Με μεγάλη συμμετοχή αιρετών και στελεχών δήμων από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Epirus Palace, στα Ιωάννινα το τριήμερο Συνέδριο με επίκεντρο τη Δημόσια Διοίκηση 11ο OTS FORUM 2019 από 7 Νοεμβρίου έως και 9 Νοεμβρίου 2019. Σκοπός του είναι η ανάδειξη των καλών πρακτικών, η μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειριών, η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών. Με πληθώρα εισηγήσεων και workshops θα καλυφθούν 20 άξονες θεματολογίας όπως: Καλές Πρακτικές από τη Δημόσια Διοίκηση, Πληροφοριακά Συστήματα & Υποδομές, Ολιστική Διαχείριση Υδάτων: από το σήμερα στο αύριο, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία, Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Συνενώσεις Εκπαιδεύσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο εφαρμογών.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση μίλησε και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην Διοικητική Μεταρρύθμιση, την Αποκέντρωση, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, την αποτελεσματικότερη και καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Κυρίζογλου.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Κατ’ αρχήν, αφού σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση κι ευχηθώ καλή επιτυχία στην διημερίδα σας, επιτρέψτε μου να πω προκαταβολικά ότι θα μιλήσω κατ’ εξοχήν πολιτικά, με την αριστοτελική έννοια της πολιτικής και όχι του κομματισμού, γιατί πιστεύω ότι το θέμα στο οποίο θα αναφερθώ είναι βαθύτατα πολιτικό.
Η αυτοδιοίκηση ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι πρωταγωνιστής στη Διοικητική Μεταρρύθμιση (ΔΜ) του συνόλου του Διοικητικού Συστήματος της χώρας. Ζητάμε περισσότερη αποκέντρωση του πιο αργού, γραφειοκρατικού, κοστοβόρου και συγκεντρωτικού κράτους της Ε.Ε. Βλέπουμε θετικά ορισμένες από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με πόρους, για αποτελεσματικότερη και καλύτερη άσκησή τους προς όφελος των πολιτών. Το αποδείξαμε στην κρίση. Παρά τις άγριες περικοπές των πόρων μας αντέξαμε και στηρίξαμε τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών. Μία ΔΜ πολυεπίπεδη: στους Δήμους, τις Περιφέρειες, το Κράτος και όχι αποσπασματική δηλαδή με θεσμικά «μερεμέτια» σημειακού χαρακτήρα. Που θα στηρίζεται στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στη χρήση των νέων τεχνολογιών, που θα δίνει όμως τη δυνατότητα σ’ όλους τους δήμους (και τους μικρούς ορεινούς και τους νησιωτικούς και τους περιφερειακούς) για σύγχρονο δηλαδή όμοιο βηματισμό και ισόρροπη ανάπτυξη με τους άλλους δήμους. Διότι σήμερα δυστυχώς όσα σήμερα αναφέρονται στην παρούσα διημερίδα δεν μπορούν να εφαρμοσθούν και στη Γαύδο και στην Κάσο και στο Νευροκόπι και στο Νεστόριο Καστοριάς, λόγω έλλειψης προσωπικού, υποδομών και δικτύων.
Η πολυνομία (corruptissima republica plurae leges, πολλοί νόμοι πολύ διεφθαρμένη πολιτεία), η οποία, μεταξύ και άλλων συντελεστών, οδηγεί στην γραφειοκρατία κι αυτή με τη σειρά της σε καθυστερήσεις, πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί. Κωδικοποίηση λοιπόν σε ενιαίο κείμενο της θεσμικής αυτοδιοικητικής πανσπερμίας.
Αυτή τη στιγμή έρχεται στο νου μου, ο πνευματικά μεγάλος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911). Θα σας πω αυτό που συνιστά τη βαθύτερη πολιτική ουσία του Παπαδιαμάντη, αλλά και του θέματος στο οποίο αναφέρομαι. Του Παπαδιαμάντη που ήταν άνθρωπος λαϊκός και γι᾿ αυτό – κι όχι για χρηματισμό – συνέταξε το πρώτο καταστατικό θεσσαλικού αγροτικού συλλόγου, όπου για την αυτοδιοίκηση γράφει:
«Το βιβλιάριον τούτο, το περιέχον το Καταστατικόν της νεωστί αποκαταστάσης Κοινότητος του μικρού χωρίου Κοσκινά της Καρδίτσης, μοι φαίνεται ως μια αίγλη φωτός, εν φαεινόν βήμα, εν εύηχον κήρυγμα προόδου, ευημερίας και αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων. Η αλλαγή εξουσίας και Κυβερνήσεως, και η φυσική εντεύθεν ανωμαλία, ή ζύμωσις η εκ του κομματισμού προερχομένη, η ανεπάρκεια και αφροντισία των Ελληνικών Κυβερνήσεων, των λόγω μεν επαγγελλομένων εκάστοτε την λεγομένη αποκέντρωσιν, πράγματι δε εξασκουσών την συγκεντρωσιν μέχρις αποπνιγμού, και η γειτνίασις του συχνά πλημμυρούντος Παμίσου, όλα ταύτα συλλήβδην υπήρξαν αφορμή όπως μη διοικήται καλώς το χωρίον και φθίνη η Κοινότης. Χάρις τω Θεώ ανέτειλε επ’ εσχάτων η ευεργέτις πρωτοβουλία νεαρών ευπαιδεύτων ανδρών, τέκνων του αυτού χωρίου, εις το πνεύμα των οποίων επήλθε φωτισμός και ευβουλία, προς άρσιν των κακών τούτων». Σήμερα, 110 χρόνια μετά εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο η αποκέντρωση. Πόσο διαχρονικός αλλά και επίκαιρος είναι ο Παπαδιαμάντης!! Τα συμπεράσματα δικά σας. Ζητάμε Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Ζητάμε περισσότερη αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση, για μια καλύτερη δημοκρατία. Μακάρι να καταλάβει φωτισμός και ευβουλία τους κυβερνώντες προς άρση των κακών που ταλαιπωρούν την αυτοδιοίκηση. Εμείς θα συνδράμουμε.
