06
Νοέ
2022
ΠΕΔΚΜ: Καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη και άνευ προηγουμένου ενέργεια της Τουρκίας να απαγορεύσει την είσοδο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στη χώρα.

 

tzitzikvstas

Ι. Καϊτεζίδης: «Πρόκειται για μια πρωτοφανή διπλωματική πρόκληση – Η Τουρκία ξεπέρασε κάθε όριο, προσβάλλοντας το θεσμό της ελληνικής και ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης»

Με τον πιο απερίφραστο τρόπο καταδικάζει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) την αδιανόητη πρόκληση της Τουρκίας να μην επιτρέψει στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη χώρα, θέτοντάς τον μάλιστα υπό κράτηση.

Η ΠΕΔΚΜ τονίζει πως πρόκειται για μια ακόμη ακραία προκλητική ενέργεια από την Τουρκία και θεωρεί απαράδεκτη και εντελώς αδικαιολόγητη την απαγόρευση της ελεύθερης εισόδου στη γείτονα χώρα ενός αυτοδιοικητικού και ευρωπαίου αξιωματούχου, προκειμένου να προεδρεύσει στη Σύνοδο της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε,  στην οποία διετέλεσε πρόεδρος.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τονίζει:

«Είναι απίστευτη και άνευ προηγουμένου η νέα τουρκική πρόκληση, αυτή τη φορά, σε βάρος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, στον οποίο απαγόρευσαν την είσοδό του στη χώρα, όπου μάλιστα έμεινε “κρατούμενος” χωρίς καν να δοθούν εξηγήσεις.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή διπλωματική πρόκληση, μια ενέργεια που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, και δείχνει ότι η Τουρκία επιδιώκει να διατηρεί την ένταση με την Ελλάδα και το κάνει με οποιοδήποτε τρόπο.

Ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των 38 Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζω την απόλυτη συμπαράσταση μου στον περιφερειάρχη μας Απόστολο Τζιτζικώστα, που έζησε προσωπικά την τουρκική προκλητικότητα, σ’ ένα διπλωματικό επεισόδιο άνευ προηγουμένου, αλλά και την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβλήθηκε από τις αρχές της γείτονος χώρας.

Η Τουρκία οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις και να ζητήσει συγνώμη, επειδή αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο, προσβάλλοντας το θεσμό της ελληνικής και ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα».