13
Νοέ
2019
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΥΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ, ΝΙΚΟ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

Ν. Χαρδαλιάς: «Η Τ.Α είναι βασικός βραχίονας πολιτικής προστασίας»

Ι. Καϊτεζίδης: «Θα στηρίξουμε το νέο σχεδιασμό,

γιατί θέλουμε την Αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστρια και συνομιλήτρια των σημαντικών πρωτοβουλιών»

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, στον οποίο εντάσσεται η θωράκιση και η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που καλείται να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), υπό το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χραδαλιά, το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και με τη συμμετοχή Δημάρχων και αιρετών εκπροσώπων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα δύο νέα σχέδια Πολιτικής Προστασίας, τον «Δάρδανο» και τον «Ιόλαο» που θα ανακοινωθούν επισήμως στις 25 Νοεμβρίου 2019, με τα οποία η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες από πλημμύρες και πυρκαγιές ανά τη χώρα, ενώ παράλληλα θα θωρακίσει την Τ.Α από πλευράς διαδικασιών και δράσεων Πολιτικής Προστασίας.

«Στο εξής αλλάζουν όλα και σε συνεργασία με την Τ.Α  θα δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που κράτησαν πίσω την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Καϊτεζίδης, δήλωσε πως οι Δήμαρχοι και σύσσωμοι οι αιρετοί στην Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχουν στο νέο σχεδιασμό, επιθυμώντας να καλύψουν τις παθογένειες του παρελθόντος. «Θα στηρίξουμε το νέο σχεδιασμό, γιατί θέλουμε την Αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστρια και συνομιλήτρια των σημαντικών πρωτοβουλιών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Τ.Α βασικός βραχίονας Πολιτικής Προστασίας»

Μιλώντας στο περιθώριο της σύσκεψης με τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας υποστήριξε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και πως η σχετική εγκύκλιος έχει ήδη σταλεί σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ώστε ο καθένας να ξέρει τι πρέπει να κάνει.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Δεν υπάρχει πλέον μπαλάκι ευθυνών. Η δική μας ευθύνη είναι να παρακολουθούμε αν γίνονται αυτά που πρέπει για να μην καταρρεύσει το σχέδιο μας» αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ δεσμεύτηκε ότι στο εξής αλλάζουν όλα και πως σε συνεργασία με την Τ.Α  θα δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που κράτησαν πίσω την Ελλάδα. Είτε αυτά αφορούν, όπως είπε, ζητήματα αδειοδοτήσεων και έργων πρόληψης, είτε στις δομές της Πολιτικής Προστασίας» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την οποία άλλωστε προέρχεται, δήλωσε πως είναι ένας από τους βασικότερους βραχίονες πολιτικής προστασίας και ότι σε αγαστή συνεργασία με την Γ.Γ και ενόψει του καινούργιου σχεδίου, θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστούν αρρυθμίες και παθογένειες ετών και να θεραπευτούν.

«Η Τ.Α έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εδώ και χρόνια, όμως έχει αξία, να αποδεικνύει καθημερινά ότι μέσα από σχέδιο πρέπει να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γενική Γραμματεία, πυροσβεστική, αστυνομία, εθελοντές, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού αποτελούν το μηχανισμό που τη δύσκολη ώρα πρέπει να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μια είναι η προτεραιότητα, ένα είναι το στοίχημα: η ζωή, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Ι. Καϊτεζίδης: «Η Τ.Α θα συμμετέχει ενεργά στο νέο σχεδιασμό»

Σημαντική προτεραιότητα για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε την Πολιτική Προστασία, ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Υποδεχόμαστε το Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, έναν άξιο συνάδελφο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο οποίος στο λίγο διάστημα που λειτουργεί στη νέα του θέση και ότι αφορά την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, ενώ είπε πως είχε νωρίτερα την ευκαιρία να ενημερωθεί από το Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας για τις πτυχές του νέου σχεδιασμού που έχει προχωρήσει και θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

«Εμείς οι αυτοδιοικητικοί ζητούμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο που θα καλύπτει τις παθογένειες του παρελθόντος και θα έχει την αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστρια και συνομιλήτρια των σημαντικών πρωτοβουλιών» υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Επειδή, όπως είπε, με τις κλιματικές αλλαγές που σημειώνονται στον κόσμο, τα ζητήματα των έκτακτων καιρικών φαινομένων έχουν γίνει τακτικά, «θα πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Εμείς ως αυτοδιοικητικοί δηλώνουμε έτοιμοι για να συνεργαστούμε και στο καινούργιο μοντέλο, θέλουμε να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και να συμμετέχουμε ενεργά και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του. Από αυτήν την πλευρά θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή».

Κληθείς να απαντήσει για αποζημιώσεις Δήμων από έκτακτα καιρικά  φαινόμενα, ανέφερε ότι  την Τ.Α την ενδιαφέρει να υπάρχει ένας σχεδιασμός που πρέπει να περιλαμβάνει και την πρόληψη και την οργάνωση και την αντιμετώπιση την ώρα που εξελίσσεται ένα φαινόμενο, αλλά και τη βραχεία αποκατάσταση μετά το φαινόμενο. «Εμείς σαφώς ως αυτοδιοικητικοί  θα πιέσουμε γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι περιοχές που έχουν άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης για τα έργα αποκατάστασης τους» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Σ. Δανιηλίδης: «Η χώρα μας έχει μείνει πίσω σε θέματα Πολιτικής Προστασίας»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε πως η χώρα μας και στο θέμα της πολιτικής προστασίας έχει μείνει μακράν πίσω, την ώρα που η Ευρώπη έχει επενδύσει στην πρόληψη, την εκπαίδευση των πολιτών και τη στελέχωση των υπηρεσιών της Τ.Α. «Σε όλη την Ευρώπη το θέμα της πολιτικής προστασίας είναι αρμοδιότητα αποκλειστική αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς η χώρα μας είναι μακράν πίσω. Με χαρά άκουσα τον Γενικό Γραμματέα για όσα έχει δεσμευθεί και υποσχεθεί. Εμείς εφόσον κινηθεί προς την κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου για τις ουσιαστικές αρμοδιότητες με στελέχωση και με εξοπλισμό της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο θα είμαστε συμμέτοχοι αλλά θα είμαστε και ενεργοί με όλες μας τις δυνάμεις».