26
Φεβ
2018
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ

Τις τραγικές ελλείψεις τεχνικού προσωπικού στους μικρούς ορεινούς Δήμους, που έχουν ως αποτέλεσμα το 60% των προγραμματισμένων έργων να παραμένουν στον αέρα, πρόκειται να καλύψει η λειτουργία Τμήματος Τεχνικής Υπηρεσίας που αναμένεται να συσταθεί το επόμενο εξάμηνο από τηΜονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης (ΜΟΔ) Α.Ε

Αυτό ανακοίνωσε στη σημερινή Συνάντηση Εργασίας για τους μικρούς ορεινούς Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), η εκπρόσωπος της ΜΟΔ Α.Ε, Ανθή Ζεμπερλίκου.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των Δημάρχων ορεινών Δήμων της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, παρουσιάζοντας τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των Δήμων, τα οποία φρενάρουν την προετοιμασία και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, η κ. Ζεμπερλίκου ανέφερε ότι η ΜΟΔ θα μπορούσε να βοηθήσει στα έργα του ΕΣΠΑ, όσον αφορά στη διαδικασία της προετοιμασίας, της ωρίμασης και της υλοποίησης, αλλά δεν μπορεί, όπως είπε να βοηθήσει στα θέματα επίβλεψης των μελετών. «Αυτό θα μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα με τη σύσταση και λειτουργία Τμήματος Τεχνικής Υπηρεσίας από την ΜΟΔ, που προβλέπεται να γίνει το επόμενο εξάμηνο. Και αυτό γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα γίνει περίπου σε ένα εξάμηνο ίσως και αργότερα. Όταν συσταθεί όμως θα μπορεί να σας βοηθήσει στην επίβλεψη και την ανάθεση των έργων» σημείωσε η εκπρόσωπος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Α.Ε Πρόσθεσε μάλιστα ότι εκτός από την επίβλεψη των έργων των Δήμων και την ανάθεση τους, το Τμήμα αυτό θα βοηθήσει και στην εκπόνηση προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στη συνάντηση, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Νεστορίου, Πασχάλης Γκέτσιος, Κάτω Νευροκοπίου, Βασίλης Γιαννόπουλος, ΠαρανεστίουΜαρίνα Αλεξάνδρα Σωτηριάδου, Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων και εκπρόσωποι της ΕΕΤΑΑ, της ΜΟΔ Α.Ε και της ΚΕΔΕ.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου, ανέφερε ότι ΕΕΤΑΑ, ΚΕΔΕ και ΜΟΔ πραγματοποιούν στη Βόρεια Ελλάδα αυτή τη συνάντηση, για τους μικρούς ορεινούς δήμους, προκειμένου οι Δήμοι να παρουσιάσουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στη συνέχεια να δουν τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

«Για παράδειγμα πόροι από το ΕΣΠΑ υπάρχουν. Μπορεί όμως σε ένα μικρό ορεινό Δήμο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ο χρόνος κατασκευής έργων εκτέλεσης του φυσικού αντικειμένου των έργων να είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την κατασκευαστική περίοδο σε μια παραθαλάσσια σε μια πεδινή περιοχή ή εδώ στη Θεσσαλονίκη» τόνισε και πρόσθεσε πως αυτό συμβαίνει στο Νευροκόπι, στη Δεσκάτη Γρεβενών, στο Νεστόριο Καστοριάς, στο Παρανέστι και αλλού. «Πρέπει λαμβανομένων υπόψη των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές να βρουν τρόπους έτσι ώστε να εκτελούν τα έργα. Επίσης οι δήμοι αυτοί είναι υποστελεχωμένοι. Για να τηρηθεί το δημόσιο λογιστικό, να τηρηθεί και η νομοθεσία περί εκτέλεσης έργων πρέπει να βρουν τρόπο να ριμάσουν έργα να έχουν μελέτες να δημοπρατήσουν» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

Στον αέρα το 60% των Δημοτικών έργων

Μιλώντας στις εργασίες της Συνάντησης Εργασίας η Δήμαρχος Παρανεστίου, Αλεξάνδρα – Μαρίνα Σωτηριάδου και πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Δήμων, τόνισε ότι σήμερα λόγω της υποστέλεχωσης, κυρίως των Τεχνικών Υπηρεσιών των ορεινών Δήμων, το 60% των προγραμματισμένων έργων μέσω του ΕΣΠΑ, μένουν στον αέρα. «Καταφέραμε να χρηματοδοτηθούν οι ορεινοί δήμοι με το ποσό των 85.000 ευρώ για την υλοποίηση μελετών για τα έργα του ΕΣΠΑ, όμως το πρόβλημα παραμένει, καθώς και για την απορρόφηση των χρημάτων απαιτούνται κάποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες τις οποίες οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, λόγω υποστελέχωσης και μη επαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού για πάρα πολλά χρόνια» δήλωσε η Δήμαρχος Παρανεστίου. Ανέφερε πάντως ότι το πρόβλημα έχει τεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο και επισήμανε ότι θα λυθεί μόνο αν γίνουν προσλήψεις, τουλάχιστον για το προσωπικό που θα στελεχώσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Σημείωσε ακόμη ότι ήδη κάποιοι έχουν στελεχώσει τις θέσεις και αναμένεται προκήρυξη θέσεων Π.Ε σε επόμενη φάση.

Στην υποστελέχωση των ορεινών αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Νεστορίου Καστοριάς και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Δήμων Δήμαρχος, Πασχάλης Γκέτσιος.

«Η προσφορά υπηρεσιών εκ μέρους της ΕΕΤΤΑ, της ΜΟΔ και της ΚΕΔΕ είναι καλοδεχούμενες, παρότι ο ορεινός Δήμος Νεστορίου, σε στελέχωση Τεχνικών Υπηρεσιών είναι σε καλό επίπεδο. Ωστόσο οι ανάγκες μας είναι πάρα πολλές και πρέπει να καλυφθούν» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νευροκοπίου Βασίλης Γιαννόπουλος, μίλησε για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι περισσότεροι ορεινοί Δήμοι, καθώς όπως είπε, «δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε μελέτες, ούτε τη δημοπρασία των μελετών με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας».

Αναφερόμενος στο Δήμο Πρεσπών, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Πασχαλίδης, τόνισε ότι είναι ο πιο μικρός, μεταξύ των ορεινών Δήμων, αλλά πολύ μεγάλος σε έκταση – 3 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο – και δυστυχώς έχει μονοψήφιο αριθμό υπαλλήλων. «Αυτό δυσκολεύει πολύ τα πράγματα. Έχουμε μια υπηρεσία που αποτελείται από τρεις τεχνικούς, δεν έχουμε προϊστάμενο υπεύθυνο να υπογράψει μια μελέτη, επομένως εδώ και 1,5 χρόνο δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε μια μελέτη, ούτε να την υλοποιήσουμε για έργα ΕΣΠΑ».

Δήλωσε ότι η σύσταση και λειτουργία Τμήματος Τεχνικής Υπηρεσίας από την ΜΟΔ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, είπε ότι θα πρέπει αν επισπευστεί για να μπορούν να τρέξουν τα έργα.