Εκφράζουμε την αγωνία και το ενδιαφέρον μας ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες, ώστε η παραμικρή πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς που όλοι απευχόμαστε, να αποτραπεί στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο κ. Καϊτεζίδης.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, με αφορμή την “επιχείρηση” καθαρισμού του δάσους από την Πολιτική Προστασία, η οποία έχει σε εξέλιξη εργολαβία ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, σε μια έκταση 3.050 στρεμμάτων, αλλά και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ ξεκίνησε δική της εργολαβία, ποσού 170.000 ευρώ για ξύλευση και απομάκρυνση των προϊόντων υλοτόμησης, ενώ σχεδιάζει και μια δεύτερη μέσα στο καλοκαίρι, στις περιοχές του Επταπυργίου μεταξύ των δήμων Νεάπολης – Συκεών και Θεσσαλονίκης.
«Είναι γεγονός ότι το δάσος του Σέιχ -Σου δέχεται πολλαπλές προσβολές με σημαντικότερη τα τελευταία χρόνια, αυτή με το φλοιοφάγο έντομο. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας όμως και τις φωνές μας, να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το δάσος για να μπορούν οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και να δοθούν χρήματα για την προστασία του, δεν εισακούστηκαμε, ενώ ένα μεγάλο μέρος του Σέιχ – Σου είχε ήδη πληγωθεί» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.
Και ενώ, όπως είπε, η κατάσταση είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ήρθε ως από μηχανής Θεός η βοήθεια της Πολιτικής Προστασία που εξήγγειλε και υλοποιεί εργολαβία ύψους 1,5 εκατ. ευρώ μέσα στο δάσος, το οποίο προηγουμένως το κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Παραμένει η ανησυχία μας
«Θεωρούμε ότι είναι θετικό ότι διατίθενται χρήματα για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων υλοτόμησης από το Σειχ Σου, όπως είναι θετική και η πρωτοβουλία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, για την οποία ενημερώθηκαν οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Νεάπολης Συκεών και Θέρμης ότι ξεκίνησε μια τουλάχιστον εργολαβία, από πλευράς της για την ξύλευση και απομάκρυνση των προϊόντων υλοτόμησης και ότι θα ξεκινήσει μια δεύτερη μέσα στο καλοκαίρι» επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης.
Τόνισε ακόμη ότι η αγωνία των Δημάρχων είναι απολύτως λογική και δικαιολογημένη, ενώ επιχειρηματολόγησε αναφέροντας την πυρκαγιά που προκλήθηκε πρόσφατα σε χορτολιβαδική έκταση μεταξύ Πυλαίας – Πανοράματος όπου παρότι δεν υπήρχαν συνθήκες να επεκταθεί η φωτιά χρειάστηκαν δυο Καναντέρ για να την αναχαιτίσουν. «Φανταστείτε τι έχει να γίνει μέσα στο δάσος με όλα αυτά τα προϊόντα υλοτομίας που παραμένουν και την ταχεία προσβολή που υφίστανται τα δένδρα από το φλοιοφάγο έντομο» σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.
Εξάλλου, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ με άλλη απόφαση του αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει στο υπουργείο Εργασίας αίτημα για έκδοση σχετικής ΚΥΑ με την οποία θα προβλέπεται ότι παρατείνονται για δύο μήνες οι οκτάμηνες συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, κατά παρόμοιο τρόπο, όπως θεσμοθετήθηκε για τους εργαζομένους σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.