03
Σεπ
2019
ΠΕΔ-ΚΜ: ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Δέκα αιτήματα με τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας θα καταθέσουν οι δήμαρχοι στον πρωθυπουργό, με αφορμή την επίσκεψη του στη φετινή 84η ΔΕΘ

Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόκειται να παραδώσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) υπόμνημα με δέκα αιτήματα, που αφορούν σε προβλήματα των Δήμων και εν γένει της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συνάντηση των Δημάρχων προγραμματίζεται να γίνει το τριήμερο της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου, ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ. Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔ-ΚΜ) ο πρόεδρος, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν προ ημερών, μεταξύ των δημάρχων με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τη διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκης, Μαρία Αντωνίου, τον υπουργό ΥΜΑΘ, Θεόδωρο Καράογλου, αλλά και με τον πρωθυπουργό.

«Χαιρόμαστε για αυτό, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις εκκλήσεις μας, δυο συνεχόμενες φορές, δεν συναπαντήθηκε ποτέ μαζί μας πριν τη Διεθνή Έκθεση. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα, όπως θετικό βήμα, είναι η διεξοδική συζήτηση που έγινε. Περιμένουμε και την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη το ερχόμενο Σάββατο και περαιτέρω την υλοποίηση πολλών εξαγγελιών που θα κάνει και την ικανοποίηση πολλών αιτημάτων που θέσαμε» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού είναι η σχολική στέγη, το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο πολύπαθος ΟΑΣΘ, θεσμικά και οικονομικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, το προσφυγικό, η απόδοση χώρων των πρώην στρατοπέδων, η εξυγίανση του Θερμαϊκού κόλπου κ.α

Ειδικά για το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος κ. Κυρίζογλου σχολίασε στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης «πότε πρόκειται να τελειώσει το έργο; Καλή ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση , αλλά ο χρόνος πέρασε και δεν βλέπουμε τα είναι έτοιμο το μετρό το 2020. Θέλουμε μετρό που να λειτουργεί και με τη στάση της Βενιζέλου και χωρίς… μουσαμάδες. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν δέχονται να υποτιμώνται από κανέναν».

Αναφορικά δε με τον ΟΑΣΘ, δήλωσε πως κάτι αρχίζει να αλλάζει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως σε σύντομο χρονικό διάστημα προστέθηκαν ήδη επιπλέον λεωφορεία.

Τα αιτήματα που θα τεθούν στον πρωθυπουργό

* Ανεργία. Αποβιομηχάνιση, αποεπένδυση, λουκέτα, φυγή επιχειρήσεων κυρίως σε Βουλγαρία αλλά και σε Σκόπια, Ρουμανία, Τουρκία

*Κύρια γραμμή Μετρό. Επεκτάσεις και Δυτικά. Αστικές Συγκοινωνίες ΟΑΣΘ.

*Προσφυγικό. Κατά εκατοντάδες κυκλοφορούν και διανυκτερεύουν εκτός δομών φιλοξενίας (σε εγκαταλελειμμένα βαγόνια τρένων, πλατείες κλπ.)

*Σχολική στέγη. Πρόβλημα σύνθετο. Συναρμοδιότητα: Υπ. Μεταφορών (ΚΤΥΠ Α.Ε.), Υπ. Παιδείας, Υπ. Εσωτερικών (επειδή αφορά τους δήμους). Να προχωρήσει το ΣΔΙΤ των ώριμων-έτοιμων για εκτέλεση 16-18 σχολείων για την ΠΕ Θεσσαλονίκης. Να προχωρήσει και η β΄ φάση ΣΔΙΤ.

*Πρώην Στρατόπεδα. Παραχώρηση στους οικείους δήμους για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών, σύμφωνα με τα νομίμως εγκεκριμένα ΓΠΣ των δήμων και χρηματοδότηση για μελέτες και εκτέλεση έργων. Ο ισχύων νόμος (Καμμένου) είναι κακός και πρέπει να αλλάξει (επάνοδος στο προϊσχύον καθεστώς). Ενδεικτική αναφορά σα Στρατόπεδα Θεσσαλονίκης, Σερρών κλπ.

*Θερμαϊκός Κόλπος. Δυτικό θαλάσσιο μέτωπο Θερμαϊκού κόλπου (απορρύπανση, προστασία κλπ.). ΄Ηδη η ΠΚΜ ξεκίνησε μια προσπάθεια.

*Είναι άμεση ανάγκη οι δήμοι να έχουν άμεση πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών για εντοπισμό των πραγματικών τ.μ. των ακινήτων (πάρα πολλά τ.μ. διαφεύγουν) και για λόγους νομιμότητας και για λόγους νόμιμης αύξησης των εσόδων μας.

*Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί κινητικότητας, το οποίο είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν ερωτάται ο δήμος και έχουν «αδειάσει» οι υπηρεσίες πολλών δήμων στην περιφέρεια. Η μέχρι σήμερα πρακτική είναι: φυγή από μικρούς δήμους προς μεγάλα αστικά κέντρα. Υπάρχουν μηχανικοί οι οποίοι εργάζονται σε ΚΕΠ Δήμων. Να είναι δυνατή (απαιτείται νομοθετική ρύθμιση) η μετακίνηση τους στην Τ.Υ. του δήμου (Το κενό τους φυσικά θα καλύπτεται με άλλο υπάλληλο).

* Ό,τι έχει σχέση με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας να γίνεται με απλή πλειοψηφία επί του συνόλου του αριθμού των μελών του Δ.Σ. και όχι με πλειοψηφία των 2/3. Ομοίως και με τη λήψη δανείων. Σε ποιο δήμο υπάρχουν σήμερα πλειοψηφίες 2/3; Φρενάρουν επενδύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αφού παραμένουν αναξιοποίητα μεγάλα-σημαντικά ακίνητα δήμων.

*Με το σύστημα της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών δήμων ανακουφίσθηκαν οι δήμοι. Πρέπει να ξαναγίνει.

Το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ) για τη συγκρότηση ΠΕΔ και ΚΕΔΕ

Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε η προτεινόμενη  τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ) 75/2011 που ρυθμίζει θέματα συγκρότησης των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Ειδικότερα, υπό τροποποίηση είναι οι διατάξεις  που αφορούν τη διαδικασία εκλογής των εκπροσώπων  των Δήμων στις Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ), καθώς οι προηγούμενες διατάξεις ήταν δομημένες στη λογική της πλειοψηφίας – μειοψηφίας των Δημοτικών Συμβουλίων, κάτι που δεν ισχύει πλέον με την εφαρμογή του «Κλεισθένη».

Κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λ. Κυρίζογλου, τόνισε πως «το Π.Δ 75/2011,όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προβλέπει ότι γίνονται εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων από τα δημοτικά συμβούλια για τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις (ΠΕΔ). Σε κάθε περιφερειακή ένωση γίνονται εκλογές και εκλέγονται το  Δ.Σ και οι αντιπρόσωποι για τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)».

Επειδή, όμως, όπως είπε, δεν υπάρχει η λογική της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας σήμερα πια μετά τον Κλεισθένη, το Π.Δ είναι προς τροποποίηση. «Είναι σε διαβούλευση ήδη ένα σχέδιο Π.Δ από τον υπουργό και τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και Λιβάνιο και εμείς στείλαμε τις σχετικές απόψεις μας επ΄ αυτού και περιμένουμε να οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις εκλογές και στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ για να δράσουμε και να λειτουργήσουμε ανάλογα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.