07
Ιούν
2018
Η ΠΕΔ-ΚΜ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Λ. Κυρίζογλου: «Δεν μπορεί κανείς να παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια»

 

Παρούσα να αναλάβει συντονιστικό ρόλο σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, ανάλογα με την πρόοδο και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται μεταξύ Ελλάδας και FYROM, δηλώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Όπως τονίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ οι όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν και οι όποιες εκδηλώσεις γίνουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ανάλογα με το περιεχόμενο της συμφωνίας για το ονοματολογικό, θα κινηθούν εντός των δημοκρατικών πλαισίων και εκείνων των πλαισίων που προβλέπει το Σύνταγμα για την ελεύθερη έκφραση και συγκέντρωση των πολιτών.

Νωρίτερα στο περιθώριο της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια που έγιναν χθες σε διάφορες πόλεις της χώρας , όπου χιλιάδες πολίτες διατράνωσαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. «Υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Ανατολικής και της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και άλλων περιοχών της Ελλάδας μετείχαμε στη διοργάνωση των σχετικών συλλαλητηρίων μαζί με τις τοπικές εκκλησίες, τους τοπικούς συλλόγους, τους τοπικούς φορείς, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πολιτική ή κομματική χροιά. Δημοκρατικότατα και ελεύθερα, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα απολύτως επεισόδιο διαδηλώναμε τις θέσεις και τις απόψεις μας» υπογράμμισε

Μάλιστα ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών να επιτρέψει στους αυτοδιοικητικούς άρχοντες και άλλους εκπροσώπους φορέων να του πουν «να μην παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια, αυτή που προκύπτει μέσα από τα ίδια τα κείμενα της τρίτης συνδιάσκεψης του ΟΗΕ του 1977, όπου ουδέποτε και από κανένα έγινε Ονοματολογική συζήτηση αλλά ούτε και περί γλώσσας μακεδονικής και αναγνώρισής της».

«Έγινε», είπε, ο κ. Κυρίζογλου, «μια τυπολογική συζήτηση γλωσσολογικού περιεχομένου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να θεωρηθεί ως αναγνώριση ‘Μακεδονικής Γλώσσας’. Αυτή είναι η αλήθεια».

Είναι κρίμα και αμαρτία, πρόσθεσε ο ίδιος, από ορισμένες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και από ορισμένους συγκεκριμένους πολιτικούς, αντί το περιεχόμενο της συζήτησης της διάσκεψης του 1977 να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα υπέρ των δικαίων της ελληνικής θέσης, να χρησιμοποιείται από εμάς τους ίδιους σε βάρος μας.