17
Ιαν
2024
ΠΕΔΚΜ: Όχι με ομόφωνες αποφάσεις της στην προμήθεια 20% που παρακρατά η ΑΑΔΕ από την είσπραξη για λογαριασμό των δήμων των τελών παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων

 

Όχι και στη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για τον καθαρισμό περιφερειακών δρόμων που πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν οι περιφέρειες

419564376_270375539395327_3733128821498888396_n

Ι. Καϊτεζίδης: «Το 20% δεν είναι προμήθεια, αλλά συνεταιρισμός. Είμαστε αντίθετοι και στη διαδικασία και στο ποσοστό που παρακρατά η ΑΑΔΕ»

 Την πλήρη αντίθεσή της εκφράζει με ομόφωνη απόφασή της η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) στην υπουργική απόφαση που αφορά στην παρακράτηση 20% υπέρ της ΑΑΔΕ από τα Τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων που εισπράττουν οι δήμοι από κέντρα διασκέδασης και συναφή καταστήματα.

Στη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, την πρώτη της νέας χρονιάς, οι δήμαρχοι χαρακτήρισαν «ληστρικό» το ποσοστό, το οποίο νομοθετήθηκε να παρακρατά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ως προμήθεια για τη χρήση της πλατφόρμας της, μέσω της οποίας θα γίνεται ο υπολογισμός των τελών των επιχειρήσεων.

Η συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ ήταν διευρυμένη, καθώς εκτός των μελών του Δ.Σ συμμετείχαν και οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι, Κορδελιού – Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης, Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά, Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, Θερμαϊκού Θεόδωρος Τζέκος και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης.

Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη δήλωσε κάθετα αντίθετος με αυτή την απόφαση, που όπως τόνισε, ελήφθη ερήμην της αυτοδιοίκησης,  σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι μια ακόμη απόφαση που συνιστά απαξίωση της.

Χαρακτήρισε ληστρικό  το ποσοστό 20% ως προμήθεια και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν είναι προμήθεια, καταντά συνεταιρισμός. Είμαστε αντίθετοι και ως προς τη διαδικασία και ως προς το ποσοστό που παρακρατά σαν προμήθεια η ΑΑΔΕ». Πρόσθεσε δε πως με την ομόφωνη απόφασή της η ΠΕΔΚΜ θα διεκδικήσει να μην επιβληθεί αυτό ως Τέλος ή να μηδενιστεί, να φτάσει δηλαδή σε λογικά επίπεδα της τάξης του 1% ή 2%.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί από την ΠΕΔΚΜ και η δικαστική οδός, σε περίπτωση που δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας. «Ο δικαστικός δρόμος είναι ανοιχτός πάντοτε γιατί βλέπουμε δυστυχώς συμπεριφορές που δεν δείχνουν σεβασμό στην αυτοδιοίκηση. Είμαστε αποφασισμένοι να υπάρχει σεβασμός στην αυτοδιοίκηση και να μας αντιμετωπίζουν ισότιμα» επισήμανε ο ίδιος.

 

Περιφερειακοί δρόμοι και μισθώματα σχολείων

Την αντίθεσή του όμως εκφράζει το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ και για την αρμοδιότητα που μεταβίβασε το κράτος στους δήμους από την 1η Ιανουαρίου 2024 για την καθαριότητα, στο περιφερειακό οδικό δίκτυο και στις παράπλευρες οδούς αυτού, σε νησίδες, υπόγειες διαβάσεις και τα πρανή τους, κατά το τμήμα που διέρχεται εντός των ορίων τους.

Η ρύθμιση αυτή, συνέχισε ο κ. Καϊτεζίδης, εκτός από πρόδηλα παράνομη, αντιβαίνει και την απλή λογική, καθώς δεν είναι δυνατόν η αρμοδιότητα των περιφερειακών δρόμων να ανήκει στις περιφέρειες, αλλά την καθαριότητά τους να ασκεί άλλος φορέας αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι δήμοι. Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης υποστήριξε ότι είναι μια προκλητική ρύθμιση που δεν έχει καμία λογική, ενώ εγκυμονεί, όπως είπε, κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων. «Να αναλογιστούμε όλοι την επικινδυνότητα του να αναλάβουν οι δήμοι μια τέτοια αρμοδιότητα, γιατί μιλάμε για τμήματα περιφερειακών δρόμων με πολύ μεγάλες ταχύτητες με προβλήματα πάσης φύσεως» τόνισε και πρόσθεσε πως «ό,τι δεν θέλουν να ασκήσουν ως αρμοδιότητα το δίνουν στους δήμους».

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ να εκφράσουν οι δήμαρχοι, για μια ακόμη φορά, διαμαρτυρία για τις αλλαγές που έγιναν πριν από έναν χρόνο σχετικά με τα μισθώματα των σχολείων, τα οποία τους μεταβιβάστηκαν από τις καταργημένες νομαρχίες. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, τόνισε ότι τα χρήματα που μέχρι πριν από έναν χρόνο εισέπρατταν οι δήμοι από το υπουργείο μέσω ειδικού κωδικού, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση του Συντάγματος και του νόμου για τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες, μεταφέρθηκαν στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και διανεμήθηκαν σε όλους τους δήμους, ακόμα κι αν δεν έχουν μισθωμένα σχολεία!!!

Ειδικά στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, όπως είπε, φιλοξενούνται 22 υπερτοπικά σχολεία της πρώην νομαρχίας σε κτήρια που κατά κύριο λόγο μισθώνονται έναντι 700.000 ευρώ τον χρόνο και πλέον τα χρήματα που παίρνει ο δήμος είναι μόλις 300.000 ευρώ χωρίς να υπολογιστεί η επιβάρυνση του δήμου για την καθαριότητα, τη συντήρηση, τις επισκευές κλπ. «Θεωρώ ότι είναι και αντισυνταγματικό και ηθικά απαράδεκτο», δήλωσε και πρόσθεσε πως ήδη έχει ανατεθεί στη νομική υπηρεσία του δήμου του να καταθέσει αγωγή για το θέμα, καθώς δεν μπορεί να επιβαρύνονται οι πολίτες, μέσω των δημοτικών προϋπολογισμών με περίπου 1 εκατ. ετήσια για τους λόγους αυτούς.

*Σε άλλο θέμα, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ υπέβαλε ομόφωνο αίτημα για παροχή στους δήμους της δυνατότητας συνέχισης απασχολούμενων ΑμΕα που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α) – πρώην ΟΑΕΔ – και μετά τη λήξη των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Τέλος ταφής απορριμμάτων 

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με αναλυτική συζήτηση για το Τέλος ταφής απορριμμάτων, στην επιβολή του οποίου αντιδρούν σύσσωμοι οι δήμοι που έχουν ήδη αποφασίσει να προσφύγουν δικαστικά, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης, συντασσόμενοι με την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για όλους τους δήμους της χώρας.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της διεξοδικής συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν και οι νεοκλεγέντες δήμαρχοι και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης τόνισε πως «αποκρούουμε ομόφωνα το Τέλος ταφής απορριμμάτων και ως ΠΕΔΚΜ  και ως ΚΕΔΕ. Έχουμε επιλέξει, εκτός από τις πολιτικές μας αντιδράσεις, να προσφύγουμε και δικαστικά. Υπάρχει απόφασή μας και θα στοιχηθούμε όλοι οι δήμαρχοι με την ΚΕΔΕ για να το διεκδικήσουμε, καθώς θεωρούμε ότι είναι άδικο Τέλος που επιβαρύνει εν τέλει τους συμπολίτες μας».