09
Ιούν
2021
Η ΠΕΔΚΜ στηρίζει το αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «Τιμή στους Μακεδόνες του 1821»

 

Φόρος τιμής στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

 

μουσικηςΦόρο τιμής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αποτίνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) η οποία ανέλαβε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ την υποστήριξη παραγωγής ενός εξαιρετικού αφιερώματος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τίτλο «Τιμή στους Μακεδόνες του 1821».

Η παραγωγή αυτή αναδεικνύει την άγνωστη πτυχή και τον σημαντικό ρόλο των Μακεδόνων στην εθνική  παλιγγενεσία του 1821 με ακούσματα μουσικά αλλά και εκπαιδευτικές ιστορικές αναφορές. Δημοτικοί σκοποί της Μακεδονίας διασκευάζονται από πέντε διακεκριμένους μουσικούς ώστε να αποδοθούν από την Συμφωνική Ορχήστρα  Νέων του ΟΜΜΘ (MOYSA), σε μουσική διεύθυνση Θοδωρή Παπαδημητρίου. Την αφήγηση και επιμέλεια της μουσικολογικής παρουσίασης των δημοτικών τραγουδιών έχει αναλάβει ο σπουδαίος ερευνητής της λαϊκής μας παράδοσης  Γιώργος Μελίκης ενώ τα ιστορικά γεγονότα σχολιάζει ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ   Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Η παραγωγή θα μεταδοθεί από επιλεγμένους, αδειοδοτημένους, τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας.

Το αφιέρωμα προβάλλεται στο (https://www.youtube.com/watch?v=il94DAoEnIM)   μέσω των ιστοσελίδων των Δήμων που συμμετέχουν στην ΠΕΔΚΜ αλλά και από τις προσωπικές σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.