01
Οκτ
2018
100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή οι διήμερες εκδηλώσεις της επετείου συμπλήρωσης 100 ετών  (1918-2018) από την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) με επίκεντρο τα Συμμαχικά Κοιμητήρια (Ζέϊτενλικ) που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και ο Δήμος Αμπελοκήπων  – Μενεμένης.

Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου όπου στο κέντρο πολιτισμού στη Μονή Λαζαριστών πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με επιμέλεια της έκθεσης του κ. Κωνσταντίνου Νίγδελη, ιστορικού, συγγραφέα, διευθυντή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Στη συνέχεια του προγράμματος και συγκεκριμένα στην αίθουσα «Σωκράτης Καραντινός» ακολούθησαν επίσημοι χαιρετισμοί μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Στο τέλος της βραδιάς παρακολουθήσαμε συναυλία με τίτλο: «Βραδιά μνήμης 100 χρόνια από τον Μεγάλο Πόλεμο» με έργα Beethoven, Purcell, Λοίζου, Rosso, Lennon και σε Α΄ Παγκόσμια εκτέλεση το κονσέρτο του Γ.Ε. Λαζαρίδη «εκ Νεκρών».

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε πατριαρχικό συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου καθώς και επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. του Αγίου Παντελεήμονα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων στους τομείς της Σερβίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Ελλάδας στα συμμαχικά στρατιωτικά κοιμητήρια «Ζέιτενλικ».

Στον Ελληνικό τομέα ο Οικουμενικός  Σεβασμιότατος  Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της ΠΚΔΜ Λάζαρος Κυρίζογλου φύτεψαν μια ελιά ως σύμβολο ειρήνης.