Η προηγούμενη κυβέρνηση ΖΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχτισε ένα νέο δικό της κομματικό κράτος αναβιώνοντας όλες τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση. Γενικοί Γραμματείς (μαζί τους αναπληρωτές) 91 (αύξηση 47% σε σύγκριση με το 2014). Μετακλητοί υπάλληλοι 2.500 (αύξηση 34% σε σύγκριση με το 2014). Διοικητές-Μέλη ΔΣ-Οργάνων Διοίκησης 3.300 (αύξηση κατά 22% σε σύγκριση με το 2014). Συμβασιούχοι 103.000 (αύξηση 32% σε σύγκριση με το 2014). Αύξηση του μισθολογικού κόστους της Γενικής Κυβέρνησης την τετραετία 2015-2019: 2 δισ. Ευρώ!! Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με κανένα τρόπο, δεν πρέπει να μιμηθεί το κακό παράδειγμα της προηγούμενης. Και όλα αυτά ενώ την περίοδο 2009-2019 έχουν περικοπεί οι πόροι των δήμων σε ποσοστό 65%, το οποίο μεταφράζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντί η Κεντρική κυβέρνηση να δώσει αυτή πρώτη το καλό παράδειγμα μειώνοντας το δικό της λειτουργικό κόστος, περικόπτει μισθούς, συντάξεις, αυξάνει τη φορολογία και το δικό της λειτουργικό κόστος. Φυσικά δεν θα μείνουμε απαθείς. Θα διεκδικήσουμε, όπως κάναμε το 2008, τα νέας γενιάς παρακρατηθέντα.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα τί δημόσιο, τί κράτος χρειαζόμαστε;
Η απάντηση είναι εύκολη: Ένα κράτος που εμπιστεύεται, στηρίζει και λογοδοτεί στους πολίτες και δεν λειτουργεί ως εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Οι πολίτες να διεκπεραιώνουν πολλές από τις συναλλαγές τους με το Κράτος από το σπίτι τους 24 ώρες το 24ωρο. Υιοθέτηση ενός ενοποιημένου συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής, που θα ψηφιοποιήσει τις συναλλαγές των πολιτών με όλους τους φορείς του δημοσίου.
Όπου θα απαιτείται φυσική παρουσία σε κάποια δημόσια υπηρεσία, οι πολίτες να μην χρειάζεται να προσκομίσουν ξανά και ξανά τα ίδια χαρτιά, λόγω της εφαρμογής του κανόνα «κατάθεση εγγράφων μια φορά μόνο».
Αξιολόγηση δαπανών για κάθε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης με βάση συγκεκριμένους δείκτες αποτελεσματικότητας και δημοσιοποίησή τους, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ότι οι φόροι του πιάνουν τόπο.
Οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις συναλλαγές τους με το κράτος. Δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου (portal) όπου θα είναι συγκεντρωμένα όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι επισκέπτες της χώρας.
Έμφαση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία του κράτους με τη συστηματικότερη δημοσιοποίηση και αξιοποίηση των ανοικτών δημόσιων δεδομένων (open data), μέσα από μια ενιαία διαδικτυακή πύλη που θα ενημερώνεται τακτικά από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Αξιολόγηση παντού. Θέσπιση και εφαρμογή ενός ουσιαστικού και καινοτόμου συστήματος αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Η αξιολόγηση να οδηγεί στην επιβράβευση και στη δημιουργία ατομικού πλάνου ανάπτυξης για τους υπαλλήλους.
Σήμερα μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση 2 δις € δημοσίων δαπανών, εκ των οποίων 600 εκατ. € το χρόνο μόνο από τις αλλαγές στο κράτος, χωρίς μείωση της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών.
Αν δεν μεταρρυθμιστεί το σύνολο του διοικητικού συστήματος της χώρας (πρωτίστως στο κράτος αλλά και στους δήμους και τις περιφέρειες) τότε θα εξαγγέλλονται πολιτικές και θα δαπανώνται κονδύλια χωρίς αποτέλεσμα, όπως σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχει γίνει και γίνεται μέχρι σήμερα. Σας ευχαριστώ.
Λάζαρος Κυρίζογλου
Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας
Υποψήφιος Πρόεδρος ΚΕΔΕ