«Τα εμβόλια σώζουν ετησίως εκατομμύρια παιδικές ζωές, καθώς δεν υπάρχει άλλο, καλύτερο, και πιο ασφαλές προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση των ασθενειών»
Εκτεθειμένα σε λοιμώδη νοσήματα βρίσκονται όσα παιδιά δεν εμβολιάζονται, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επανεμφάνισης ασθενειών που είχαν ξεχαστεί, όπως η ιλαρά – ερυθρά παρωτίτιδα, διφθερίτιδα και πολιομυελίτιδα. Προτρέπουν μάλιστα τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια σώζουν ετησίως εκατομμύρια παιδικές ζωές και πως δεν υπάρχει άλλο, καλύτερο, και πιο ασφαλές προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση των ασθενειών.
Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος των εμβολίων και το γεγονός ότι πολλοί γονείς είναι ανασφάλιστοι, επισημαίνουν ότι η διαδικασία μπορεί να γίνει εντελώς δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία ή άλλες δημόσιες δομές, για όλα τα εμβόλια που εντάσσονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.
Μιλώντας σε ενημερωτική ημερίδα για τους παιδικούς εμβολιασμούς που οργάνωσε σήμερα στο δήμο Σερρών η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ο παιδίατρος. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη σε επίπεδο επικράτειας είναι ικανοποιητική, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία φτάνει το 85% σε βρέφη και παιδιά.
«Όταν ο εμβολιασμός πραγματοποιείται κατά την παιδική ηλικία είναι γενικά ασφαλής. Οι παρενέργειες, εάν εμφανιστούν, είναι συνήθως ήπιες και εξαρτώνται σε κάθε περίπτωση απ' το διενεργούμενο εμβόλιο.
Κάποιες πιθανές παρενέργειες είναι: ο πόνος γύρω από την περιοχή του εμβολίου, ο πυρετός, μυικοί πόνοι ή μια αλλεργική αντίδραση, ενώ σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες» τόνισε στην εισήγηση του ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφερόμενος στον ιό της Ιλαράς, υποστήριξε ότι είναι 9 φορές πιο μολυσματικός από την ηπατίτιδα C, τον ιό EBOLA και 4,5 πιο μολυσματικός από το ιό HIV. Σημείωσε μάλιστα πως το 1963 στην Αμερική, παρουσιάστηκαν 4 εκατ. περιστατικά Ιλαράς με 450 θανάτους, ενώ το 2015, 159 περιστατικά, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν μη εμβολιασμένα άτομα.
Σε έξαρση η Ιλαρά
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που παρουσίασαν οι επιστήμονες, το πρώτο 6μήνο του 2018 σημειώθηκε υψηλό δεκαετίας στην Ευρώπη με περισσότερα από 41.000 κρούσματα ιλαράς, αριθμός που θα ήταν μικρότερος αν είχαν γίνει τα εμβόλια.
Αντίθετα, η χρήση εμβολίων για την πολιομυελίτιδα, ασθένεια που συνεχίζει να ενδημεί, είχε ως αποτέλεσμα μόνο τρεις χώρες να παραμένουν σήμερα ενδημικές. Πρόκειται για το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία.
«Σήμερα κινδυνεύουμε από ιούς και μικρόβια. Για αυτό χρειαζόμαστε αντισώματα. Ασθένειες, όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και η ευλογιά εμφανίστηκαν ξανά και είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχαμε κρούσματα, παρά μόνο σε ανεμβολίαστα παιδιά» είπε ο κ Χατηζηδάκης
Πέρα όμως από τις συστάσεις για εμβολιασμό των παιδιών, οι γιατροί εξηγούν ότι πολλά εμβόλια συνιστώνται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής, τα πιο συχνά εκ των οποίων είναι για την παρωτίτιδα, τον τέτανο, τη γρίπη και την πνευμονία
Για τους ηλικιωμένους, ανέφεραν ότι ο εμβολιασμός επικεντρώνεται στην πνευμονία και τη γρίπη που είναι πιο θανατηφόρες σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, ενώ υπενθύμισαν ότι το 2006 δημιουργήθηκε εμβόλιο για τον έρπητα, μία ασθένεια από τον ιό της ανεμοβλογιάς, ο οποίος συχνά προσβάλλει τους ηλικιωμένους.
Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων στην ημερίδα, σχετικά με το αν προστατεύεται ο μη εμβολιασμένος πληθυσμός όταν ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, ο παιδίατρος κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως αυτό είναι λάθος, λέγοντας ότι τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από τα μικρόβια. Παρουσιάζουν περισσότερες επιπλοκές με το να νοσήσουν.
«Επιβάλλεται ο εμβολιασμός των παιδιών. Υπάρχει το αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο δείχνει να αυξάνεται. Ωστόσο εμείς ως επιστήμονες προτρέπουμε τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, από δύο μηνών, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών. Γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο εμβολιασμός δεν σταματά στην παιδική ηλικία αλλά συνεχίζεται ως και την τρίτη ηλικία (70 ετών)» διευκρίνισε ο ίδιος.
Επίσης ο παιδίατρος αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β΄ για το οποίο, είπε, ότι δεν έχει μπει στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, και ως εκ τούτου δεν έχει την προβλεπόμενη αποζημίωση, ωστόσο σημείωσε, θα πρέπει να χορηγηθεί στα παιδιά .
Την ημερίδα χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, Άγγελος Βάκαλος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι εμβολιασμοί των παιδιών είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι θετικοί στη χρήση τους, εφόσον δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση. Υποστήριξε ακόμη ότι σήμερα το ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα είναι πολύ υψηλό, αλλά «θέλουμε να το αυξήσουμε, ώστε να φτάσουμε στα όρια της ανοσίας στην κοινότητα. Δηλαδή να έχουμε κάλυψη στο 95%. Ο ιατρικός σύλλογος Σερρών συμπαραστέκεται σε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσει να παροτρύνει τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους».
Νέα Ημερίδα στον Πολύγυρο
Η επόμενη ενημερωτική εκδήλωση της ΠΕΔ-ΚΜ και της ΕΕΤΑΑ θα γίνει στη Χαλκιδική την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στον Δήμο Πολυγύρου στις 10.00 π.μ (Δημαρχείο, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Πολυτεχνείου 50). Στη διάρκεια της ημερίδας θα ενημερωθούν το προσωπικό και οι διοικήσεις των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών των Δήμων Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Πολυγύρου, και Σιθωνίας σε θέματα πρόληψης και έγκαιρων εμβολιασμών των παιδιών που φοιτούν σε αυτές τις δομές.
Οι ενημερωτικές συναντήσεις, τις οποίες στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι, που εδώ και δυο χρόνια δραστηριοποιούνται στην ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη των εμβολιασμών, μέσω της εκστρατείας “Εμβολια-ζω”.