18
Φεβ
2020
73 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ι. Καϊτεζίδης:  «Θα εντείνουμε τις συνεργασίες με τους στρατηγικούς μας εταίρους, όπως το Πράσινο Ταμείο. Σε θέματα ενημέρωσης, κατάρτισης, θέλουμε η πληροφόρηση να διαχέεται  και στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας»

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, έστειλε δημόσια συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και Δήμων

Με δημόσια συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και Δήμων, άρχισε την τοποθέτηση του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔ-ΚΜ), Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στις εργασίες της σημερινής Ημερίδας για τις δράσεις και τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους.

Ο κ. Καϊτεζίδης, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία εκλογής του περιφερειάρχη στο Ευρωπαϊκό όργανο, ως μόνιμο μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας, υπογράμμισε, πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας πέτυχε μια πολύ σημαντική νίκη.

«Η επιτυχία του περιφερειάρχη είναι μια νίκη για την Ελλάδα, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» τόνισε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι ο Α. Τζιτζικώστας θα εργαστεί σκληρά για μια Ευρώπη ισχυρή, πιστή στις αρχές της Δημοκρατίας, εξωστρεφή και πάντα στην υπηρεσία των πολιτών της.

«Θα συνεχίσουμε τον ανοιχτό διάλογο και τις ενημερωτικές δράσεις»

Αναφερόμενος στη σημερινή Ημερίδα με θέμα «Δραστηριότητες, πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες του Πράσινου Ταμείου – διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη των προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου», ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, κ. Καϊτεζίδης, σημείωσε πως  εντάσσεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που αναπτύσσει ο φορέας, προβάλλοντας τις καλές πρακτικές Δήμων και Υπουργείων.

Μάλιστα τόνισε πως η συγκεκριμένη δράση με το Πράσινο Ταμείο, γίνεται σε μια πολύ καλή χρονική συγκυρία, γιατί συμπίπτει, περίπου με την έναρξη της αυτοδιοικητικής θητείας. «Είναι επιλογή της διοίκησης μας, ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, να εντείνουμε τις συνεργασίες με τους στρατηγικούς μας εταίρους. Στα θέματα ενημέρωσης και κατάρτισης, θέλουμε η πληροφόρηση να διαχέεται  σε όλους τους συναδέλφους και στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Και βέβαια με τον στρατηγικό εταίρο, όπως το Πράσινο Ταμείο, τη σημαντικότητα του οποίου για τα αναπτυξιακά προγράμματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωρίζουν καλά όλοι οι αυτοδιοικητικοί» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Γνωστοποίησε ακόμη πως η ΠΕΔ-ΚΜ θα συνεχίσει και θα επιμείνει σε αυτόν τον ανοικτό διάλογο, μεταξύ των Δημάρχων, των Αυτοδιοικητικών στελεχών και των αρμοδίων φορέων, ενώ έχει ήδη προγραμματίσει το επόμενο διάστημα σειρά τέτοιων ενημερώσεων, μεταξύ άλλων, με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Διαχειριστική Αρχή για το σκέλος που αφορά στα περιφερειακά προγράμματα  του ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-Κ Μ κ. Καϊτεζίδης ευχαρίστησε δημόσια και τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Ε. Σταθόπουλο, που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση για να γίνει μια ανοιχτή κουβέντα, ένας διάλογος, ανάμεσα στα προγράμματα που προετοιμάζει και τρέχει το Ταμείο και θα τρέξει το επόμενο διάστημα και στους αυτοδιοικητικούς,  οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν δημιουργικές προτάσεις.

Νέα έργα στους Δήμους από το Πράσινο Ταμείο

Νέα περιβαλλοντικά έργα, που αφορούν σε αστικές αναπλάσεις, απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων για πράσινο, καθώς και σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, «προικοδοτεί» το Πράσινο Ταμείο στους δήμους, διαθέτοντας συνολικά 73 εκατ. ευρώ. Ωστόσο για να ενταχθούν οι δήμοι στα τρία προγράμματα του Ταμείου θα πρέπει να προετοιμάσουν εγκαίρως τις μελέτες, καταθέτοντας ως τις 8 Μάιου τις σχετικές αιτήσεις για τη χρηματοδότηση των έργων τους.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Ευστάθιος Σταθόπουλος, μιλώντας στην Ημερίδα της ΠΕΔ-ΚΜ. Ειδικότερα, τόνισε πως το ένα πρόγραμμα, ύψους 55 εκατ. ευρώ,  αφορά σε αστικές αναπλάσεις και περιλαμβάνει έντεκα διαφορετικά είδη έργων χωρισμένα σε άξονες, τα οποία, όπως είπε, θα συζητηθούν με τους δημάρχους και τα αυτοδιοικητικά στελέχη

Το δεύτερο, αφορά στην απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων για να γίνουν χώροι πρασίνου, άλση και πλατείες, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και το τρίτο αφορά σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, για το οποίο θα διατεθούν 3 εκατ. ευρώ.

«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα, και παράλληλα να πάρουμε ιδέες και προτάσεις για τα μελλοντικά προγράμματα που πρόκειται να βγουν από το Πράσινο Ταμείο» τόνισε ο κ. Σταθόπουλος.

Επανέλαβε δε ότι το Ταμείο, είναι ανοιχτό σε ιδέες και προτάσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των οικονομικών που έχει και για αυτό θα προχωρήσει σε έκδοση καινούργιων προγραμμάτων, σε συνεργασία πάντα με την Αυτοδιοίκηση.

Κληθείς μάλιστα να απαντήσει αν οι δήμοι είναι έτοιμοι να  ανταποκριθούν με προτάσεις για να διεκδικήσουν κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο, σημείωσε πως πάνω από όλα στους ΟΤΑ υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση. «Υπάρχει πολύ μεγάλη δίψα για πληροφόρηση. Νομίζω πάντως ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη στο μέλλον από ότι στο παρελθόν και ότι το πρόγραμμα θα έχει σημαντική απορρόφηση μέχρι τις 8 Μαΐου που είναι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων» επισήμανε ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου.