23
Ιαν
2019
Λ. ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Ειδικό Θεματικό Συνέδριο για τη διαμόρφωση των τελικών θέσεων και προτάσεων της Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού, ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, διοργανώνουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ)

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Εμμονική η κυβέρνηση για τη ψήφισή της»

Την άποψη ότι η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση επιθυμεί περισσότερη αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔ-ΚΜ) Δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας σήμερα στις εργασίες του ειδικού θεματικού συνεδρίου που διοργάνωσαν η ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ-ΚΜ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Υποστήριξε ότι αυτή είναι μια από τι κόκκινες γραμμές που τραβά η αυτοδιοίκηση, ενώ είπε, πως η Τ.Α θεωρεί δεδομένες τις ισχύουσες διατάξεις του συντάγματος που καθιερώνουν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων.

«Ζητάμε περισσότερη θεσμική κατοχύρωση ως προς την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση να συγκλίνουμε με την ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση και όχι να αποκλίνουμε και θεσμικά και οικονομικά όπως γίνεται σήμερα στην πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση, υποστήριξε ότι «περιορίζεται, σε ό,τι αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μια παράγραφο (§2) του άρθρου 102 του Συντάγματος, αποτελώντας έτσι μια λίαν πενιχρή συνεισφορά στην επιζητούμενη αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μολονότι δεν υπάρχει καμία πτυχή του δημοσίου βίου και καμία περιοχή της Χώρας, που να μην άπτεται των άμεσων ή έμμεσων ενδιαφερόντων και να μην βρίσκεται εντός της θεματικής ή χωρικής αρμοδιότητας των 325 δήμων της Χώρας».

Πρότεινε μάλιστα για  την ήδη δρομολογηθείσα συνταγματική αναθεώρηση, να συμπεριλάβει, ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο το άρθρο 101 (όπου την κατά το «αποκεντρωτικό σύστημα» οργάνωση του Κράτους θα πρέπει, επιτέλους, να διαδεχθεί η «αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση»), όσο και το άρθρο 102.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κυρίζογλου, είπε ότι θα πρέπει:

*να πρυτανεύουν οι αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, ιδιαιτέρως δε της εγγύτητας και της επικουρικότητας,

*να κατοχυρώνεται αδιάστικτα τόσο η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, όσο και η συνακόλουθη απόλυτη υποχρέωση του Κράτους να σέβεται, να τιμά και να εφαρμόζει απαρέγκλιτα (χωρίς «αστερίσκους», εξαιρέσεις και δικαιολογίες) όλα τα καθήκοντα και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την κατοχύρωση αυτή,

*να ανοίγουν οι ορίζοντες για τη φορολογική αποκέντρωση.

«Ο Κλεισθένης δεν συνιστά μεταρρύθμιση»

Σε ό,τι αφορά στον Κλεισθένη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ  δήλωσε ότι δεν συνιστά μεταρρύθμιση, δεν αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης της Χώρας στη λειτουργία και του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά περιορίζεται στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμού, το οποίο (εκλογικό σύστημα) θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και σε αδυναμία εφαρμογής προγράμματος δημοτικής δράσης. «Παραπέμπονται στο μέλλον, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνδέονται με το εγχείρημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και τη δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας. Τα συμπεράσματα δικά σας. Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση πάντοτε ήταν μπροστά από το κεντρικό κράτος. Είχε και έχει θέσεις. Με λίγα λόγια, αυτό που θέλουμε και προτείνουμε είναι: «Περισσότερη δημοκρατία με περισσότερη αποκέντρωση, με περισσότερους πόρους και αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Εμμονική η κυβέρνηση για τη ψήφισή της»

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το συνέδριο της ΚΕΔΕ, για τη συνταγματική αναθεώρηση, δυστυχώς διεξάγεται μέσα σ’ ένα κλίμα έντασης αλλά και ανησυχίας και αγανάκτησης του λαού για την εμμονή της κυβέρνησης στην ψήφιση, την κύρωση από τη Βουλή της κακής, επαχθούς και ετεροβαρούς, σε βάρος της πατρίδας μας συμφωνίας των Πρεσπών (στΠ).

«Και μάλιστα, χωρίς να του δίδεται η δυνατότητα για άσκηση του δημοκρατικού του δικαιώματος να εκφραστεί μέσω ενός δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή της στΠ ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, χωρίς να συνέλθει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς να συζητηθεί στην Βουλή πριν την υπογραφή της, παρά την αντίθεσή της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Χωρίς να υπάρχει εθνική συναίνεση» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.