20
Φεβ
2018
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 4 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σύσσωμη η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση διατράνωσε, με Ψήφισμα του Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Ιωάννινα, 2 Δεκ. 2017), την πλήρη αντίθεσή της στην προοπτική ένταξης των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση (δηλαδή στην υποχρεωτική εγγραφή τους στα Νηπιαγωγεία -προνήπια).

Είχαν ήδη προηγηθεί, από τις 9 Μαΐου 2017, δημόσιες δηλώσεις και αντίστοιχες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για την δυνατότητα των γονέων που έχουν παιδιά προνηπιακής ηλικίας, να επιλέγουν τη δομή (παιδικός σταθμός ή νηπιαγωγείο) που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.

Είχαν ήδη προηγηθεί, από τις 29 Μαΐου 2017, δεσμεύσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου (ενώπιον των Υπουργών κ. Σκουρλέτη και κας Φωτίου, παρουσία της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΔΟΕ, του ΠΑΣΥΒΝ) ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, εάν πρώτα δεν εξαντληθεί ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ακολούθησε, στις 25 Ιανουαρίου 2018, συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, ο οποίος υποσχέθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση κοινής συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να διεξαχθεί επιτέλους ο σχετικός διάλογος.

Όμως, παρά τις δηλώσεις, τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» (το οποίο ήδη συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή) συμπεριλαμβάνονται, εντελώς αιφνιδιαστικά (χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς καμιά διαβούλευση), διατάξεις (άρθρο 33 § 3), που επιβάλλουν την υποχρεωτική ένταξη των 4χρονων νηπίων στα Νηπιαγωγεία.

Η αποδοχή και ψήφιση αυτής της μετέωρης και εμβόλιμης διάταξης (άσχετης με το υπόλοιπο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, στο οποίο έχει ενταχθεί), θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις:

  • Στην ομαλή λειτουργία 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, όπως είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα και στηρίζουν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, ενώ προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό κι εκπαιδευτικό έργο καθώς ανταποκρίνονται στις πολυσύνθετες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.
  • Σε αρκετές χιλιάδες παιδιά, ακόμη κι αν υπάρξει αρχικά πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, κάτι που δεν υφίσταται σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα χωρίς να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.
  •  Στους χιλιάδες εργαζόμενους συμβασιούχους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, των οποίων και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα απαξιώνεται και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός ρόλος όλου του παιδαγωγικού προσωπικού.
  • Σε χιλιάδες εργαζόμενους γονείς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, μεγάλες δυσλειτουργίες. Είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3 (από τους 12) μήνες το χρόνο, η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς και επιπρόσθετα δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού).

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συντάσσεται με τις θέσεις και προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΑΣΥΒΝ,

ΖΗΤΕΙ την άμεση απόσυρση των διατάξεων του άρθρου 33 § 3 του Σχεδίου Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις», και

ΣΤΗΡΙΖΕΙ τα αιτήματα των Δήμων και των εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

(ΠΕΔΚΜ)