01
Νοέ
2021
ΠΕΔΚΜ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

Ι. Καϊτεζίδης: “Θέλουμε μια σύγχρονη Δημοτική Αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη – Αναγκαία η ενίσχυση της με νέο προσωπικό, σύγχρονα μέσα και αρμοδιότητες”

FOTO1Την πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης για μια σύγχρονη Δημοτική Αστυνομία και επανασύσταση της υπηρεσίας στους δήμους που σήμερα δεν διαθέτουν, καθώς και την αναγκαιότητα νέου θεσμικού πλαισίου που θα καθορίζει τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του σώματος, αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, έρευνα που διενεργήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ της.

Ταυτόχρονα κατατέθηκαν ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημοτικής αστυνόμευσης αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της.

Στην έρευνα που έγινε από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2020, συμμετείχαν δημοτικοί αστυνομικοί, αιρετοί και στελέχη της αυτοδιοίκησης από τους 8 δήμους στο σύνολο των 38 της Κεντρικής Μακεδονίας όπου λειτουργεί δημοτική αστυνομία και συγκεκριμένα στους δήμους Βέροιας, Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Πέλλας και Σερρών.

Τα ευρήματα της παρουσίασε στο Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, αλλά και στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη  η επιστημονική σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. σε θέματα έρευνας και εκπαίδευσης και επιστημονική υπεύθυνη Έργου, Έλλη Χριστούλα.

Ι. Καϊτεζίδης: «Δημοτική Αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη»

Κατά την παρουσίαση, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που προσφέρουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, συμβάλλοντας στο “νοικοκύρεμα” των πόλεων, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της με νέο προσωπικό, άρτια εκπαίδευση, σύγχρονα μέσα και ενισχυμένες αρμοδιότητες.

Πρόσθεσε πάντως ότι με την πρωτοβουλία της αυτή η ΠΕΔΚΜ να αναθέσει την εκπόνηση μιας τέτοιας έρευνας, δείχνει ότι βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις, και θα την καταθέσει στην ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών, ως βάση μελέτης για την επανεκκίνηση ενός πετυχημένου θεσμού.

Σε παρέμβαση του στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε την ανάγκη πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού και οριστικής νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα της δημοτικής αστυνομίας, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρότεινε την επανασυγκρότηση της Δημοτικής Αστυνομίας με τις αρμοδιότητες που είχε, με εκπαιδευμένο προσωπικό, με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και με σύγχρονα τεχνικά μέσα.

*Μεταξύ των θεμάτων του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ και οι επιπτώσεις που θα έχει για τους δήμους η αύξηση του ενεργειακού κόστους, ενώ διατύπωσε προτάσεις που επικεντρώνονται στο αίτημα για μείωση των σχετικών φόρων και δασμών για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι πολίτες.

Επίσης, συζητήθηκε το πρόγραμμα που αφορά στην παροχή σχολικών γευμάτων, δεδομένου ότι παρήλθε ο Οκτώβριος και δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη, γεγονός που έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε 200.000 μαθητές, οικονομικά αδύναμων οικογενειών, σε όλη τη χώρα.

Ακόμη, το Δ.Σ άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους 2021-2022», διατυπώνοντας την πάγια θέση του για συνέχιση του στους δήμους και κατά το τρέχον έτος, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.