25
Σεπ
2019
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ….

Με τους Δημάρχους της Θεσσαλονίκης συναντήθηκε η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Ταξίαρχο Χ. Μπουλούμπαση

Η ΕΛ.ΑΣ καταρτίζει σχέδιο για κάθε Δήμο ξεχωριστά για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας

Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα καταρτιστεί ξεχωριστά για κάθε έναν από τους 14 δήμους του νομού, είναι αποφασισμένη η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα τα μείζονα ζητήματα της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας, της Δημόσιας Τάξης και ασφάλειας.

Στόχος είναι να στελεχωθούν τα Αστυνομικά Τμήματα στους κατά τόπους Δήμους, να αυξηθούν οι περιπολίες και να αναπτυχθούν και άλλες δράσεις, προκειμένου να  ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε κάθε γειτονιά, εντός και εκτός πόλης.

Στο σχεδιασμό της αστυνομίας για την βελτίωση της αστυνόμευσης αναφέρθηκε ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος, Χρήστος Μπουλούμπασης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε σήμερα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), παρουσία των Δημάρχων της Θεσσαλονίκης.

Η σύσκεψη έγινε μετά από αίτημα της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου. Στόχος ήταν να γίνει συνάντηση με τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας  Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι αιρετοί να θέσουν υπόψη της τα υφιστάμενα προβλήματα ασφάλειας και τάξης τοπικού χαρακτήρα.

Όπως τόνισε ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, κ. Μπουλούμπασης, με εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση τους Δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης, ώστε «να αφουγκραστούμε τη γνώμη των πολιτών και να αναμορφώσουμε τις συνθήκες δράσης της αστυνομίας» .

«Θα αφουγκραστούμε τα προβλήματα στις κατά τόπους περιοχές και θα καταγράψουμε τις ανάγκες των Δημάρχων. Θα τους ακούσουμε και θα κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ασφαλώς για κάθε δήμο, γιατί κάθε δήμος έχει διαφορετικές ανάγκες και δραστηριότητες. Θα αναμορφώσουμε τις δράσεις μας ανάλογα μα τις απαιτήσεις που υπάρχουν» υπογράμμισε ο κ. Μπουλούμπασης.

Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα «ακούμε όλους τους δημάρχους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας στο Δήμο του, είτε είναι θέμα Τροχαίας, είτε θέμα Ασφάλεια ή θέμα τάξης και  θα εισηγηθούμε στην Αστυνομία νέες μορφές δράσεις, ώστε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί πως θα βοηθήσουμε τον τόπο».

Ο κ. Μπουλούμπασης υποστήριξε μάλιστα ότι πλέον η Αστυνομία είναι διαρκώς στο δρόμο, «και ας μην τη βλέπουν οι πολίτες», ενώ κληθείς να απαντήσει πού οφείλεται η αύξηση της εγκληματικότητας, όπως ισχυρίζονται οι Δήμαρχοι, δήλωσε πως «η αύξηση της εγκληματικότητάς μπορεί να οφείλεται και σε μια αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος η οποία είναι αναπόφευκτη. Παρόλα αυτά εμείς δρούμε διαρκώς με δράσεις και πολλές συλλήψεις».

Αυξάνουν οι περιπολίες

Αναφερόμενος στις περιπολίες, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, γνωστοποίησε ότι οι περιπολίες αρκούν, αλλά «με τη νέα βοήθεια που μας έδωσε το υπουργείο μας να πάρουμε και κατασχεμένα οχήματα, θα αυξηθούν. Ήδη τα έχουμε στη διάθεση μας και έχουμε αναμορφώσει το στόλο μας. Είναι περίπου 20 οχήματα που πήρε η διεύθυνση αστυνομίας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δεν έχουμε περιοχές στο κόκκινο, τις ελέγχουμε όλες. Απόλυτα και παντού. Τόσο με πεζές περιπολίες, όσο και με περιπολίες ασφαλείας, τις οποίες δεν βλέπουν οι πολίτες. Είμαστε παντού, είμαστε πολλοί, έχουμε βγάλει πάρα πολύ κόσμο έξω και έχουν δημιουργηθεί νέες υπηρεσίες πεζών περιπολιών και όλες μαζί θα συνδράμουν για την καλύτερη αστυνόμευση της πόλης και την ασφάλεια των πολιτών».

