08
Μαρ
2018
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΚΤΙΣΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Πρόταση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη στους ανθρώπους που παρέχουν κοινωφελή εργασία στους Δήμους, ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής, κατέθεσε ο Δήμαρχος Νεάπολης –Συκεών, αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης.

Την πρόταση παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ-ΚΜ) που έγινε στο Δήμο Έδεσσας και έγινε ομόφωνα δεκτή. Ο κ. Δανιηλίδης ενημέρωσε το σώμα ότι ήδη έστειλε σχετική επιστολή προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, με κοινοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ-ΚΜ και τον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Νεάπολης –Συκεών, επισήμανε στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ότι είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει σχετική πρόβλεψη για όσους παρέχουν κοινωφελή εργασία στους ΟΤΑ, ως εναλλακτική μορφή έκτισης,  ενώ θα μπορούσε στους Δήμους τουλάχιστον, όπως αναφέρει, οι εργαζόμενοι να ασφαλίζονται στον ασφαλιστικό φορέα των υπαλλήλων ΟΤΑ με δαπάνες του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Είμαστε βέβαιοι ότι ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών για το υπουργείο σας, μιας και ο σωφρονισμός είναι σαφώς πιο δαπανηρός» υπογραμμίζει ο ίδιος.    

Μεταξύ άλλων, τονίζει στην επιστολή του, ότι ο Δήμος του εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχει στην εφαρμογή του θεσμού της παροχής κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής, πιστεύοντας ότι αυτοί πολίτες οφείλουν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να επανορθώσουν για τις αξιόποινες πράξεις τους μέσα από την προσφορά εργασίας.

«Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη προσφέρει θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε δεκάδες καταδικασμένους και πιστεύουμε  ότι έχουμε συμβάλει και εμείς στην κοινωνική τους επανένταξη και αποκατάσταση. Ωστόσο, παρά τις ευεργετικές συνέπειες που πιστεύουμε ότι έχει ο θεσμός, είμαστε βαθιά προβληματισμένοι από την  έλλειψη της ασφαλιστικής κάλυψης των ανθρώπων που εργάζονται στις θέσεις αυτές. Πόσο μάλλον που πρόσφατα υπήρξε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, ενός ατόμου που εργάζονταν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και όπου έγινε φανερό ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ασφάλιση κατά κινδύνου ατυχήματος των εργαζομένων αυτών» σημειώνει.

Ωστόσο απευθυνόμενος στους Δημάρχους τόνισε ότι, δυστυχώς, στα σχετικά ερωτήματα που κατέθεσε ο Δήμος Νεάπολης –Συκεών στις αρμόδιες υπηρεσίες, έλαβε ως απάντηση, τη «σύσταση» της Διεύθυνσης Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου, να μην τοποθετείται και να μην απασχολείται το προσωπικό αυτό σε κανενός είδους επικίνδυνη εργασία. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, ο Δήμος του προσφέρει θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαριότητας και πρασίνου, εργασίες οι οποίες παρότι δεν μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνες, δεν αποκλείουν  τα ατυχήματα.

Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, είναι το παράδειγμα του εργαζομένου στο δήμο Καλαμαριάς που σκοτώθηκε, καθώς συμμετείχε σε εργασίες που εκτελούσε η υπηρεσία πρασίνου.

«Πιστεύουμε ότι η παραπάνω «σύσταση» όπως και η έλλειψη νομοθετικής πρόβλεψης για την ασφάλιση των ατόμων που παρέχουν κοινωφελή εργασία ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής, τουλάχιστον υποβαθμίζει το κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού αυτού, ενώ σαφώς εκθέτει τους φορείς που συμμετάσχουν» υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών.