ΠΕΔ-ΚΜ: Παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού και του Αθλητισμού παρουσίασε ο Πρόεδρος, Λ. Κυρίζογλου στο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Δήμο Αλμωπίας Λουτρά Πόζαρ στην Πέλλα με θέμα:
«Πολιτισμός – Αθλητισμός: Αναπτυξιακά Πρότυπα Πόλεων και Ποιότητα Ζωής»
Λ. Κυρίζογλου: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά τη διάρκεια της κρίσης, στήριξε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό πολύ περισσότερο από ότι το κεντρικό κράτος»
Τις σημαντικές παρεμβάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) παρουσίασε ο πρόεδρος, του οργάνου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας στις εργασίες της πρώτης μέρας του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στο Δήμο Αλμωπίας με θέμα «Πολιτισμός – Αθλητισμός: Αναπτυξιακά Πρότυπα Πόλεων και Ποιότητα Ζωής».
Στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στις σημαντικότερες δράσεις που ανέπτυξε η ΠΕΔ-ΚΜ, όπως το ντοκιμαντέρ «Μούσα Πολύτροπος – Αρχαία θέατρα της Μακεδονίας», που εστάλη σε όλα τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, τη συντήρηση του Πολιτιστικού Κέντρου στη Δημοτική Κοινότητα Εμμανουήλ Παππά, την οικονομική στήριξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και την προσπάθεια συντήρησης της ιστορικής της βιβλιοθήκης.
«Με άλλα λόγια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά τη διάρκεια της κρίσης, στήριξε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό πολύ περισσότερο από ότι το κεντρικό κράτος. Οι Δήμοι απέδειξαν ότι συμβάλλουν πάντοτε στην προστασία, την καλλιέργεια και τη διάδοση της λαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.
«Καλωσορίζουμε στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο συνέδριο “Πολιτισμός – Αθλητισμός: Αναπτυξιακά Πρότυπα Πόλεων και Ποιότητα Ζωής”, ένα συνέδριο λίαν ενδιαφέρον, σημαντικό διαχρονικό και επίκαιρο.
Η ΠΕΔ-ΚΜ, μέσα στην κρίση, στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία σε συνεργασία με το σωματείο “Διάζωμα”, υπό τον κ. Μπένο, του ντοκιμαντέρ “Μούσα Πολύτροπος – Αρχαία θέατρα της Μακεδονίας”, που εστάλη σε όλα τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον προχώρησε, μεταξύ άλλων, στη συντήρηση του πολιτιστικού κέντρου στη δημοτική κοινότητα Εμμανουήλ Παππά, το οποίο στεγάζεται στο νεοκλασσικό κτίριο που κατασκευάστηκε το 1906 και ήταν σχολαρχείο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινότητας. Στήριξε, επίσης, οικονομικά την έκθεση ζωγραφικής του αείμνηστου Βεροιώτη ζωγράφου διεθνούς φήμης, Βαρλάμη, με τίτλο “στα βήματα του Αποστόλου Παύλου”, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την προσπάθεια συντήρησης της ιστορικής της βιβλιοθήκης και ενίσχυσε οικονομικά τον απανταχού ελληνισμό.
»Υποστήριξε, ακόμη, την επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο, προχώρησε την έκδοση βιβλίων με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση πριν την απελευθέρωση το 1912 και μετά, την απελευθέρωση στη Νάουσα κλ.π. Με άλλα λόγια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά τη διάρκεια της κρίσης, στήριξε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό πολύ περισσότερο από ότι το κεντρικό κράτος. Οι δήμοι συμβάλλουν πάντοτε στην προστασία, την καλλιέργεια και τη διάδοση της λαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Στη διάρκεια των εργασιών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα νέα δεδομένα στους τομείς Πολιτισμού – Αθλητισμού και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των πολιτικών και των προτεραιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, η τοπική και περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη, η διαχείριση των μνημείων φύσης και πολιτισμού, οι νέες τεχνολογίες και πολιτισμός, η σύγχρονη δημιουργία.