05
Οκτ
2022
ΠΕΔΚΜ: ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 

FOTO1

Ι. Καϊτεζίδης: «Το Τέλος ταφής δεν χωράει στους προϋπολογισμούς των δήμων στη δύσκολη οικονομική συγκυρία της ενεργειακής κρίσης»

Την αναστολή του Τέλους ταφής απορριμμάτων που επιβλήθηκε στους δήμους, βάσει του νόμου 4819/2021, αποφάσισε ομόφωνα η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Στη διάρκεια συνεδρίασής του το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ επικύρωσε την απόφαση που είχε λάβει τον περασμένο Ιανουάριο, ζητώντας την αναστολή, για δύο χρόνια, της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων, δεδομένου ότι θα ανατρέψει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των δήμων στη δύσκολη περίοδο που έχει διαμορφώσει η “εκτόξευση” του ενεργειακού κόστους.

Στην τοποθέτηση του για το θέμα ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τόνισε χαρακτηριστικά πως για το Τέλος ταφής δεν μπορεί να τεθεί καν συζήτηση διότι δεν χωράει στους προϋπολογισμούς των δήμων.

«Είναι αυτονόητο ότι αυτό το Τέλος δεν μπορεί να πληρωθεί από τους προϋπολογισμούς των δήμων, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της ενεργειακής κρίσης και ως εκ τούτου επαναδιατυπώνουμε την ομόφωνη απόφαση που λάβαμε ήδη» δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

 Οι προτάσεις της ΠΕΔΚΜ

Ειδικότερα, με την απόφαση που έλαβε το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, ζητά την αναστολή, για δύο χρόνια (μέχρι 31-12-2023), της επιβολής του Τέλους ταφής αστικών αποβλήτων καθώς επιβαρύνονται και μάλιστα υπέρμετρα οι δήμοι της χώρας, ενώ έχουν σαφώς τη μικρότερη ευθύνη για τις πολύχρονες καθυστερήσεις στην εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας (ΜΕΒΑ-ΜΕΑ), που έπρεπε να θεσμοθετηθούν και δημιουργηθούν με ευθύνη της Πολιτείας.

Eπισημαίνει ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν μπορεί να εισπραχθούν πρόσθετα δημοτικά τέλη, καθώς ο καθορισμός γίνεται τον Οκτώβριο κάθε έτους και η συγκυρία της πανδημικής έξαρσης και της ενεργειακής κρίσης δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτικών προϋπολογισμών και πολύ περισσότερο για μετακύλιση του Τέλους στις πλάτες των πολιτών.

Επιπλέον η ΠΕΔΚΜ ζητά η επιβολή του τέλους, να επιβαρύνει δίκαια και αναλογικά τους υπόχρεους δήμους και τους ΦοΔΣΑ, και όχι οριζόντια.

«Βοήθεια στο Σπίτι»

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ, τέθηκε και το θέμα της απόφασης ακύρωσης της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που έλαβε το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ). Συγκεκριμένα με την απόφαση αυτή ακυρώνεται η προκήρυξη «4Κ/2020/13.5.2020» και καταργείται η αναγνώριση της «ειδικής εμπειρίας». Αποτέλεσμα είναι ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι, 1.200 από τα 2.909 άτομα να μένουν εκτός.

Το Δ.Σ της ΠΕΔΚ, αναγνωρίζοντας ότι το πρόγραμμα είναι η ναυαρχίδα των κοινωνικών προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει αποδεδειγμένα συμβάλει τα μέγιστα στην ελληνική κοινωνία από το 1998 αποφάσισε ομόφωνα να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση και να συμπεριληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που σήμερα υπηρετούν στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

 Η ΠΕΔΚΜ θα τιμήσει τον ιατρό Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο

Με άλλη απόφαση της η ΠΕΔΚΜ αποφάσισε να τιμήσει το λαμπρό επιστήμονα – ιατρό Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, πρωτοπόρο ερευνητή που υπηρέτησε για πάνω από 40 χρόνια το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η ΠΕΔΚΜ ως ελάχιστο δείγμα έκφρασης της ευγνωμοσύνης της για τη μεγάλη του προσφορά αποφάσισε ομόφωνα να του απονείμει τιμητική διάκριση στην καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας τον Ιανουάριο του 2023.

Ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος που ήταν μέχρι πρόσφατα διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου», έβαλε την ανεξίτηλη σφραγίδα του στην επιστημονική εξέλιξη, ενώ έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από την επιστημονική του έρευνα για τη θεραπεία αντιμετώπισης της νόσου covid-19 με τη χορήγηση Τ-λεμφοκυττάρων στους ασθενείς, μέθοδος που αναγνωρίστηκε διεθνώς.