29
Ιούλ
2022
ΠΕΔΚΜ: Πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση των δήμων που βρίσκονται στα όρια του περιαστικού δάσους Σέιχ – Σου

 

FOREST

Αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση «Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας και να χρηματοδοτηθούν για δράσεις Πυροπροστασίας».

Πρωτοβουλία προκειμένου να κηρυχθούν οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, στα διοικητικά όρια των οποίων εκτείνεται το περιαστικό δάσος, όπως οι δήμοι Πυλαίας –Χορτιάτη, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών κλπ, σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, αναλαμβάνει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ). Στόχος είναι να επιχορηγηθούν από το αρμόδιο υπουργείο για την προώθηση δράσεων πυροπροστασίας και την προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού.

Το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ έλαβε ομόφωνη απόφαση, δεδομένου ότι η  προστασία του περαστικού δάσους του Σέιχ – Σου είναι υψίστης σημασίας, καθώς αποτελεί το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου όλου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, και είναι ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, λόγω των εκατοντάδων ξερών δένδρων, αλλά και των προϊόντων υλοτόμησης τους.

Το θέμα τέθηκε στη διάρκεια της τελευταίας, για το καλοκαίρι, συνεδρίασης της ΠΕΔΚΜ, όπου οι δήμαρχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι στην πρόσφατη απόφαση (αρ.42212/24-6-2022) του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, με την οποία επιχορηγούνται δήμοι και Σύνδεσμοι Δήμων για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας,  σε αυτούς δεν εντάσσονται οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, στα διοικητικά όρια των οποίων εκτείνεται μεγάλο μέρος του περιαστικού δάσους της πόλης.

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, το υπουργείο Εσωτερικών ενέταξε σε χρηματοδότηση 48 δήμους της χώρας, οι οποίοι θα ενισχυθούν οικονομικά για δράσεις πυροπροστασίας, εξαιρώντας εκείνους της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι στη λίστα αυτή δεν εντάσσονται καν οι τρεις (Πυλαίας –Χορτιάτη, Θεσσαλονίκης και Νεάπολης – Συκεών), που διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις  δάσους, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς στο Σέιχ – Σου, λόγω της ύπαρξης ξερών δένδρων, κορμών και επικίνδυνων υπολειμμάτων της υλοτόμησης των άρρωστων δένδρων που προσβλήθηκαν από το φλοιοφάγο έντομο κατά την προηγούμενη περίοδο.

Σημειώνεται ότι στην απόφαση του ΥΠΕΣ επισημαίνεται ότι η επιχορήγηση των δήμων γίνεται στο πλαίσιο της κήρυξης τους, κατ’εφαρμογή του άρθρου 26 του ν.4662/2020 σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, ενώ η κήρυξη των επαπειλούμενών περιοχών σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

*Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία την έκδοση ερμηνευτικής διάταξης ή τροποποίησης της Δημόσιας Πρόσκλησης για το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα, μέσω του οποίου θα προσληφθούν 25.00 άτομα σε δήμους, περιφέρειες και συναφείς φορείς, όπου ρητά θα προσδιορίζεται πως για τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ η τοποθέτηση ωφελούμενων αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη.

*Τέλος, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του για τα προσωρινά αποτελέσματα της Απογραφής και τη σημαντικής μείωσης του πληθυσμού στην Κεντρική Μακεδονία και αποφάσισε να αφιερώσει μια από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις του σε αυτό το μείζον θέμα.