28
Μαρ
2018
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔΚΜ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 26-28/03/2018 (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

                        Κύριε Πρωθυπουργέ

                        Κύριοι Υπουργοί

                        Κύριε Περιφερειάρχα

                        Αγαπητοί συνάδελφοι στην αυτοδιοίκηση

                        Κυρίες και Κύριοι

Καλωσορίζουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, στη δυτική Θεσσαλονίκη και στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης το 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση με τίτλο: «Κεντρική Μακεδονία: Πόλος Ανάπτυξης – Πύλη Συνεργασίας» και σκοπό, όπως αναγράφεται στην πρόσκληση, την σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου Περιφερειακής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σηματοδοτώντας της μετάβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την εποχή της κρίσης στην εποχή της λεγόμενης Δίκαιης ανάπτυξης. Στόχος φιλόδοξος και αγαθός. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει μ’ αυτόν. Η συμμετοχή μας ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (38 δήμοι) στο παρόν συνέδριο είναι άνιση, μικρή έως ανύπαρκτη και άδικη. Η σχέση μας με τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης δεν είναι σχέση ιεραρχικής εξάρτησης αλλά αυτοτελούς και διακεκριμένης συνύπαρξης. Συνεπώς θα έπρεπε να είμαστε συνδιοργανωτές και μεταξύ των εισηγητών. Το ίδιο ισχύει και για τους φορείς (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Επιμελητήρια κλπ.) που δεν είναι συνδιοργανωτές, ούτε καν εισηγητές.  

            Ποια είναι όμως και πως ορίζεται μια ανάπτυξη ως δίκαιη; Είναι η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των πρωτευουσών των νομών (Περιφερειακών Ενοτήτων) και της υπαίθρου τους αλλά και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης η ισόρροπη ανάπτυξη ανατολικά-κέντρο-δυτικά. Π.χ. ας δούμε την απαράδεκτη, ρυπαρή κατάσταση του δυτικού θαλασίου μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου, το κακό οδικό και το ανύπαρκτο αποχετευτικό δίκτυο στην εκτός ΕΥΑΘ περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

            Ακόμη δίκαιη είναι μια ανάπτυξη όταν ένας τόπος λαμβάνει ως μερίδιό του αναλογικά, κατά το μέτρο της συμβολής του, της συνεισφοράς του στην διαμόρφωση της εθνικής πίττας. Ως Κεντρική Μακεδονία δεν ζητάμε εύνοια αλλά το δίκιο μας.

                                               Κύριε Πρωθυπουργέ

  • Η ανεργία και η φυγή των νέων στο εξωτερικό. Είναι ανάγκη να συνεχισθούν τα προγράμματα κονωφελούς εργασίας.
  • Τα λουκέτα και η αποεπένδυση. Η φυγή χιλιάδων επιχειρήσεων στα Σκόπια και τη Βουλγαρία, λόγω καλύτερου εκεί φορολογικού-οικονομικού περιβάλλοντος και λόγω της εδώ γραφειοκρατίας. Απαιτείται ένα ειδικό αναπτυξιακό-επενδυτικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.  
  • Η αύξηση της εγκληματικότητας-παραβατικότητας.
  • Η κακή συγκοινωνία του ΟΑΣΘ που αντί να βελτιωθεί, χειροτέρευσε στο Νομό Θεσσαλονίκης.
  • Τα προβλήματα της Σχολικής Στέγης, για τα οποία προ πολλού σας έχουμε ενημερώσει, των Στρατοπέδων που πρέπει να αποδοθούν στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών.
  • Η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου ολόκληρου του Θερμαϊκού Κόλπου.

 

