29
Μαρ
2018
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔ-ΚΜ ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη δεν ζητούν εύνοια αλλά το δίκιο τους»

Στην ανάγκη να προωθηθούν άμεσα ουσιαστικές λύσεις για όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν σχεδόν στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου, η κατασκευή φραγμάτων ύδρευσης και άρδευσης, έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η  ολοκλήρωση της ανασκαφής στην Αμφίπολη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου μιλώντας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Αναφέρθηκε ακόμη στην μη ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των πρωτευουσών των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας και της υπαίθρου τους, αλλά και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για μεγάλες ανισότητες μεταξύ της δυτικής και ανατολικής πλευράς. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την  απαράδεκτη, ρυπαρή κατάσταση του δυτικού θαλασσίου μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου, το κακό οδικό και το ανύπαρκτο αποχετευτικό δίκτυο, στην εκτός ΕΥΑΘ περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών.

«Ως Κεντρική Μακεδονία δεν ζητάμε εύνοια, αλλά το δίκιο μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου, προσθέτοντας πως «δίκαιη είναι μια ανάπτυξη, όταν ένας τόπος λαμβάνει ως μερίδιό του αναλογικά, κατά το μέτρο της συμβολής του, της συνεισφοράς του στην διαμόρφωση της εθνικής πίττας».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό μίλησε για την ανεργία και τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, ζητώντας να συνεχισθούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τη φυγή χιλιάδων επιχειρήσεων στα Σκόπια και τη Βουλγαρία, λόγω καλύτερου εκεί φορολογικού-οικονομικού περιβάλλοντος και λόγω της εδώ γραφειοκρατίας, προτείνοντας την εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού-επενδυτικού προγράμματος για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ακόμη αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της αύξησης της εγκληματικότητας-παραβατικότητας, της  κακής συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ στο νομό Θεσσαλονίκης που αντί να βελτιωθεί, όπως είπε, χειροτέρευσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ στα οξυμένα προβλήματα της Σχολικής Στέγης, για τα οποία προ πολλού η Περιφερειακή Ένωση Δήμων είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό, στα στρατόπεδα που πρέπει να αποδοθούν στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών, στην ενοποίηση του παραλιακού μετώπου ολόκληρου του Θερμαϊκού Κόλπου και στην  μεγάλη καθυστέρηση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην αντιπλημμυρική προστασία (κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμός ρεμάτων), για να μη θρηνήσουμε θύματα όπως στη Μάνδρα, στην εκτέλεση έργων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών, στις καθυστερήσεις σε ζητήματα των αναδασμών γης και στην ολοκλήρωση του Μετρό με τις επεκτάσεις του.

Λύσεις για όλη την Περιφέρεια

Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε στην ομιλία του ότι εκτός των παραπάνω ζητημάτων, απαιτούνται λύσεις για τα παρακάτω πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως: το οδικό δίκτυο Έδεσσα-Γιαννιτσά-Χαλκηδόνα και Έδεσσα-Φλώρινα μέσω Άγρα και Έδεσσα-Εγνατία οδός (κάθετη), η ανυπαρξία δικαστικού Μεγάρου στο Κιλκίς όπου με τεράστια δικαστική ύλη, λόγω της μεγαλύτερης χερσαίας πύλης εισόδου της χώρας, οι δικαστικές υπηρεσίες στεγάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες σε ιδιωτική οικοδομή, στην Χαλκιδική, στην ναυαρχίδα του τουρισμού μας, η ολοκλήρωση και βελτίωση του οδικού δικτύου προς Κασσάνδρα, προς Σιθωνία, προς Άγιο Όρος, προς Πολύγυρο και η σύνδεση της Χαλκιδικής με κάθετο άξονα με την Εγνατία για εύκολη και σύντομη προσπέλαση των επισκεπτών. Επίσης η κατασκευή φραγμάτων για ύδρευση και άρδευση, στην Ημαθία και στην Πέλλα, λόγω της πτώσης των τιμών των ροδακίνων εξαιτίας του εμπάργκο της Ρωσίας, η καταβολή του υπολοίπου 60% της περσυνής παραγωγής των καλλιεργητών τεύτλων που ανέρχεται σε 6,6 εκατομμύρια ευρώ. Στο Νομό Σερρών απαιτούνται παρεμβάσεις για προστασία και ανάδειξη της τεράστιας οικολογικής και όχι μόνον σημασίας περιοχής της λίμνης Κερκίνης και η ολοκλήρωση της ανασκαφής στην Αμφίπολη».