11
Φεβ
2024
ΠΕΔΚΜ: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον Τουρισμό στους Δήμους και το σχέδιο δράσης του υπουργείου για την τουριστική δραστηριότητα στο επίκεντρο Ημερίδας στο πλαίσιο του 32ου Money Show

 

Ε. Ράπτη: «Αυξάνονται οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο “Μακεδονία” – Άνοιξε πιο νωρίς φέτος η σαιζόν για την κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη και οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές για το 2024»

 

2

 

Β. Γάκης: «Προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη η στρατηγική και οι συνέργειες»

Τα εργαλεία που έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οικονομικά και διαχειριστικά, για να μπορέσουν οι δήμοι και οι προορισμοί τους να κερδίσουν το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και η στρατηγική και το σχέδιο δράσης που αναπτύσσει το υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε όλη τη χώρα, με τη συνεργασία και των  δήμων βρέθηκαν  στο επίκεντρο της Ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) στο πλαίσιο του 32ου επιχειρηματικού και οικονομικού πολυσυνεδρίου «Money Show» που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Στους στόχους του υπουργείου για την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας και στα εργαλεία για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη αναφέρθηκε σε διαδικτυακή παρέμβασή της η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, ανακοινώνοντας παράλληλα, καλά νέα για τον τουρισμό το 2024. Αναφέρθηκε και στη σημαντική αύξηση που καταγράφεται ήδη στην τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις ενθαρρυντικές προοπτικές της κρουαζιέρας στο λιμάνι της πόλης.

Ανέφερε ότι το πρώτο 11μηνο του 2023, από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας μας, σε ποσοστό 14,5% που μεταφράζεται σε 20 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο οι αφίξεις στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 17,3% (32 εκατ. ταξιδιώτες). Ειδικότερα, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, είπε η υφυπουργός κ. Ράπτη, το 2023 καταγράφηκαν 2,2 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση συγκριτικά με το 2022.

Μάλιστα γνωστοποίησε ότι φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, άνοιξε η σαιζόν για την κρουαζιέρα στην πόλη, καθώς το προηγούμενο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου έφρασε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οι προοπτικές για την κρουαζιέρα το 2024 στην πόλη, σημείωσε, εμφανίζονται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές.

Η κ. Ράπτη μίλησε και για τη νέα στρατηγική που έχει επιλέξει το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο αφορά ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, με συγκεκριμένους στόχους, όπως η βιωσιμότητα των προορισμών, η προώθηση τους, το οποίο θα επιτευχθεί μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα, όλο το χρόνο. «Στόχος μας όμως είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία, ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία» υπογράμμισε.

Ο τουρισμός σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης

1Την ημερίδα συντόνισε ο γραμματέας της ΠΕΔΚΜ, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Διαδημοτικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας και  ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης είναι ο τουρισμός» τόνισε ο κ. Γάκης και πρόσθεσε ότι στην ημερίδα, η ΠΕΔΚΜ έδωσε τη δυνατότητα στους δημάρχους και τα υπηρεσιακά στελέχη των δήμων να ενημερωθούν για τις νέες εξελίξεις, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχονται για να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Εκτίμησε ότι οι δήμοι μπορούν να  αναπτυχθούν τουριστικά, αρκεί, όπως είπε, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν συνέργειες και να έχουν ένα στρατηγικό σχεδιασμό. «Ο τουρισμός και η προώθηση του τουριστικού προϊόντος ξεφεύγει πλέον από τις παραδοσιακές μορφές του και το παλιό μοντέλο που ξέραμε.  Είναι μια οργανωμένη προσπάθεια που απαιτεί καλό σχεδιασμό και στόχευση» σημείωσε ο ίδιος.

Τους Οργανισμούς Διαχείρισης των τουριστικών προορισμών (DMOs), παρουσίασε στην Ημερίδα ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Αλέξανδρος Θάνος. «Αυτό στο οποίο θέλουμε να συμβάλλουμε και να δημιουργήσουμε είναι κατάλληλες συνθήκες, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει εργαλεία, οικονομικά και διαχειριστικά, για να μπορέσει να οδηγήσει τους δήμους και τους προορισμούς τους στη βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε και ανέφερε ότι ο ΣΕΤΕ έχει ήδη διαμορφώσει πέντε πυλώνες που αφορούν:

Στις υποδομές που, όπως είπε, είναι το κυρίαρχο ζήτημα για τους προορισμούς, είτε είναι κορεσμένοι τουριστικά, είτε είναι προορισμοί που θέλουν να αναπτυχθούν, στην ανταγωνιστικότητα, γιατί υπάρχει ανισορροπία στο κομμάτι τους τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα, στους DmOS, τους Οργανισμούς Διαχείρισης των Τουριστικών Προορισμών, που καταργούν τις Επιτροπές Τουρισμού και δημιουργούν δομές, που  θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα του υπουργείου Τουρισμού, στα Εργαλεία Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, που βοηθούν στο να αναδειχθεί καλύτερα  ένας προορισμός μέσω διαδημοτικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας και στο Εξειδικευμένο Προσωπικό, που σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα που θα δώσουν τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να εξειδικευθούν.

Στους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τουριστικές δράσεις αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού Μύρων Φλουρής, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλα  χρηματοδοτικά  εργαλεία για τον τουρισμό και τη βιωσιμότητά του. «Θα βρούμε τρόπο για να αυξήσουμε το διάστημα του τουρισμού, αλλά για να γίνει αυτό όμως χρειάζονται εργαλεία και συνέργειες από τους δήμους και την περιφέρεια» σημείωσε.

Από την πλευρά της η αντιπεριεφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Βίκη Χατζηβασιλείου, τόνισε στον χαιρετισμό της ότι ο τουρισμός και η ανάπτυξή του χρειάζονται μια ολιστική προσέγγιση και ότι είναι ανάγκη η αυτοδιοίκηση στην Κεντρική Μακεδονία να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο, καθώς δεν είναι μια περιοχή μόνο με ήλιο και θάλασσα, αλλά με ιστορία, γαστρονομία, γευσιγνωσία και εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλλιάνος μίλησε για την περιοχή του που αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό, αλλά και για τους τρόπους που βρίσκει ο δήμος και η κοινωνία να πάνε τον τόπο τους μπροστά.