11
Δεκ
2018
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»

Επιμορφωτική Συνάντηση για την οικονομική διοίκηση και διαχείριση των Δήμων και των Νομικών τους προσώπων μετά τις αλλαγές που έφερε «Κλεισθένης Ι»

Οι ελλείψεις προσωπικού και η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου επί των δαπανών των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο ταλανίζουν τους Δήμους

Σε ένα ακόμη επιμορφωτικό εγχείρημα, ενημερώνοντας δημοτικούς υπαλλήλους Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και στελέχη Δήμων και Νομικών τους Προσώπων για την Οικονομική  Διαχείριση των ΟΤΑ, με αφορμή τις αλλαγές που έφερε ο «Κλεισθένης Ι» προχώρησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Στη διάρκεια Επιμορφωτικής Ημερίδας – Συνάντησης που έγινε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, συζητήθηκαν τα ζητήματα οικονομικής διοίκησης και διαχείρισης που θα αντιμετωπίσουν στο εξής σχεδόν όλοι οι μικρομεσαίοι Δήμοι της χώρας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, κυρίως σε εξιδεικευμένο, αλλά και των αλλαγών που επιφέρει ο «Κλεισθένης Ι». Μια από αυτές αφορά στην κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2019 του προληπτικού ελέγχου επί των δαπανών των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ, Ιωάννη Γούπιο, σήμερα οι δημοτικές υπηρεσίες που είναι περισσότερο υποστελεχωμένες είναι οι Οικονομικές και οι Τεχνικές Υπηρεσίες, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει προσωπικό με ειδίκευση στα οικονομικά, αλλά και στην  εκπόνηση τεχνικών έργων και μελετών.

Μιλώντας για τις αλλαγές που επέρχονται στους Δήμους με τον Κλεισθένη, ο Διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ, ο κ. Γούπιος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτοί που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι οι μικρομεσαίοι Δήμοι της χώρας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι έχουν μεγάλες ελλείψεις σε πολλές υπηρεσίες, ακόμη και στην καθαριότητα». Πρόσθεσε ακόμη πως οι ελλείψεις ταλανίζουν και μεγάλους, όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης, που, όπως είπε αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και στον τομέα της καθαριότητας. «Δυστυχώς η κρίση και η περίοδος των μνημονίων 2008 – 2018 είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το προσωπικό των Δήμων, αλλά και ευρύτερα του δημοσίου τομέα» σημείωσε ο κ. Γούπιος.

Ειδικότερα είπε, πως «υπάρχουν κάποια ζητήματα σοβαρά, ειδικά στους μικρούς Δήμους, καθώς καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό που αφορούν κυρίως οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες, για αυτό και το κρίσιμο ζήτημα είναι να στελεχωθεί και η Αυτοδιοίκηση με εξειδικευμένο προσωπικό που θα έχει οικονομική κατεύθυνση». Εκτίμησε μάλιστα ότι η εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με ένα τριετές πρόγραμμα προσλήψεων εξιδεικευμένου προσωπικού στους Δήμους, κινείται σε θετική κατεύθυνση. «Οι Δήμοι λειτουργούν ήδη υπό το νέο πλαίσιο, αλλά υπάρχει ζήτημα με τους μικρούς Δήμους, για αυτό και το υπουργείο Εσωτερικών εξήγγειλε ένα τριετές πρόγραμμα για τη στελέχωση του προσωπικού των δήμων στις οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες, προκειμένου να καλυφθούν οι αδυναμίες. Αυτό κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα δώσει μεγάλη ανάσα στους Δήμους που έχουν ελλείψεις» υπογράμμισε ο κ. Γούπιος.

Αλλαγές και για το Δήμαρχο

Αναφερόμενος στις αλλαγές στους ΟΤΑ με τον «Κλεισθένη», ο Διευθυντής της ΕΕΤΑΑ, υπογράμμισε ακόμη ότι αφορούν κυρίως τον τρόπο που λειτουργούν οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων και όχι το εκλογικό σύστημα (απλή αναλογική). «Ήδη έχουν επέλθει αλλαγές. Πλέον διατάκτης για τις δαπάνες (σ.σ αυτός που δίνει την εντολή) είναι ο δήμαρχος και όχι η Οικονομική Επιτροπή. Άρα αυτό, μεταβάλει κάπως το θεσμικό πλαίσιο, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η αλλαγή που αφορά στο γεγονός ότι πλέον ο δήμαρχος δεν υπογράφει και δεν εκκαθαρίζει δαπάνες και δεν υπογράφει εντάλματα πληρωμής, τα οποία υπογράφονται από τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι αυτές οι αλλαγές έχουν δημιουργήσει προβληματισμό και αναστάτωση στους Δήμους, διότι, όπως είπε, θεωρήθηκε ότι μετέβαλε την ευθύνη από τις δημοτικές αρχές στους υπευθύνους των οικονομικών υπηρεσιών. Ωστόσο είπε, ότι στην πραγματικότητα αυτό συνέβαινε και μέχρι πρότινος, καθώς η ευθύνη των οικονομικών υπηρεσιών, ήταν πάντα μέρος της Οικονομικής Υπηρεσίας των Δήμων.

Κληθείς να απαντήσει για το καίριο ζήτημα που έχει ανακύψει στους ΟΤΑ ότι από 1η Ιανουαρίου του 2019 σταματά ο προληπτικός έλεγχος επί των δαπανών των ΟΤΑ, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανέφερε ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ έχουν ζητήσει την αναστολή ή την παράταση αυτού του μέτρου, γιατί οι υπάλληλοι νιώθουν ανασφάλεια.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε με εισήγηση του και ο Γενικός Διευθυντής Δήμου Καλαμαριάς, Ιωάννης Θεοδώρου, ο οποίος μάλιστα απάντησε σε ερωτήματα και άλλα διαδικαστικά ζητήματα στους εργαζομένους Δήμων που συμμετείχαν στην Επιμορφωτική Ημερίδα.

Εκ μέρους του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ, Λ. Κυρίζογλου χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος του Δ.Σ του οργάνου, Στάθης Λαφαζανίδης.