15
Δεκ
2021
Ημερίδα για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα των δήμων.

 

IMG_9274

Ι. ΚαΪτεζίδης: “Στόχος μας να μην μείνει κανένας δήμος απ΄ έξω – Η δίκαιη και ισομερής ανάπτυξη σε κάθε γωνιά  της Κεντρικής Μακεδονίας θα μεταφραστεί σε χιλιάδες έργα που θα δώσουν θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις μας”.

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν ως τον Απρίλιο του 2022, καθώς υποβλήθηκαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οι ευκαιρίες που έχουν οι δήμοι να τα αξιοποιήσουν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Μεγάλο ζητούμενο, όπως τονίστηκε στη διάρκεια των εργασιών, από αιρετούς και στελέχη της αυτοδιοίκησης αποτελεί η ουσιαστική συμμετοχή των δήμων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων, ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, για την οποία στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 εξασφαλίστηκαν πόροι ύψους 1,4 δισ. ευρώ που μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Το ζήτημα της συμμετοχής των δήμων στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, εφόσον έχουν καλή προετοιμασία και ώριμες μελέτες, υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, λέγοντας ότι μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας, λόγω του covid, η αυτοδιοίκηση επιστρέφει ουσιαστικά με την προσδοκία και την ελπίδα, οι δήμοι σε όλη τη χώρα να παίξουν πιο ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

«Ο στόχος μας είναι να μην μείνει κανένας δήμος απ΄ έξω. Η δίκαιη και ισομερής ανάπτυξη σε κάθε γωνιά  της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα μεταφραστεί σε χιλιάδες έργα που θα δώσουν θέσεις εργασίας κυρίως όμως καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Την ίδια στιγμή όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνουν κατανοητές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με τη μεγαλύτερη να αφορά στην έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα σε μικρότερους δήμους και ιδιαίτερα μηχανικών που θα μελετήσουν και θα ωριμάσουν τα έργα. «Αν δεν υποστηριχθούν με μηχανικούς ή τεχνική υποστήριξη οι δήμοι για την έγκαιρη ωρίμανση των έργων μας και αν δεν σπάσει η γραφειοκρατία και δεν απλοποιηθούν οι διαδικασίες τότε τίποτα δεν θα μπορεί να γίνει πραγματικότητα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, προσθέτοντας ότι η φωνή απόγνωσης των δήμων είναι τεράστια και για το λόγο αυτό οι πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν τώρα και όχι αύριο.

Οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας είναι πανέτοιμοι

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ διαβεβαίωσε μάλιστα ότι οι δήμοι βρίσκονται και θα  βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προνοώντας για τις τοπικές τους κοινωνίες, με τη συνεργασία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της πολιτείας, της ΕΕΤΑΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσουμε αντλήσουμε κάθε πόρο από τις χρηματοδοτικές πηγές της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά και από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Εμείς οι 38 δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε πανέτοιμοι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ αναφέρθηκε με παρέμβαση του ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ανάπτυξης και διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ Ιωάννης Φίρμπας. Δήλωσε ότι στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται η έγκριση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι το ΕΣΠΑ εγκρίθηκε πρώτο από όλες τις χώρες της Ένωσης ήδη από τον Ιούλιο. «Σήμερα έχει υποβληθεί το σύνολο των προγραμμάτων επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαστε ίσως η μοναδική χώρα από την Ευρώπη και βρισκόμαστε σε διαδικασία επίσημης διαβούλευσης. Αισιοδοξούμε ότι μέχρι τέλη Μαρτίου με Απρίλιο θα έχουμε και εγκεκριμένα τα προγράμματα» τόνισε ο κ. Φίρμπας.IMG_9392Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Μαραβέλιας, αναγνώρισε το πρόβλημα έλλειψης μηχανικών στους δήμους, γνωστοποιώντας ωστόσο ότι η ΕΕΤΑΑ δημιούργησε μία υπηρεσία με πάνω από 30 μηχανικούς, ώστε να βοηθηθούν όσοι δήμοι δεν έχουν καθόλου ή έχουν υποστελεχωμένη τεχνική υπηρεσία.

Κομβική περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε την τρέχουσα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Σπυρίδων Σπυρίδων,  τονίζοντας την ανάγκη για σωστό προγραμματισμό, σημειώνοντας ότι ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξαν τόσο μεγάλα και πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία να ξεκινούν ταυτόχρονα.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι οι δήμοι θα πρέπει να βρουν δράσεις για έργα που θα λύσουν πραγματικά προβλήματα, ενώ ο Α΄  αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου ζήτησε να γίνει ενημέρωση από την ΕΕΤΑΑ στα διευθυντικά στελέχη και τους προϊσταμένους διευθύνσεων των δήμων.

Πόροι ύψους 1,4 δισ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία

Στην εισροή πόρων, ύψους 70 δισ. ευρώ, στην ελληνική οικονομία μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι μαζί με τους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα θα φτάσουν το ποσό των 100 δισ. ευρώ.

IMG_9395 1

Εδικά για την Κεντρική Μακεδονία, είπε ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 εξασφαλίστηκαν πόροι ύψους 1,4 δισ. ευρώ που μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου που ξεκινάει θα αποτελέσουν και τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει οι αξιολογήσεις των περισσοτέρων προτάσεων που έχουν υποβληθεί, ενώ υπογράμμισε ότι το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.