05
Οκτ
2019
ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ, ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗΣ, ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΤΤΕ)

Λ. Κυρίζογλου: «Πρόκειται για εμμονική μεδόθευση με την οποία, πλήττονται ακόμη και τα ελάχιστα εναπομείναντα ίχνη της  αυτοδιοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, αλλά και για συνεχιζόμενη έκδηλη αγνόηση και επιδεικτική περιφρόνηση των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης».

Την σφοδρή αντίδραση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και προσωπικά του προέδρου της, Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, προκάλεσε ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης  προς τους Δήμους, από τους οποίους ζητείται και πάλι, να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα σε βάρος των Δήμων, το οποίο επιχείρησε στο παρελθόν να επιφέρει η προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα επιχειρεί η νέα, παρότι η ΠΕΔ-ΚΜ διατράνωσε, για πολλοστή φορά, την κάθετη αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιχειρούμενη «άλωση» των ταμειακών διαθεσίμων της και ζήτησε ανάκληση της σχετική απόφασης.

Σε επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεδωρικάκο, τον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, η οποία κοινοποιείται στην ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ και τους Δήμους της χώρας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, κ. Κυρίζογλου, εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία του, κάνοντας λόγο για εμμονική μεδόθευση με την οποία, όπως λέει, πλήττονται ακόμη και τα ελάχιστα εναπομείναντα ίχνη της  αυτοδιοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, αλλά και για συνεχιζόμενη έκδηλη αγνόηση και επιδεικτική περιφρόνηση σειράς ομόφωνων αποφάσεων των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λ. Κυρίζογλου τονίζει στην επιστολή :

«Με το 911/10/ΣΣ/09-09-201 έγγραφο της ΠΕΔΚΜ:

εκφράσαμε την έκπληξή μας για το περιεχόμενο της 95/2019 Εγκυκλίου του ΥΠΕΣ, με την οποία παρέχονταν στους αρτισύστατους Δήμους (του Ν. 4600/2019) οδηγίες σχετικές με την «υποχρέωση» μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος,

διατρανώσαμε, για πολλοστή φορά, την κάθετη αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιχειρούμενη «άλωση» των ταμειακών διαθεσίμων της,

και, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας (στην συζήτηση της οποίας συμμετείχαν και νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας) ζητήσαμε:

(α) την επαναδιατύπωση των διατάξεων του άρθρου 69.Α. του Ν. 4270/2014, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 80 § 1 του Ν. 4549/2018, ώστε να μην συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο της εφαρμογής του οι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

(β) την ανάκληση των 2/6748/ΔΛΓΚ/21-01-2019 ΥΑ (Β΄ 104), 2/16606/ΔΛΓΚ/21-02-2019 ΥΑ (Β΄ 568), 2/54366/ΔΛΓΚ/01-07-2019 ΥΑ (Β΄ 2680) και η 2/66482/ΔΛΤΠ/Γ΄/29-08-2019 ΥΑ (Β΄ 3389), στο μέρος που αφορούν στους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και

(γ) την ανάκληση (επιτέλους!) της 199/10-06-2015 εγκυκλίου του τότε Υπουργού Εσωτερικών κ. Ν. Βούτση, ώστε να πάψει να υπάρχει στο διοικητικό στερέωμα η, επονείδιστη για την Δημόσια Διοίκηση και άκρως προσβλητική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραγγελία περί «αμμελητί συμμόρφωσης» των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της Χώρας στους ορισμούς της από 20-04-2015 έωλης και καταφανώς αντισυνταγματικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία, παρά τις μεταγενέστερες νομοθετικές ψιμυθιώσεις,  εξακολουθεί να αποτελεί το «θεμέλιο» αυτής της ακατανόητα επίμονης και πανταχόθεν διάτρητης εκστρατείας εναντίον των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

»Η έκπληξή μας για το περιεχόμενο των οδηγιών και υπενθυμίσεων της 95/2019 Εγκυκλίου προσλαμβάνει οδυνηρές διαστάσεις και μετατρέπεται σε αγανάκτηση καθώς διαπιστώνουμε πως οι αρμόδιες Υπηρεσίες σας όχι μόνον απαξίωσαν να αρθρώσουν μιαν, έστω, τυπική απάντηση στο ως άνω έγγραφό μας, αλλά σπεύδουν, συντονισμένα, να υλοποιήσουν (4 χρόνια μετά) τις παραγγελίες του κυρίου Βούτση, ανακοινώνοντας προθεσμίες και ρυθμίζοντας διαδικασίες εφαρμογής της «επίμαχης» (όπως το ίδιο το ΥΠΕΣ την έχει χαρακτηρίσει) ΥΑ, ενώ εκκρεμεί αίτηση ακύρωσής της ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενώ το σύνολο των αυτοδιοικητικών φορέων της Χώρας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους προς το προσβλητικό για την ίδια την υπόσταση του αυτοδιοικητικού θεσμού περιεχόμενό της.

Εκφράζοντας την εντονότατη διαμαρτυρία, τόσο για την εμμονική μεδόθευση με την οποία πλήττονται ακόμη και τα ελάχιστα εναπομείναντα ίχνη της (συνταγματικά κατοχυρωμένης!) αυτοδιοικητικής αυτοτέλειας, όσο και την συνεχιζόμενη έκδηλη αγνόηση (και, κατά συνέπεια, επιδεικτική περιφρόνηση) σειράς ομόφωνων αποφάσεων συλλογικών οργάνων και συνεδρίων της Αυτοδιοίκησης, 

Επανυποβάλλουμε, για μιαν ακόμη φορά, το σώμα των προηγούμενων σχετικών εγγράφων μας, και επαναλαμβάνουμε το αίτημα για άμεση ανάκληση όλων των σχετικών με την απαράδεκτη επιχείρηση μεταφοράς («άλωσης») των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσεων, εγκυκλίων και εγγράφων σας».