07
Φεβ
2019
ΣΤΟ ΣτΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤτΕ

Λ. Κυρίζογλου: ««Δεν συμφωνούμε με τέτοιους εκβιασμούς. Είναι ακραία αντισυνταγματική αυτή η εκδοθείσα πράξη διότι καταλύει τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης».

Ομόφωνη απόφαση έλαβε σήμερα το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με αίτηση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης του αν. υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη (21-2-2019) που προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Μάλιστα τα μέλη του οργάνου ξεκαθάρισαν πως μόνο στην περίπτωση που εξαιρεθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη νομοθετική ρύθμιση, θα παγώσουν την δικαστική διαδικασία.

Μιλώντας στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της ΠΕΔ-ΚΜ, ο πρόεδρος, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης,  Λάζαρος Κυρίζογλου, διεμήνυσε ότι η Ένωση των Δήμων θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα ασκήσει προσφυγή εναντίον αυτής της υπουργικής απόφασης και αίτηση αναστολής εκτελέσεως. «Παραβιάζει τον ευρωπαϊκό χάρτη τοπικής αυτονομίας, την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν είμαστε, με δυο λόγια, οι δήμαρχοι, οι αιρετοί στην Τ.Α υπάλληλοι της κυβέρνησης. Αυτό να το καταλάβουν ξεκάθαρα. Εκλεγόμαστε με άμεση, καθολική, μυστική ψηψοφορία από τους πολίτες, όπως και η κυβέρνηση, για συγκεκριμένες αρμοδιότητες η κεντρική εξουσία , για συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους εμείς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως εδώ και τέσσερα χρόνια με τη γνωστή πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία κάμφθηκε κατά ένα χρονικό διάστημα και επανέρχεται ξανά, καλεί και πάλι τους Δήμους να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Δεν συμφωνούμε με τέτοιους εκβιασμούς διότι είναι ακραία αντισυνταγματική αυτή η εκδοθείσα πράξη διότι καταλύει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. Εμείς θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη και θα ζητήσουμε αίτηση αναστολής εκτελέσεως», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη πως «σε καμία περίπτωση οι δήμοι, δεν είναι παραρτήματα της Τραπέζης της Ελλάδος να παίρνει τα χρήματα μας και εν συνεχεία με τον ΟΔΗΧ να παίζουν τα χρήματα των δήμων σε repos».

Αντίθετος δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ – ΚΜ, Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας πως «σήμερα, που το success story της κυβέρνησης λέει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, ότι βγήκαμε από την επιτήρηση από τους θεσμούς, ότι ανακτήσαμε την εθνική κυριαρχία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξαναγκαστούν, δια της βίας και δια της απειλής ποινικών και πειθαρχικών διώξεων, αλλά και την ανακοίνωση της απειλής ότι ‘‘όποιος δεν συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις’’ θα περικοπούν οι ΚΑΠ του οικείου δήμου,  να μεταφέρουν το 1 δισ. περίπου, που υπάρχει κατατεθημένο στις εμπορικές τράπεζες. Όλα τα παραπάνω καταστρατηγούν το άρθρο 102 του Συντάγματος καταλύοντας τη διοικητική αυτοτέλεια, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ΕΧΤΑ (Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας), όπως και σε ευθεία σύγκρουση με την ευρωπαϊκή αρχή περί υγιούς ανταγωνισμού. Και εκτός των άλλων θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση της τραπεζικής κρίσης και το κλείσιμο των μικρών συνεταιριστικών τραπεζών».