15
Μαρ
2022
ΠΕΔΚΜ: Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία η αυτοδιοίκηση υποδέχθηκε Έλληνες της ομογένειας, εκπροσώπους κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο

 

15 3 22_02

Ι. Καϊτεζίδης: ”Η ψυχή και οι σκέψεις μας είναι στους Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά και τους Έλληνες ομογενείς, στη Μαριούπολη, στην Οδησσό και στις άλλες πόλεις της Ουκρανίας”

Γέφυρα συνεργασίας μεταξύ δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και δήμων του εξωτερικού

“Γέφυρα” συνεργασίας με Έλληνες ομογενείς, εκπροσώπους κοινοβουλίων ανά την υφήλιο, στήνει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), βάζοντας στο κάδρο αυτής της συνεργασίας την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών με δήμους του εξωτερικού.

Τον σπόρο για μια τέτοια συνεργασία έριξε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας προς τιμήν της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), παρουσία του προέδρου της, Πολιτειακού Γερουσιαστή Ρόουντ Άϊλαντ Λεωνίδα Ραπτάκη.

«Σήμερα θέλουμε  να είναι η αρχή της συνεργασία μας» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης, προτείνοντας στην ΠαΔΕΕ να συμπεριλάβει και την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας στις πρωτοβουλίες. «Μπορούμε με την πολύτιμη συνεργασία σας να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο με δήμους στις χώρες σας και να ανταλλάξουμε εμπειρίες, καλές πρακτικές με αυτούς σύμφωνα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να δουλέψουμε μαζί σας σε μια τέτοια πρωτοβουλία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ .

Με αφορμή την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στη Θεσσαλονίκη που συνεδριάζει σήμερα από κοινού με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ παρέθεσε δείπνο στα μέλη της, εκπροσώπους κοινοβουλίων του εξωτερικού, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία μέχρι και την Κένυα. «Έχετε την πατρίδα στην καρδιά σας. Δεν ξεχνάτε τις ελληνικές ρίζες σας και την ελληνική σας προέλευση. Αυτό το νοιώθουμε άμεσα κάθε φορά που συναντάμε σε ταξίδι μας Έλληνες ομογενείς σε όλα τα μέρη της γης και μας κάνει υπερήφανους» επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης, προσθέτοντας πως «η ελληνική ομογένεια χάρις σ΄ εσάς είναι ηγέτης σε όλον τον κόσμο».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πατέρας Παντελεήμονας ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. κ Βαρνάβα, ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Μιχάλης Γεράνης και τα μέλη του ΔΣ, δήμαρχοι και αιρετοί από τους 38 δήμους-μέλη της ΠΕΔΚΜ

«Οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία»

Ο πρόεδρος κ. Καϊτεζίδης μιλώντας ενώπιων των μελών της αντιπροσωπείας της ΠαΔΕΕ, παρουσία και του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας -Θράκης  Σταύρου Καλαφάτη, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου στρέφονται οι σκέψεις όλων των Ελλήνων, καταδικάζοντας τη Ρωσική εισβολή και ζητώντας άμεση ειρήνη και προστασία του άμαχου πληθυσμού και των προσφύγων, των μικρών παιδιών.

«Η ψυχή και οι σκέψεις μας είναι στους Έλληνες ομογενείς, στα αδέρφια μας στη Μαριούπολη, στην Οδησσό και στις άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Υποφέρουμε μαζί τους και θρηνούμε τους ομογενείς μας που έχασαν τη ζωή τους από τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καϊτεζίδης.

Την μεγάλη χαρά του για τη συνάντηση με τους δημάρχους, μέλη του Δ.Σ και τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΠαΔΕΕ Πολιτειακός Γερουσιαστής ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης, τονίζοντας παράλληλα πως νιώθει περήφανος και συγκινημένος που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. «Η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας και εδώ χτυπά η καρδιά της Ελλάδος» τόνισε ο ίδιος.

Δ15 3 22_01εν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας πως «είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει και προσευχόμαστε να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό».

Στη σημασία της σημερινής  κοινής συνεδρίασης με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού με θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και την αυριανή ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός ρόλος» αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης.

Ένας… μεγάλος Μέγας Αλέξανδρος

15 3 22_03Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης προσέφερε στον πρόεδρο της ΠαΔΕΕ Λεωνίδα Ραπτάκη μια κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε εντυπωσιακό μέγεθος, από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και ένα επετειακό νόμισμα από την συλλογή του «Ελλάδα 2021».

Ο κ. Ραπτάκης πάντως δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα δώρα που έλαβε σχολιάζοντας την κεφαλή του Μεγαλέξανδρου τόσο για το συμβολισμό της, όσο και για το ειδικό της βάρος