07
Ιούν
2018
: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Λ. Κυρίζογλου: «Ανάγκη να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων – Το σχέδιο νόμου που έδωσε σε διαβούλευση ο υπουργός Π. Σκουρλέτης πάσχει πολλαπλώς και η πιο θεμελιώδης αλλαγή είναι η εμμονή του στην απλή αναλογική»

 

Διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων με την καθιέρωση ενός συστήματος, το οποίο, από τη μια θα δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπούνται περισσότερες αυτοδιοικητικές κινήσεις και τάσεις σε κάθε τοπική κοινωνία, και από την άλλη θα δίνει και τη δυνατότητα να κυβερνηθεί ο τόπος και να λαμβάνονται  αποφάσεις, πρότεινε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), πάνω στο νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του οργάνου, ο πρόεδρος και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συνάντηση της της ΚΕΔΕ και των επικεφαλής των παρατάξεων, με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, σχετικά με τις αλλαγές για τον «Κλεισθένη 1» με την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τόνισε πως τέτοιου είδους συναντήσεις, δεν είναι ούτε καλό ούτε ευχάριστο να μην έχουν θετικό πρόσημο ή καλό αποτέλεσμα. «Κατά την άποψη μου ο κ. Υπουργός θα πρέπει να σταματήσει να είναι άκαμπτος, να αλλάξει στάση και νοοτροπία  έναντι των αυτοδιοοκητικών και της αυτοδιοίκησης. Να αγαπήσει την Τ.Α γιατί με αυτά που κάνει δείχνει ότι δεν μας αγαπάει και δεν ας σέβεται» σημείωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ο κ. Σκουρλέτης κατάλαβε ότι, ύστερα από τις όποιες συζητήσεις κάναμε πάσχει αυτό το σχέδιο νόμου που έδωσε σε διαβούλευση. «Πάσχει πολλαπλώς και θα επιφέρει κάποιες αλλαγές. Η πιο θεμελιώδης αλλαγή η πιο σημαντική είναι η εμμονή του υπουργού στην απλή αναλογική. Η οποία ούτε απλή είναι ούτε αγνή. Είναι δόλια αφού στην πράξη οδηγεί σε ακυβερνησία τους δήμους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Μάλιστα απηύθυνε έκκληση στον κ. Σκουρλέτη και στον πρωθυπουργό να προσέξουν ότι αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη για το τι θα επικρατήσει στην πράξη μετά τις εκλογές στους Δήμους. Δηλαδή την ακυβερνησία, την αδιαφάνεια τις συναλλαγή και τις άθλιες καταστάσεις που, όπως είπε, ο κ. Κυρίζογλου, θα ζήσουν οι πολίτες χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

«Από τον πρώτο γύρο εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων»

Παρουσιάζοντας μάλιστα την πρόταση του για την εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ υπογράμμισε ότι η κυβερνησιμότητα μπορεί να εξασφαλιστεί με ένα σύστημα, το οποίο από την μια πλευρά θα δίνει τη δυνατότητα στο μέγιστο βαθμό να εκπροσωπούνται όσο περισσότερες αυτοδιοικητικές κινήσεις και τάσεις σε κάθε τοπική κοινωνία και από την άλλη, να δίνει και τη δυνατότητα να κυβερνηθεί ο τόπος και να λαμβάνονται  αποφάσεις.

«Άρα και αναλογικό πρέπει να είναι το σύστημα και να μπορούν να εκπροσωπούνται οι τάσεις και να υπάρχει κυβερνησιμότητα. Αν θέλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει απλή αναλογική εμείς λέμε: να εφαρμόσει απλή αναλογική αλλά να εκλέγονται τον πρώτο γύρο, εν γνώσει των πολιτών και δημοτικοί σύμβουλοι  και οι δήμαρχοι. Όποιος παίρνει τις περισσότερες ψήφους. Προς τι ο δεύτερος γύρος;» αναρωτήθηκε ο ίδιος και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να εκλέγεται με το 50+1%, να έχει αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση και στην πράξη ο Δήμαρχος να είναι άχρηστος. Επισήμανε πάντως ότι η ΠΕΔ-ΚΜ θα επιμένει σε αυτό το θέμα και πως η συζήτηση που θα γίνει από δω και πέρα θα αφορά το νομοσχέδιο που υποσχέθηκε ότι θα δώσει στην ΚΕΔΕ μέχρι 15 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, είπε, ο κ. Κυρίζογλου, οι Δήμαρχοι θα συζητήσουν και θα διαβουλευτούν. «Αλλά ώσπου να καταλήξει στο κοινοβούλιο πολλά μπορούν να γίνουν. Γιατί η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη» σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ. 

