27
Μάι
2021
ΠΕΔΚΜ: Πρωτοβουλία ευαισθησίας, δωρίζοντας μπάλες ποδοσφαίρου σε παιδιά με οπτική αναπηρία.

 

 

Στηρίζει την καμπάνια «Μια μπάλα για όλους» γιατί κάθε παιδί

έχει δικαίωμα στο παιχνίδι.

 

Ι. Καϊτεζίδης: “Η αυτοδιοίκηση είναι παρούσα στα σημαντικά θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος”

PHOTO3

 

 

Μια σημαντική πρωτοβουλία με ανθρωπιστικό χαρακτήρα και ευαισθησία προς τα παιδιά με προβλήματα όρασης, ανέλαβε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δωρίζοντας δεκάδες ειδικές μπάλες ποδοσφαίρου σε σχολεία της περιφέρειας, όπου φοιτούν τυφλά παιδιά.

 

Η ΠΕΔΚΜ στο πλPHOTO5αίσιο της απόφασης της να στηρίξει οικονομικά την καμπάνια «Μια μπάλα για όλους – Α Ball for all», παρέδωσε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας 120 ποδοσφαιρικές μπάλες, που είναι ειδικά κατασκευασμένες για να μοιραστούν δωρεάν σε παιδιά με προβλήματα όρασης που φοιτούν σε 35 σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊεζίδης επισκέφθηκε τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, όπου συναντήθηκε με το νέο περιφερειακό διευθυντή Θωμά Μπαχαράκη, παραδίδοντας του τις μπάλες και τα παραμύθια με τίτλο «Μια μπάλα για Όλους» που εκδόθηκαν και σε γραφή Braille, για να μπορεί να διαβαστεί από τα τυφλά παιδιά.

PHOTO4 1

Στη συνάντηση παρέστη και ο εμπνευστής της πατέντας και του καινοτόμου προγράμματος, παγκόσμιος Υπεύθυνος Διαιτησίας Ποδοσφαίρου Τυφλών, Ηλία Μάστορας, ο οποίος παρουσίασε τις ιδιαίτερες μπάλες ποδοσφαίρου με ηχητικό σήμα που εξυπηρετούν τα παιδιά με οπτική αναπηρία.

Καϊτεζίδης: Κανένα παιδί να μη στερείται τη χαρά του παιχνιδιού

Στην απόφαση της ΠΕΔΚΜ να αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή τη δράση για τις ειδικές μπάλες, κατάλληλα διαμορφωμένες για τα άτομα με οπτική αναπηρία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος κ. Καϊτεζίδης. “Χαιρόμαστε που η πρωτοβουλία μας αυτή βρίσκει ανταπόκριση στην εκπαίδευση, το πιο ευαίσθητο κομμάτι για κάθε κοινωνία, τα νέα μας παιδιά, αλλά και από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, που από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε, ώστε αυτές οι μπάλες να πάνε στα παιδιά που δεν θέλουμε να στερηθούν σε τίποτα τη χαρά του παιχνιδιού και της συμμετοχής” όπως επισήμανε.

Εξάλλου, είπε ότι εδώ και πολλά χρόνια η αυτοδιοίκηση δεν μετρά τις δράσεις της μόνο με πόσα έργα υλοποίησε ή πόσο καλά φροντίζει την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά στη σημαντική κοινωνική παρέμβαση της και στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η συγκεκριμένη δράση. “Η αυτοδιοίκηση είναι παρούσα σε όλα τα θέματα σημαντικού κοινωνικού ενδιαφέροντος. Χαιρόμαστε μάλιστα όταν αυτά βρίσκουν συνέργειες όπως με την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τον διευθυντή της Θωμά Μπαχαράκη, και το σωματείο Youthorama” και τον Ηλία Μάστορα, διότι αυτοί είναι το κίνητρο μας να τις υλοποιήσουμε και δίνουν προστιθέμενη αξία στις δράσεις μας”.

PHOTO2Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Μπαχαράκης ευχαρίστησε την ΠΕΔΚΜ και προσωπικά τον κ. Καϊτεζίδη για τη σπουδαία αυτή προφορά, το Youthorama και τον κ. Μάστορα, λέγοντας πως είναι μια συγκινητική ενέργεια γιατί απευθύνεται σε παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη. «Είμαστε σίγουροι ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να παίξουν και να χαρούν. Θεωρώ όμως ότι είμαστε υποχρεωμένοι ως εκπαιδευτική κοινότητα και ως κοινωνία να στηρίζουμε αυτά τα παιδιά που έχουν αναπτυγμένες, πολύ περισσότερο κάποιες δεξιότητες, και να τα βοηθήσουμε να τις καλλιεργήσουν και να τις αναπτύξουν» δήλωσε ο ίδιος.

Μάστορας: Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στο παιχνίδι

«Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στο παιχνίδι, μας ενδιαφέρει και η ποιοτική εκπαίδευση, τα εκπαιδευτικά πακέτα θα πάνε σε όλα τα σχολεία, ειδικά και γενικά, όπου φοιτούν παιδιά με οπτική αναπηρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μάστορας και εξήγησε ότι είναι ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

«Μας ενδιαφέρει πολύ η εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών αυτών, μας ενδιαφέρει όμως και η συμπερίληψη, δηλαδή στα γενικά σχολεία όπου φοιτούν και παιδιά με οπτική αναπηρία, να έχουν ίδια δικαιώματα στο παιχνίδι, τη χαρά και τη διασκέδαση με τα άλλα παιδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

PHOTO1

Η καμπάνια που ονομάζεται “A Ball for all” έχει μέχρι στιγμής διαθέσει πάνω από 6.000 μπάλες σε 200  χώρες σε όλες τις ηπείρους, με τελευταία της Γροιλανδία, και είναι υπεύθυνη για τα αμέτρητα χαμόγελα των τυφλών παιδιών που μπορούν πλέον να μοιραστούν την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο με τους φίλους τους που βλέπουν.

Υπενθυμίζεται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιεί το Σωματείο “Όραμα Νέων” είναι εγκεκριμένο για όλα τα σχολεία από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Έχει πολλούς υποστηρικτές στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών το Ίδρυμα  UEFA Foundation for Children, ενώ  αρχικά το πρότζεκτ υποστηρίχθηκε από το Erasmus + Αθλητισμός.