11
Δεκ
2023
ΠΕΔΚΜ: Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας, καλωσορίζοντας δημάρχους και αυτοδιοικητικούς στην «καρδιά» της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

φωτο 1

Ι. Καϊτεζίδης: ««Κανένας δεν πρέπει να νιώθει μόνος. Από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο δήμο, ενώνουμε δυνάμεις και διεκδικούμε με μία φωνή»

 

Ισχυρό μήνυμα ενότητας και συνεργασίας έστειλε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, κατά την ομιλία του στην ενημερωτική διημερίδα που άρχισε χθες στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των νεοεκλεγμένων δημάρχων των δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, που διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ καλωσόρισε τους δημάρχους, νεότερους και παλαιότερους, λίγο πριν από την εκκίνηση  της νέας πενταετούς δημοτικής θητείας, τονίζοντας ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος σκληρής δουλειάς, δημιουργίας και προσφοράς.

Επισήμανε την ανάγκη η αυτοδιοίκηση να παραμείνει ενωμένη για να δώσει από κοινού τις μάχες που θα απαιτηθούν για το καλό των τοπικών κοινωνιών.  «Κανένας δεν πρέπει να νιώθει μόνος. Από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο δήμο, ενώνουμε δυνάμεις και διεκδικούμε με μία φωνή», σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης, προσθέτοντας πως η ενότητα, η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι τα ισχυρότερα κεφάλαια της Αυτοδιοίκησης.

Οι ομάδες κερδίζουν

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ εξήρε την συνεργασία της ΚΕΔΕ, υπό τον πρόεδρο της Λάζαρο Κυρίζογλου, η οποία όπως είπε συνδράμει όποτε χρειαστεί, ενώ για την ΕΕΤΑΑ είπε πως αποτελεί διαχρονικό πυλώνα της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Καϊτεζίδης, απευθυνόμενος στους νέους δημάρχους τόνισε πως στα χρόνια που υπηρετεί την αυτοδιοίκηση, έμαθε πολύ καλά πως μόνο οι ομάδες κερδίζουν και πως η αυτοδιοίκηση δεν είναι ατομικό σπορ, είναι πάντοτε συλλογικό και ομαδικό. «Για αυτό χρειάζεται διάλογος και συναντίληψη, μακριά από κραυγές και αντιπαραθέσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε όμως και για το παρόν της αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα της δίνεται η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν οι προϋποθέσεις. «Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που χρειάζεται η πατρίδα μας  δεν μπορεί να έχει την αυτοδιοίκηση σε ρόλο παθητικό. Άλλωστε στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν με την δοκιμασία της πανδημίας η τοπική αυτοδιοίκηση απέδειξε ότι και θέλει και μπορεί» σημείωσε.

Στο περιθώριο των εργασιών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου, ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ Ι. Καϊτεζίδη, στον οποίο μάλιστα δώρισε το ανάτυπο του πρώτου Νόμου, «Περί Συστάσεως των Δήμων» ( ΦΕΚ του 1834).

φωτο 2

Στο επίκεντρο της ενημερωτικής ημερίδας βρίσκονται θεματικές ενότητες όπως: Σύστημα Διακυβέρνησης – Καταστατική Θέση Αιρετών – Εποπτεία, Οικονομικά των ΟΤΑ- Οικονομική Διοίκηση και Διαχείριση – Έλεγχος Ελεγκτικού Συνεδρίου, Χρηματοδοτικά εργαλεία περιόδου 2023-2029, Οργάνωση – Λειτουργία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Κλιματική Αλλαγή – Πολιτική Προστασία και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρόντες στην εκδήλωση ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, εν ενεργεία και νέοι δήμαρχοι, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης και ο εκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.