18
Φεβ
2019
ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ», ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 15-16/2/19

Χαιρετισμός Προέδρου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου,

Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

στο διήμερο συνέδριο με θέμα: «Πολιτισμός-Αθλητισμός: Αναπτυξιακά Πρότυπα Πόλεων και Ποιότητα Ζωής», Λουτράκι Αριδαίας 15-16/2/19

 

Καλώς ήλθατε στη Βόρεια Ελλάδα, καλωσήλθατε στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Αριδαία Πέλλης της Κεντρικής Μακεδονίας. Καλωσήλθατε λοιπόν στη γη του Φιλίππου, του μεγίστου των Ελλήνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αριστοτέλη, στη γη του Αγίου Όρους, στη γη του Κυρίλλου και του Μεθοδίου, στη γη μέσω της οποίας πρωτοβάδισε στην Ευρώπη ο καταρράκτης της Χριστιανικής Πίστης, ο Απόστολος Παύλος, των μεγάλων αγωνιστών του 1821, στη γη της εκπλήρωσης των εθνικών πόθων, για την απελευθέρωση της οποίας έχυσαν το αίμα τους ο Παύλος Μελάς, ο Τέλος Άγρας, ο Μίγγας και οι Μακεδονομάχοι. Στη γη των οχυρών του Ρούπελ όπου ο Ελληνικός Στρατός μετά το πρώτο «ΟΧΙ» στα βουνά της Ηπείρου στον Ιταλικό φασισμό, είπε δεύτερο «ΟΧΙ» στο ναζισμό του Χίτλερ. Στη γη των μεγάλων καλλιτεχνών και των μεγάλων αθλητών.

Το διήμερο συνέδριο με θέμα «Πολιτισμός-Αθλητισμός: αναπτυξιακά πρότυπα πόλεων και ποιότητα ζωής» είναι λίαν ενδιαφέρον, σημαντικό και διαχρονικά επίκαιρο.

Η Περιφερειακή μας Ένωση πραγματοποίησε στην Αριδαία επίσκεψη και τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Στήριξε τη μοναδική δομή Υγείας που υπάρχει στην Αριδαία, το Κέντρο Υγείας, σε συνεργασία με την χορηγό εταιρία «Μασούτης» και με δικά της, δηλαδή της ΠΕΔ, χρήματα. Στήριξε το Δήμο για να θέσει σε λειτουργία το Αγροτικό Ιατρείο Προμάχων με πόρους της ΠΕΔΚΜ και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ενισχύσαμε οικονομικά την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας προς εκπλήρωση του κοινωνικοπρονοιακού και φιλανθρωπικού της έργου. Στον τομέα του πολιτισμού σε συνεργασία με το «Διάζωμα», σωματείο του οποίου Πρόεδρος είναι ο κ. Μπένος, χρηματοδοτήσαμε και δημιουργήσαμε το ντοκυμαντέρ «Μακεδονία-Μούσα Πολύτροπος» (οι χώροι θέασης και ακρόασης στην Αρχαία Μακεδονία). Έγινε αναπαραγωγή του και στάλθηκε σε όλα τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και προβλήθηκε τηλεοπτικά. Βοά από τα σπλάχνα της η Μακεδονική Γη, «φωνάζουν», «μιλάνε» οι πέτρες, οι επιγραφές, τα μάρμαρα, τα μνημεία της, στην Πέλλα, στις Αιγές, στη Μίεζα, στη Βεργίνα, στο Δίον, στη Θεσσαλονίκη, στην Αμφίπολη. Και οι λίθοι κεκράξανται!

Ενισχύσαμε οικονομικά και στηρίξαμε με κάθε τρόπο και συνεχίζουμε να το πράττουμε στην αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη. Συντηρήσαμε το Πολιτιστικό Κέντρο στο Γάζωρο Σερρών, συντηρήσαμε το σχολαρχείο, κτίριο του 1906, στον Εμμανουήλ Παππά Σερρών. Εκδώσαμε βιβλία για την κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν την απελευθέρωση (1912-1913) και στα πρώτα μετά την απελευθέρωση χρόνια στην περιοχή της Νάουσας.

Στηρίξαμε οικονομικά την μεγάλη έκθεση του μεγάλου ζωγράφου, διεθνούς φήμης, από τη Βέροια, του αείμνηστου Βαρλάμη με τίτλο: «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».

Στηρίξαμε τον απανταχού Ελληνισμό, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην προσπάθεια της συντήρησης της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της και την επαναλειτουργία των Ελληνικών Σχολείων στην Ίμβρο. Βοηθήσαμε στην καλλιέργεια και συντήρηση και διάδοση της λαϊκής πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς. Σας ανέφερα ένα μόνο τμήμα του έργου μας στον τομέα του πολιτισμού αλλά και του έργου μας εδώ τοπικά, όχι προς επίδειξη, ούτε λόγω… ψηφοθηρικής ιδιοτέλειας αφού εδώ σήμερα κανείς, πλην εμού, δεν ψηφίζει στο δήμο μου, αλλά για να αποδείξουμε για μία ακόμη φορά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση που άντεξε στην κρίση, στήριξε τον πολιτισμό εν ευρεία έννοια. Κατ’ εμέ στην μεγάλη αγκαλιά του Πολιτισμού εντάσσεται και η Παιδεία και ο Αθλητισμός. Αν πολιτισμός είναι το αποτέλεσμα της καλής λειτουργίας της πόλεως (με την έννοια της πόλης-κράτους) τότε δείκτες εξέχοντες της καλής λειτουργίας ενός κράτους είναι η παιδεία και ο αθλητισμός. Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης κι ενώ βιώνουμε τις δυσμενείς συνέπειές της, με τη φτωχή έως ανύπαρκτη παρουσία του κράτους στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, σκεφθείτε τί θα συνέβαινε, αν η αυτοδιοίκηση δεν ήταν θετικά παρούσα.