23
Ιαν
2020
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 2020 ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΕΔΚΜ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Ι. Καϊτεζίδης: «Εξαιτίας της κινητικότητας ερημώνουν όχι μόνο ακριτικοί ή νησιωτικοί δήμοι αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα – Δεν μπορεί να μετακινούνται υπάλληλοι δίχως σύμφωνη γνώμη των Δήμων τους»

Ρύθμιση ώστε να λαμβάνεται υπόψη η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για όλους τους Δημοτικούς υπαλλήλους που επιθυμούν να μεταταχθούν σε άλλη υπηρεσία στο πλαίσιο του μέτρου της κινητικότητας ζητούν οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το θέμα της κινητικότητας απασχόλησε τη σημερινή, πρώτη για το 2020, συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς οι Δήμαρχοι βλέπουν υπηρεσίες τους να αποψιλώνονται από τους εργαζόμενους τους που δήλωσαν ότι θέλουν να μετακινηθούν.

Τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, όσο και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμαναν ότι η πλειονότητα των εργαζομένων δεν επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο ΟΤΑ, αλλά σε τελείως διαφορετικές υπηρεσίες του δημοσίου.

Ο κ. Καϊτεζίδης τόνισε πως εξαιτίας της κινητικότητας ερημώνουν όχι μόνο ακριτικοί ή νησιωτικοί δήμοι αλλά και μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ χαρακτήρισε αυτονόητο το να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για τις μετακινήσεις.

«Δεν μπορεί να γίνεται μετακίνηση υπαλλήλων χωρίς να ρωτάνε τους δημάρχους. Τώρα κινδυνεύουν να ερημώσουν και οι αστικοί δήμο, γιατί η μετακίνηση δεν γίνεται από δήμο σε δήμο αλλά από δήμους σε φορείς της κεντρικής εξουσίας ή της εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση ζητάμε το αυτονόητο. Ο φορέας που έχει και το δικαίωμα στους υπαλλήλους με τους οποίους συνεργάζεται, να έχει καθοριστικό λόγο στην όποια μετακίνησή τους και η μετακίνησή τους να αφορά φορείς της αυτοδιοίκησης και όχι να ερημώνεται η αυτοδιοίκηση για να μεταφέρονται οι υπάλληλοι σε άλλα πεδία δράσης», δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Από την πλευρά του ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, κληθείς να απαντήσει για το νέο κύκλο κινητικότητας, είπε ότι «έδειξε ότι απειροελάχιστοι είναι αυτοί που θέλουν να φύγουν από έναν δήμο και να πάνε σε ένα άλλον δήμο. Η συντριπτική πλειοψηφία θέλουν να πάνε αλλού. Φεύγουν από την Αυτοδιοίκηση». Ανέφερε ακόμη πως κατόπιν δικής του εισήγησης η ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ ήταν να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου όχι μόνο για τους μηχανικούς αλλά για όλους τους υπαλλήλους. «Αλλιώς θα αδειάσουν οι δήμοι από προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά.