19
Δεκ
2019
ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ: «Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ»

Δεν υπάρχουν άλλοθι, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν. Το έργο έχει μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν με ταχύτατους ρυθμούς»

Την ανάγκη να προχωρήσει το μετρό της Θεσσαλονίκης με γρήγορους ρυθμούς, μετά την επιλογή της λύσης για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επισήμανε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, μιλώντας στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ του οργάνου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, ο οποίος παρέστη στη μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ, δήλωσε ότι «η απόφαση που εκδόθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία είναι μια απόφαση που δικαιώνει τις θέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης και ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσουν τα έργα με την απόσπαση των αρχαίων και την επανατοποθέτησή τους αμέσως μετά στον χώρο. Ένας τρόπος ο οποίος σέβεται και την ιστορία και την αναγκαιότητα υλοποίησης του μετρό».

Ο κ. Καϊτεζίδης επισήμανε ότι το μετρό έχει ταλαιπωρήσει τους Θεσσαλονικείς και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε έναν εφιάλτη για την πόλη, καθώς, αν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα, η χώρα μας θα χρειαστεί να επιστρέψει 720 εκ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις χρηματοδοτήσεις τριών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

«Δεν υπάρχουν άλλοθι, ούτε δικαιολογίες»

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ αναφερόμενος στο έργο του Μετρό και στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, δήλωσε πως «δεν υπάρχουν άλλοθι, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν. Το έργο έχει σαφείς μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν με ταχύτατους ρυθμούς. Επομένως αυτή η δικαίωση του δήμου και των φορέων της πόλης -διότι ήταν ομόψυχα διατυπωμένο το αίτημα και της Αττικό Μετρό- δημιουργεί ευθύνες και υποχρεώσεις να τρέξουν το έργο. Η πόλη θέλει ένα σύγχρονο μέσο μαζικής μεταφοράς, γιατί αν σημειώσουμε και την τραγική κατάσταση στον ΟΑΣΘ, η Θεσσαλονίκη δεν έχει κανένα αξιόπιστο μέσο μαζικής μεταφοράς».

Κληθείς να απαντήσει για ενδεχόμενες πρόσφυγες στο ΣτΕ ο κ. Καϊτεζίδης τόνισε ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα να προσφύγει οπουδήποτε. Είμαστε ένα κράτος δημοκρατικό, κράτος δικαίου». Πρόσθεσε όμως ότι στα 17 μέλη του ΚΑΣ υπήρξε μια ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς 13 ψήφισαν υπέρ της απόσπασης, δύο λευκά και δύο κατά της απόφασης.