05
Ιούλ
2018
ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΕΔ-ΚΜ: Ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα για να δώσει απαντήσεις, αναφορικά με τις νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και πως μπορεί σε αυτό να συμβάλει η Τ.Α.

Λ. Κυρίζογλου: «Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κατά τρόπο ισομερούς ανάληψης και ευθύνης, βάρους και κατανομής σε όλη την Ελληνική Επικράτεια».

Ν. Ράγκος:  Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής  δεν θα φορτώσει και πάλι την Κεντρική Μακεδονία με νέους πρόσφυγες».

Στην σταδιακή αποσυμφόρηση της Κεντρικής Μακεδονίας, από πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται έως σήμερα σε οργανωμένες δομές, σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ηγεσία του οποίου μάλιστα δεσμεύεται ότι η περιοχή δεν πρόκειται να επιφορτιστεί με νέο προσφυγικό πληθυσμό.

Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτό το διάστημα στην περιοχή με τους πρόσφυγες, ο περιφερειακός Συντονιστής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα, Νίκος Ράγκος, ξεκαθάρισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να μην φορτωθεί και πάλι η Κεντρική Μακεδονία, η οποία δέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο βάρος, αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε Θεσσαλία και Ήπειρο, όπου δρομολογούνται επεκτάσεις σε κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Ειδικότερα είπε, ότι στο σχέδιο Γ΄ που αφορά στη δημιουργία νέων δομών ανά τη χώρα, δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση η Κεντρική Μακεδονία. «Έχουμε επεκτάσεις δομών στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου. Τις τρέξαμε πριν από το Πάσχα, γιατί δεν θέλουμε να φορτώσουμε και πάλι την Κεντρική Μακεδονία» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Ράγκος, ανέφερε στους αιρετούς ότι σήμερα υπάρχει μια λογική αυξητική τάση του προσφυγικού πληθυσμού, λόγω του καλοκαιριού, ωστόσο είπε ότι «προσπαθούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά». Ήδη, όπως είπε, για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει άμεσο σχέδιο για αποσυμφόρηση των δομών σε Λαγκαδίκια (Δήμος Λαγκαδάς) και Διαβατά (Δήμος Δέλτα).

Αναφερόμενος στο συνολικό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σήμερα σε οργανωμένες δομές της Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι ανέρχονται σε 5.077 άτομα, ενώ 8.400 είναι συνολικά οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε κάμπ, περιοχών της αρμοδιότητας του (Θεσσαλία, Ήπειρο, Πρέβεζα και Έβρος). Όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε ότι δομές υπάρχουν στους νομούς Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης (Λαγκαδίκια και Βαγιοχώρι) και Πιερία (Κάτω Μηλιά). 

Ειδικότερα ο κ. Ράγκος ανακοίνωσε ότι φιλοξενούνται 651 άτομα στις Σέρρες, 583 στην Νέα Καβάλα στο Κιλκίς, 782 άτομα στην Αλεξάνδρεια, στην Βέροια 300, στα Λαγκαδίκια του Λαγκαδά 682 άτομα, στα Διαβατά (πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου )1614 άτομα, στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης 260, και στην Κάτω Μηλιά Πιερίας 325 άτομα. Πανελλαδικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες υπολογίζονται σε 62.000 άτομα, ενώ από αυτούς 27.800 άνθρωποι στεγάζονται σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία».

Αποσυμφόρηση σε Διαβατά και Λαγκαδίκια

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο  περιφερειακός Συντονιστής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα κ. Ράγκος για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για αποσυμφόρηση σε αυτές που βρίσκονται στα Λαγκαδίκια και τα Διαβατά. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει γίνει ήδη η μεταφορά 300 ατόμων από τα Διαβατά στο έκτακτο κέντρο υποδομής στο Βαγιοχώρι, ενώ έχουν μεταφερθεί και 109 άτομα επίσης στην έκτακτη δομή που βρίσκεται στη Νέα Καβάλα. Οι δύο αυτές δομές, όπως είπε, είναι έκτακτες και θα λειτουργήσουν έως τον Οκτώβριο, καθώς ο σχεδιασμός είναι οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας που επεκτείνονται σε Θεσσαλία και Ήπειρο. «Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα ευελπιστούμε να επιστρέψουμε στα λογικά επίπεδα ατόμων που φιλοξενούνται στις δομές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράγκος.