Για νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα μετάταξης εργαζομένων, οι οποίοι μετακινήθηκαν από νομικά πρόσωπα του Δήμου σε εφαρμογή ντου άρθρου 15 του ν. 4257/2014.

Για εργαζομένους σε Δήμους

Στη διάρκεια της συνεδρίασή του το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα μετάταξης εργαζομένων σε Δήμους, οι οποίοι μετακινήθηκαν από νομικά πρόσωπα στους Δήμους, σε εφαρμογή του άρθρου 15 του Ν.4257/2010.

Το θέμα εισηγήθηκε στη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι το πρόβλημα αφορά πάνω από 840 εργαζομένους σε Δήμους της χώρας. «Πρόκειται για παλιούς εργαζόμενους, υπό το καθεστώς του Π.Δ 410 του Δημοτικού Κώδικα, για τους οποίους ζητάμε να γίνει μια σχετική νομοθετική ρύθμιση» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε πως ο Δήμος του δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα να ασχολείται με το θέμα, προκειμένου να βρεθεί λύση.

«Δυστυχώς όμως παρότι παρήλθε ο χρόνος και έχουν περάσει δεκάδες τροπολογίες δεν προωθήθηκε λύση για την κατάταξη αυτών των εργαζομένων σε προσωποπαγείς θέσεις, αόριστου χρόνου. Το κράτος ωστόσο θα έπρεπε να μας παρακαλά να γίνει αυτό και για δημοσιονομικούς λόγους, γιατί η μεταφορά τους στο δήμο δεν επιβαρύνει, ούτε το δημοτικό, ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά μόνο τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών, Κική Σαμουρκασίδου, είπε στην τοποθέτηση της ότι το σωματείο έστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 23 Απριλίου για μετάταξη στους δήμους, αυτών των εργαζομένων, σε προσωποπαγείς θέσεις. Σε αυτό το αίτημα, όπως είπε, είναι θετική και η ΠΟΕ –ΟΤΑ, καθώς πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται για περισσότερα από 15 και 16 χρόνια στους Δήμους. Η ίδια ζήτησε από τους Δημάρχους να ζητήσουν στοιχεία σχετικά με το πόσα άτομα είναι οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου σε όλη την Ελλάδα και πόσοι είναι αυτοί που προέρχονται από δημοτικές επιχειρήσεις καθαριότητας.

ΟΧΙ δημοτικά τέλη για κλειστά ακίνητα

Επίσης το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ έλαβε ομόφωνη απόφαση να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει άμεσα αποσαφήνιση των όρων απαλλαγής από τέλη καθαριότητας των ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται, διότι η διαμορφωθείσα διοικητική πρακτική παραβιάζει ανεπίτρεπτα της αρχές  της νομιμότητας και της φορολογικής ισότητας. Και το θέμα αυτό εισηγήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σ. Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και κληρονόμους σε όλη τη χώρα. «Ήδη μεγάλοι Δήμοι της χώρας, όπως ο Δήμος Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, με σχετική απόφαση τους επί τους θέματος, δέχονται την προσκόμιση  Ε2 όπου δηλώνεται το κενό ακίνητο, ως αποδεικτικό της μη χρησιμοποίησης του λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης και απαλλάσσουν τους ιδιοκτήτες από την καταβολή αναδρομικών δημοτικών τελών, καθώς οι φορολογικές δηλώσεις αποτελούν δηλώσεις του Ν.1599/86 ως προς την ακρίβεια και το κύρος του περιεχομένου τους» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λ. Κυρίζογλου, τόνισε πως για ένα μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο που είναι κλειστό και δεν χρησιμοποιείται δε είναι δίκιο να πληρώνει ο δημότης δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.  «Εμείς ζητάμε ως δήμαρχοι να διευκρινιστεί η νομοθετική ρύθμιση που υπάρχει, έτσι ώστε να μην ευθύνονται οι υπάλληλοι και να διατρέχουν τον κίνδυνο να πάνε κατηγορούμενοι. Για να παρέχεται η δυνατότητα σε αυτές τις περιπτώσεις να απαλλάσσονται από τέλη τα οποία να μην αποστέλλονται σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να μην επιβαρύνονται οι δημότες. Μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα , δηλ. οι φωτιζόμενες επιφάνειες να επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη» υπογράμμισε ο πρόεδρος. Πρόσθεσε ακόμη πως με τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη η σχετική διάταξη έχει δεμένα και τα χέρια των δημάρχων και των υπαλλήλων. «Για αυτό ζητάμε να γίνει καλύτερη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα είναι διευκρινιστική» σημείωσε ο ίδιος.