  • Η μεγάλη καθυστέρηση στα ζητήματα της διοίκησης και της διαχείρησης των απορριμμάτων που παρουσιάζουμε ως χώρα σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης.
  • Η αντιπλημμυρική προστασία (κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμός ρεμάτων), για να μη θρηνήσουμε θύματα όπως στη Μάνδρα.
  • Η εκτέλεση έργων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών.
  • Οι καθυστερήσεις σε ζητήματα των αναδασμών γης. 
  • Η ολοκλήρωση του Μετρό με τις επεκτάσεις του.
  • Η επίλυση πολύ σοβαρών ζητημάτων, τα οποία, όλως ενδεικτικά αναφέρω, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το οδικό δίκτυο Έδεσσα-Γιαννιτσά-Χαλκηδόνα και Έδεσσα-Φλώρινα μέσω Άγρα και Έδεσσα-Εγνατία οδός (κάθετη), η ανυπαρξία δικαστικού Μεγάρου στο Κιλκίς όπου με τεράστια δικαστική ύλη, λόγω της μεγαλύτερης χερσαίας πύλης εισόδου της χώρας, οι δικαστικές υπηρεσίες στεγάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες σε ιδιωτική οικοδομή, στην Χαλκιδική, στην ναυαρχίδα του τουρισμού μας, η ολοκλήρωση και βελτίωση του οδικού δικτύου προς Κασσάνδρα, προς Σιθωνία, προς Άγιο Όρος, προς Πολύγυρο και η σύνδεση της Χαλκιδικής με κάθετο άξονα με την Εγνατία για εύκολη και σύντομη προσπέλαση των επισκεπτών καθώς επίσης και η κατασκευή φραγμάτων για ύδρευση και άρδευση, στην Ημαθία και στην Πέλλα λόγω της πτώσης των τιμών των ροδακίνων εξαιτίας του εμπάργκο της Ρωσίας και της μείωσης του εισοδήματος των παραγωγών είναι ανάγκη να δοθεί λύση με οικονομική ενίσχυση καθώς επίσης να καταβληθεί το υπόλοιπο 60% της περσυνής παραγωγής των καλλιεργητών τεύτλων που ανέρχεται σε 6,6 εκατομμύρια ευρώ. Στο Νομό Σερρών παρεμβάσεις για προστασία και ανάδειξη της τεράστιας οικολογικής και όχι μόνον σημασίας περιοχής της λίμνης Κερκίνης. Η ολοκλήρωση της ανασκαφής στην Αμφίπολη.
  •  

                              Κύριε Πρωθυπουργέ

Σας θυμίζουμε ότι σαν Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ταχθήκαμε κατά της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και μάλιστα με Δημοψήφισμα και δεχθήκαμε τα συγχαρητήριά σας για την στάση μας αυτή, όταν ήσασταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας καλούμε λοιπόν για το νερό, γι’ αυτό το δημόσιο αγαθό, να τηρήσετε σήμερα την ίδια στάση, κατοχυρώνοντας νομικά τον θεσμό των τοπικών δημοψηφισμάτων, όπως μας είχατε υποσχεθεί.

Πρέπει να εισακουσθεί το αίτημα της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανάληψη ενός κομματιού του ΕΣΠΑ από τους Δήμους. Να ένας τρόπος, που δείχνει αποκέντρωση, εμπιστοσύνη και ουσιαστική θεσμική ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που οδηγεί σε τοπική ανάπτυξη. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι (κεντρική εξουσία, αυτοδιοίκηση, πολίτες) ότι με μόνη την όποια θεσμική αλλαγή στην αυτοδιοίκηση δεν επιστρέφουν στα ταμεία των δήμων οι άγρια περικεκομμένοι τα τελευταία 8 χρόνια πόροι τους και κατά συνέπεια το σύστημα της απλής αναλογικής δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται ως πανάκεια δια «πάσα νόσον» του αυτοδιοικητικού και του ευρύτερου πολιτικού συστήματος. Μας χρειάζεται μάλλον απλή λογική.

Δεν μας φοβίζει κανένα εκλογικό σύστημα, όπως διατείνεται ο φιλοκυβερνητικός τύπος. Ούτε ανησυχούμε γι’ αυτό. Αναλογισθείτε, όμως, τις ευθύνες σας κι αποφασίστε για την Αυτοδιοίκηση τι θα συμβεί. Πού θα οδηγηθούν οι δήμοι. Τί θα συμβεί αν δεν αντιμετωπισθεί το πολύ σοβαρό ζήτημα της κυβερνησιμότητας των δήμων, σε περιπτώσεις μη επίτευξης συμφωνίας και άρα μη επίτευξης πλειοψηφίας. Αντιλαμβάνεστε την πολύ σοβαρή ευθύνη, την οποία αναλαμβάνετε.

                  Κύριε Πρωθυπουργέ

Με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, αντί ως Ελληνική Αυτοδιοίκηση να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αποκλίνουμε. Όλα όσα ανέφερα ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας τα έχουμε θέσει και σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι διαχρονικές θέσεις κι επισημάνσεις μας. Θέλουμε δε να γνωρίζετε ότι επισημαίνονται με αγαθή πρόθεση και με ειλικρίνεια. Μόνο με ισχυρή αυτοδιοίκηση μπορούμε να πάμε μπροστά. Αυτό φάνηκε στην κρίση. Η αυτοδιοίκηση άντεξε και στήριξε με τις κοινωνικοπρονοιακές της δομές τις τοπικές κοινωνίες. Εμπιστευθείτε την.