27
Ιαν
2021
Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΓΙΑ ΤΟ 2021

 

Ι.Καϊτεζίδης: “Με σοβαρές απώλειες προσωπικού απειλούνται οι υπηρεσίες. Η κινητικότητα να ενισχύει και να μην αποδυναμώνει τους δήμους”

Ποιος αναδείχθηκε τυχερός Δήμος για το 2021

Με…..ακινησία και σοβαρή υποστελέχωση στα όρια της διάλυσης βρίσκονται αντιμέτωπες οι υπηρεσίες των δήμων εξαιτίας του μέτρου της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων, ένα ζήτημα υψίστης σημασίας που τέθηκε επί τάπητος στην πρώτη για το 2021, τηλε- συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Στην τοποθέτηση του για το θέμα, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η κινητικότητα, σε όλες τις φάσεις που εξελίχθηκε στην αυτοδιοίκηση, προκάλεσε μεγάλη αποδυνάμωση, θέση με την οποία συμφώνησε  το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Για το λόγο αυτό, πρότεινε και έγινε ομόφωνα δεκτό «να αποτελεί προαπαιτούμενο, για τη μετακίνηση υπαλλήλων από Δήμο σε δήμο, η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου του δήμου προέλευσης. «Με αυτό τον τρόπο θα υπερασπισθούμε τους Δήμους μας και θα θωρακίσουμε τις υπηρεσίες μας, καθώς η πολιτεία φαίνεται ότι είναι απούσα και αγνοεί τις φωνές μας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καϊτεζίδης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δεδομένου ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμα σχετική ρύθμιση, πρότεινε σε αυτήν τη φάση οι Δήμαρχοι να δεσμευτούν μεταξύ τους, στο πλαίσιο της ηθικής και της δεοντολογίας που τους διέπει, και με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, να μην κάνουν δεκτές τις μετακινήσεις των υπαλλήλων, από Δήμο σε Δήμο, αν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου του Δήμου προέλευσης.

«Να δώσουμε τα χέρια, στο πλαίσιο της ηθικής και της δεοντολογίας και να δεσμευτούμε  πως σε ότι αφορά μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο, οι Δήμαρχοι να μην κάνουμε δεκτές τις μετακινήσεις, αν δεν έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων από το Δήμο προέλευσης των υπαλλήλων» υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης, ενώ γνωστοποίησε πως θα μεταφέρει το κοινό αίτημα της ΠΕΔΚΜ και  προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ζητώντας του να συμβάλλει και εκείνος στην υλοποίηση της απόφασης αυτής σε σχέση με μετακινήσεις προς την Περιφέρεια.

Ακόμη για το θέμα αυτό το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ αποφάσισε επίσης ομόφωνα:

την αναστολή του μέτρου της κινητικότητας για έναν χρόνο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, οι υπηρεσίες των οποίων είναι υποστελεχωμένες, καθώς και άμεση ενεργοποίηση των προσλήψεων που έχουν εγκριθεί, αλλά δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα .

Τυχερός Δήμος για το 2021 η Χαλκηδόνα

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, αντί της καθιερωμένης βασιλόπιτας, προχώρησε σε ψηφιακή κλήρωση για την ανάδειξη του τυχερού Δήμου της Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρωτοχρονιάτικο έπαθλο, αξίας 5.000 ευρώ απονεμήθηκε στο Δήμο Χαλκηδόνος που αποδεικνύεται μάλιστα Πολυνίκης, καθώς το 2018 είχε κερδίσει και πάλι το φλουρί και το αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. ΚαΪτεζίδης ενημέρωσε το Δ.Σ για τη συνάντηση που είχε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, το προεδρείο με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα. Το μενού της συνάντησης, όπως είπε, περιλάμβανε θεσμικά αλλά και τρέχοντα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν ο κοινωνικός και αναπτυξιακός της ρόλος, η μετεξέλιξή της σε ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων, αλλά και τα υπό εξέλιξη έργα μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Επίσης το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, εξέφρασε τη συμπαράσταση του στους πληγέντες από την πανδημία, καπνοπαραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας από την πολιτεία να ενταχθούν στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων που λαμβάνουν και άλλες παραγωγικές τάξεις.

26 1 2021Β