15
Νοέ
2018
ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ενόψει της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ζητούν περισσότερη αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση, διοικητικά και οικονομικά αυτάρκη

Λ. Κυρίζογλου: «Το Σύνταγμα δεν είναι νομοθέτημα σούπερ μάρκετ…»

Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας(ΠΕΔ-ΚΜ). Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τ.Α τάχθηκαν υπέρ ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, το οποίο, όπως είπαν, θα επιτρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές και να εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, στο μέγιστο δυνατό βαθμό,αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και κυβερνησιμότητα των Δήμων.

Αναφερόμενος στη συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση αναγνωρίζει το αίτημα για ένα σταθερό εκλογικό σύστημα, ξεκαθάρισε ωστόσο πως  δεν θα δεχθεί αιφνιδιασμούς και πως αυτό θα πρέπει να περάσει στο Σύνταγμα.

«Στο προσεχές συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, όπου θα συζητηθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση, εμείς θα προτείνουμε  περισσότερη αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση, διοικητικά και οικονομικά αυτάρκη και αυτοτελή» δήλωσε ο κ.Κυρίζογλου.

Επισήμανε ότι πράγματι υπάρχει αίτημα για σταθερό εκλογικό σύστημα, ωστόσο είπε, πως «για το θέμα αυτό υπάρχουν δυο σχολές. «Αυτή που λέει να είναι σταθερό το εκλογικό σύστημα και να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί και παράλληλα να υπάρχει αυτό στο Σύνταγμα. Η άλλη θέση που λέει ότι  το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι νομοθέτημα "σούπερ μάρκετ".

«Δεν μπορεί»,πρόσθεσε, ο κ. Κυρίζογλου «να απεραντολογούμε και να γράφουμε σχολαστικά και λεπτομερώς τα πάντα, διότι τότε τι νόημα θα είχε ο κοινός νομοθέτης με τους νόμους που ψηφίζει με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις, τα προεδρικά διατάγματα που εκδίδει;»

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως είτε κανείς τάσσεται υπέρ της μιας ή της άλλης θέσης δεν πρέπει να υπάρχουν αιφνιδιασμοί. «Τα πράγματα πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένα πριν τις εκλογές» σχολίασε και πρόσθεσε πως το μείζον για την αυτοδιοίκηση είναι να διοικούνται οι δήμοι.

Ωστόσο κατά τη συζήτηση οι αιρετοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι για πρώτη φορά  στην Ελλάδα στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση δεν συμπεριλήφθηκε η πρωτοβάθμια Τ.Α.

«Η Επιτροπή που συγκρότησε με πρωτοβουλία του ο πρωθυπουργός της χώρας δεν προέβλεψε, δεν χωρούσε να συμπεριλάβει εκπρόσωπο της πρωτοβάθμιας Τ.Α δηλαδή των 325 δήμων της χώρας. Αυτό δείχνει μια περιφρόνηση της κυβέρνησης προς την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση»ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και πρόσθεσε πως η πρόταση της ΠΕΔ-ΚΜ είναι: περισσότερη αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση διοικητικά και οικονομικά αυτάρκη και αυτοτελή.

Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δ.Σ της ΠΕΔ –ΚΜ για το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι δήμαρχοι συμφώνησαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα που είναι εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο του δήμου του, όπου και αν βρίσκεται να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου του. Διευκρίνισαν μάλιστα πως αυτή η πρόταση αφορά στο δικαίωμα ψήφου για όλες τις εκλογές, εθνικές, Αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές. Μάλιστα γνωστοποιήθηκε πως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού προβλέπεται από το άρθρο 51, παρ. 4 του Συντάγματος.

«Είναι αδιανόητο να είναι κάποιος εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο ενός δήμου και βρίσκεται στο εξωτερικό με την τεχνολογία που υπάρχει, εν έτη 2018 να μην μπορεί να ψηφίσει, όταν το 1862 την εποχή του Όθωνα οι Έλληνες του εξωτερικού  στην Κωνσταντινούπολη στην Ανδριανούπολη, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στη Βιέννη, στο Λίβερπουλ της Αγγλίας ψήφιζαν και σήμερα στην εποχή της ταχύτητας και των τεχνολογιών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών να μην μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου.

Για αυτό το λόγο ζήτησε η κυβέρνηση να εξετάσει το ζήτημα σοβαρά. «Ας τα αφήσει κατά μέρους αυτά που ξέρει η κυβέρνηση. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίες, δεν τιμούν κανέναν και θα πρέπει να δώσει άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα» σχολίασε. Την θέση αυτή υποστήριξαν σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι στη διάρκεια της συνεδρίασης και συμφώνησαν να στείλουν άμεσα την πρόταση τους στη κυβέρνηση, και στο αρμόδιο υπουργείο, με τη σημείωση ότι η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τους Έλληνες του εξωτερικού να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.