27
Νοέ
2018
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΕΔΚΜ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ με επιστολή του ζητά από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών κ.κ Χαρίτση και Τσακαλώτο να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για την αναδρομική καταβολή επιδομάτων εορτών και αδείας σε εργαζομένους των Δήμων

Έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας, καθώς και τους πολιτικούς αρχηγούς τις προτάσεις της για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ με επιστολή του ζητά να ψηφιστεί ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

 

     Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αναδρομική καταβολή επιδομάτων εορτών και αδείας σε εργαζομένους των Δήμων, ζητά το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), από τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών κ.κ Αλέξη Χαρίτση και Ευκλείδη Τασακαλώτο.

     Με απόφαση του, το Δ.Σ του οργάνου εκφράζει την υποστήριξή του προς τους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που διεκδικούν και, με  σειρά δικαστικών αποφάσεων, επιτυγχάνουν την αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των επιδομάτων τους εορτών και αδείας, που επιβλήθηκαν το 2012, και που αναδρομικά τώρα θα πρέπει να τους αποδοθούν.

Σε επιστολή που απέστειλε στους δυο αρμόδιους υπουργούς, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισημαίνει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να αναληφθεί, όπως συνέβη με αναλόγου περιεχομένου διατάξεις του πρόσφατου Ν. 4575/2018), η οποία συνιστά και την μόνη ενδεδειγμένη λύση.

      Αναφέρει ότι η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη, τόσο για την απόδοση των αναδρομικών αυτών σε όλους τους εργαζομένους,  όσο και για την  διασφάλιση της εφεξής απρόσκοπτης καταβολής των ως άνω επιδομάτων εορτών και αδείας, στο σύνολο των εργαζομένων

«Τα απαιτούμενα δε ποσά, στο σύνολό τους (μικτές αποδοχές), θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνουν τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, των οποίων τα έσοδα στα χρόνια των μνημονίων (με την επίκληση και των επιβληθεισών μισθολογικών περικοπών) υπέστησαν δραματικές μειώσεις» υπογραμμίζει ο κ. Κυρίζογλου

      Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ υπενθυμίζει ακόμη πως, μέχρι την συνολική διευθέτηση και την οριστική ρύθμιση του ζητήματος, οι Δήμοι, σε βάρος των οποίων εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις, θα πρέπει να σταθμίζουν τις υπάρχουσες δυνατότητες για την άσκηση ή μη των κατά περίπτωση ενδεδειγμένων ενδίκων μέσων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των σχετικών νόμων.

 

Προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

     Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), με επιστολή του στον Πρωθυπουργό. Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εσωτερικών, Α. Χαρίτση και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, καταθέτει τις προτάσεις του ενόψει της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

      Επισημαίνει πως η προτεινόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση περιορίζεται, σε ό,τι αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μια παράγραφο (§ 2) του άρθρου 102 του Συντάγματος, αποτελώντας έτσι μια λίαν πενιχρή συνεισφορά στην επιζητούμενη αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θεωρεί πως κάθε Συνταγματική Αναθεώρηση είναι περισσότερο εύστοχη και δικαιώνεται στον ιστορικό χρόνο, όταν προετοιμάζεται και ωριμάζει σε κλίμα συναινετικό (και όχι κάτω από ασφυκτικές προθεσμίες, υπό την κυριαρχία συγκυριακών εκτιμήσεων, και σε προεκλογική ατμόσφαιρα στην εκπνοή της κοινοβουλευτικής αλλά και της αυτοδιοικητικής περιόδου).

       Προτείνει, ειδικότερα, για την ήδη δρομολογηθείσα συνταγματική αναθεώρηση, αυτή να συμπεριλάβει, ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο το άρθρο 101 (όπου την κατά το «αποκεντρωτικό σύστημα» οργάνωση του Κράτους θα πρέπει, επιτέλους, να διαδεχθεί η «αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση»), όσο και το άρθρο 102, όπου, μεταξύ άλλων, θα πρέπει: να πρυτανεύουν οι αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, ιδιαιτέρως δε της εγγύτητας και της επικουρικότητας, να κατοχυρώνεται αδιάστικτα τόσο η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, όσο και η συνακόλουθη απόλυτη υποχρέωση του Κράτους να σέβεται, να τιμά και να εφαρμόζει απαρέγκλιτα (χωρίς «αστερίσκους», εξαιρέσεις και δικαιολογίες) όλα τα καθήκοντα και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την κατοχύρωση αυτή.

 

Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού

     Σε άλλη επιστολή του, προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας, το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔ-ΚΜ) ζητά να ψηφιστεί, επιτέλους, ο εκτελεστικός του άρθρου 51 § 4 του Συντάγματος νόμος, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους «εκλογείς που βρίσκονται έξω από την επικράτεια», και είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο οιουδήποτε Δήμου, να ασκούν, όπως και οι διαμένοντες στο εσωτερικό της Χώρας, το εκλογικό τους δικαίωμα και να συμμετέχουν ισότιμα με όλους τους συμπολίτες τους στην ανάδειξη της Βουλής.

      «Όταν η πολυετής εμπειρία άλλων Χωρών αποδεικνύει περίτρανα πως, πρακτικά, δεν υπάρχει κανένα «τεχνικό» κώλυμα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της ψηφοφορίας από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, και όταν ήδη στο μακρινό 1862 έχει καταγραφεί συμμετοχή Ελλήνων του εξωτερικού σε εθνικές εκλογές, είναι από κάθε άποψη αδιανόητο σήμερα (150 χρόνια μετά) να μην έχει αρθεί αυτή η εκκρεμότητα, που πλήττει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας μας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.