Κληθείς πάντως να απαντήσει για νέες δομές φιλοξενίας και που θα γίνουν αυτές, ο περιφερειακός συντονιστής του υπουργείου, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι αυτός ο σχεδιασμός θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

Λ. Κυρίζογλου: Ζητούμε ισομερή κατανομή σε όλη την επικράτεια

Το πάγιο αίτημα των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα το προσφυγικό κατά τρόπο ισομερούς ανάληψης και ευθύνης και βάρους και κατανομής σε όλη την επικράτεια την ελληνική, επανέλαβε από το βήμα της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, ο πρόεδρος, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε το φαινόμενο το 65% των προσφύγων να βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και το 35% στην υπόλοιπη χώρα. Το πόσο υπεύθυνοι και ευαίσθητοι είμαστε στα θέματα της φιλοξενίας το έχουμε αποδείξει με πράξεις. Να θυμίσω την Ειδομένη και πόσο συνέβαλε και συνέδραμε η ΠΕΔ-ΚΜ, οικονομικά και με άλλους τρόπους για να καθαρίσουμε όλες τις εκτάσεις και να ξανακαλλιεργήσουν οι άνθρωποι τα χωράφια τους, αλλά  και πόσο μεγάλο βάρος επωμίστηκε και συνεχίζει να επωμίζεται στη Νέα Καβάλα ο δήμος Παιονίας» τόνισε.

Αναφερόμενος στην συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup, και τα διαμειφθέντα Μέρκελ και Τσίπρα, είπε, ότι είναι λίγο ασαφή τα πράγματα. «Δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε να έρθει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε, προκειμένου να του απευθύνουμε τα ερωτήματα τις ανησυχίες μας για να μας ενημερώσει σχετικά. Ένα είναι βέβαιο. Ότι θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ έτσι, ώστε και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί και να μην διαρραγεί ο ιστός σε πολλές τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Επανέλαβε ότι οι δήμοι ζητούν να εισακούγονται γιατί τοποθετούνται θετικά όσον αφορά στο προσφυγικό, αλλά θέλουν και πρέπει να ακούγονται. «Δεν είναι δυνατό η ελληνική κυβέρνηση και το κράτος να τα ‘λύνει’ όλα μέσα στους δήμους μας μέσω των ΜΚΟ. Αυτό δεν γίνεται. Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι συνέδραμαν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Επομένως δεν μπορεί να μην εισακούγονται και να μην λαμβάνονται υπόψη και όλοι η οικονομική διακίνηση να  γίνεται μεσω των ΜΚΟ. Αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης των αιρετών από τον περιφερειακό Συντονιστή για το προσφυγικό στη Βόρεια Ελλάδα, το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ αποφάσισε να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της ΠΕΔ-ΚΜ, προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφορικά με τις νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και πως μπορεί σε αυτό να συμβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ισομερή κατανομή προσφύγων ζητά και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ισομερή κατανομή των προσφύγων σε όλη την επικράτεια, ζήτησε από την πλευρά του και ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΚΜ) Χάρης Αηδονόπουλος, που παραβρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση.

«Η ΠΚΜ και οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα κάνουν αυτό που επιτάσσει το ανθρωπιστικό τους  καθήκον, υπό μια  όμως προϋπόθεση: Να υπάρξει ισομερής κατανομή των προσφύγων σε όλη την επικράτεια. Από εκεί  και πέρα έχουμε την υποχρέωση να παράξουμε άψογη και σωστή φιλοξενία σε όσους επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας σε αναμονή και όσων αποφασίσει η Ε.Ε για την επαναπροώθηση όταν εκλείψουν οι λόγοι ης μετοικεσίας των μεταναστών, διότι η ιδιότητα του πρόσφυγα χάνεται όταν περνάς τα σύνορα τρίτης χώρας» δήλωσε ο κ. Αηδονόπουλος. Διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτό  αποσαφηνίστηκε και νομικά και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, «θα πρέπει οι πρόσφυγες να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις για επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους, η οποία δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τους γνωρίζει. Και άρα υποχρεούται να τους δεχθεί».