Τι είπαν οι Δήμαρχοι

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΕΛ.ΑΣ για τη συνάντηση με τους Δημάρχους, σημειώνοντας πως «είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια σύσκεψη, στην οποία οι αιρετοί έθεσαν στην ηγεσία της Αστυνομίας ζητήματα δημόσιάς τάξης ασφάλειας, εγκληματικότητας, παραβατικότητας και ότι άλλα ζητήματα έχει ο καθένας στο δήμο του στην περιοχή του».

Αναφερόμενος στο Δήμο του, ο κ. Κυρίζογλου, τόνισε ότι «τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν είναι αυτά που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, κλοπές, διαρρήξεις, εγκληματικότητα παραβατικότητα, μετανάστες πάσης φύσεως που περνούν μέσα από τις γραμμές του ΟΣΕ. Δυστυχώς η αστυνόμευση είναι ελλιπής, γιατί αν δει κανείς τον προβλεπόμενο αριθμό αστυνομικών που πρέπει να υπηρετούν σε κάθε Α.Τ. και αυτόν που πραγματικά υπηρετεί θα δει ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα της Δημοτικής Ενότητας Μενεμένης, όπου, όπως είπε, «η ζωή είναι φυσιολογική, αν εξαιρέσουμε το μέγα θέμα των ναρκωτικών, της εμπορίας και της διακίνησης τους. Θα κάνουμε με την ΕΛ.ΑΣ συνεργασίες και για αυτό το θέμα, για να περισταλεί, γιατί δεν είμαστε ρομαντικοί να φανταστούμε ότι το πρόβλημα αυτό θα ξεριζωθεί. Είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε ότι το θέμα της παραβατικότητας είναι συχνό στην πόλη και βρίσκεται ακόμα και στο κέντρο της πόλης. «Είναι γνωστό πόσο ψηλά είναι στην ατζέντα του Δήμου Θεσσαλονίκης το θέμα της ασφάλειας και της παραβατικότητας στην πόλη μας και συναντάται σε σημεία που θεωρούμε ιδιαίτερης προβολής, ελκυστικότητας  και τουρισμού. Όλα αυτά είναι θέματα που τα συζητάμε. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να ληφθούν τα μέτρα που πρέπει. Ήδη ακούμε για πεζές περιπολίες και αυτό είναι πολύ θετικό. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα βοηθήσει στο μέτρο που του αναλογεί» σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Για πλήρη διάλυση της Αστυνομίας μίλησε ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. «Δεν υπάρχουν πεζές περιπολίες δεν υπάρχουν μοτοσυκλετιστές, δεν υπάρχουν περιπολικά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στις κλοπές χαλκού και άλλων ευαίσθητων υλικών από επιτήδειους, που θέτουν, όπως είπε, σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης ζήτησε να συμπεριληφθεί η περιοχή του Ωραιοκάστρου στον προγραμματισμό της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ αιτήθηκε και την ενεργοποίηση σε περιοχές του δήμου της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, σημειώνοντας πως εκτός από το γεγονός της μεγάλης έκτασης του Δήμου «έχουμε αυτή τη στιγμή τρεις δομές προσφύγων και μεταναστών στο Βαγιοχώρι, στα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας όπου θα γεμίσει με 1.000 νέους πρόσφυγες μετανάστες και μία δομή στην παραλία των Βρασνών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την ασφάλεια στο δήμο μας και με παραβατικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται αλλά και με άλλα συμβάντα όπου εκδηλώνονται στην περιοχή».