27
Ιούν
2018
ΟΜΙΛΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Ζήτησε τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό ζήτημα και χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών σοβαρή εθνική υποχώρηση, διπλωματική και εθνική ήττα

Την κάθετη και απόλυτη αντίθεσή του προς τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, συνιστά πολύ σοβαρή εθνική υποχώρηση, διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τη χώρα μας και το λαό μας, διατύπωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔ-ΚΜ) Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας στη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, της ΠΕΔ-ΚΜ, των Δημοτικών Συμβουλίων των 38 Δήμων της περιοχής, παρουσία του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργου Πατούλη, της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστα Αγοραστού, Μητροπολιτών, καθώς και εκπροσώπων φορέων από ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων, τονίζοντας πως είναι ανάγκη να ερωτηθούν οι Έλληνες πολίτες για ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό εθνικό θέμα. Υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε κακή και σαθρή επιχειρηματολογία για να δικαιολογήσει την υποχώρηση και τις θέσεις της και για αυτό κάλεσε την ίδια, όπως και όλα τα ελληνικά κόμματα, να μην προβούν στην κύρωση αυτής της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Η Αυτοδιοίκηση, είπε χαρακτηριστικά, αγωνίζεται για να ανατρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών, για να αποτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που κατατείνουν στον ανωτέρω σκοπό, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και προς το εξωτερικό, προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και ηγετών σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

«Αλήθεια, γιατί ξαφνικά, χωρίς την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς ενημέρωση του Ελληνικού λαού, χωρίς ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων, χωρίς την επιδίωξη συνεννόησης και διαμόρφωσης εθνικής διαπραγματευτικής γραμμής, ασκώντας μυστική διπλωματία (έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας (στις 14.6.18 και σε τέσσερεις ημέρες, 17.6.18, την υπέγραψε), επέδειξε τόση βιασύνη, για να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο εκκρεμεί εδώ και 27 χρόνια, αφού υποτίθεται ότι επισπεύδουσα ήταν η άλλη πλευρά δηλαδή τα Σκόπια; Τί ήταν αυτό που συνετέλεσε στην άρον-άρον υπογραφή μιας διπλωματικά κακής και εθνικά απαράδεκτης συμφωνίας, η οποία παραχωρεί στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να λέγονται Μακεδόνες, τη γλώσσα τους Μακεδονική και παραχωρεί το όνομα Μακεδονία; Αν είναι οι διεθνείς πιέσεις του λεγόμενου ξένου παράγοντα, δηλαδή των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του ΝΑΤΟ, αυτές πάντα υπήρχαν αλλά η Ελλάδα και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν ενέδωσαν σ’ αυτές τις πιέσεις» επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Ο κ. Κυρίζογλου υπενθύμισε μάλιστα την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η οποία ορίζει ότι η FYROM θα κληθεί να διεξαγάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη Συμμαχία μετά την επίλυση του ονοματολογικού της. προηγούμενη επίλυση. «Η θέση μας αυτή, χωρίς να ασκηθεί τελικά βέτο, έγινε ομόφωνη νατοϊκή απόφαση. Αυτή μάλιστα «ομόφωνη απόφαση» κατά λέξη επαναλήφθηκε στις επόμενες πέντε Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ μέχρι και το 2016. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν επιτρέπεται σε κανένα να την παραχαράσσει. Το 1977 μάλιστα, δεν υπήρξε καμία δήθεν αναγνώριση ‘Μακεδονικής’ γλώσσας αλλά μία συνήθης συνδιάσκεψη του ΟΗΕ γλωσσολογικού-τυπολογικού χαρακτήρα. Καμία Ελληνική Κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει ούτε ‘μακεδονική’ εθνότητα ούτε ‘μακεδονική’ γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας. Τα ακραία στοιχεία της γειτονικής χώρας τώρα και στο μέλλον έχουν, με την υπογραφή μας, όνομα, εθνότητα, γλώσσα (Μακεδονία, Μακεδόνας, Μακεδονική), που παρά τις διευκρινίσεις, συνιστούν τη βάση του αλυτρωτισμού τους, ο οποίος αντί να υποχωρήσει θα ενισχυθεί» υπογράμμισε.

«Απεμπολήσαμε την ιστορική αλήθεια»

            Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ υποστήριξε ακόμη ότι «απεμπολήσαμε ως χώρα την ιστορική επιχειρηματολογία και την ιστορική αλήθεια. Με τη συμφωνία αυτή δώσαμε όνομα, εθνότητα, γλώσσα χωρίς να διασφαλίσουμε τα αποτελέσματά της. Η συμφωνία αυτή είναι ουσιαστικά στον αέρα». Ανέφερε μάλιστα ότι το κράτος των Σκοπίων έχει δικαίωμα να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ωστόσο διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε να χρησιμοποιεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας. Ως Έλληνες Μακεδόνες αισθανόμαστε την τιμή και την ευθύνη να μην επιτρέψουμε την εξαφάνιση, κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες, της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Ως Έλληνες Μακεδόνες», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να ανεχθούμε  αδιαμαρτύρητα τον σφετερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας αδιευκρίνιστης (για τις μελλοντικές της συνέπειες) πολιτικής σκοπιμότητας. Οι λαοί, που αναζητούν κάποια εθνική ονομασία για να αυτοπροσδιοριστούν, δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν σε βάρος άλλων -και μάλιστα γειτονικών- λαών. Εξάλλου, και οι ίδιοι οι γείτονές μας έχουν κατά καιρούς ομολογήσει τα αδιέξοδα στα οποία τους οδηγεί η τακτική τους αυτή. Θυμίζουμε τη δήλωση του πρώτου Προέδρου της FYROM Κίρο Γκλιγκόρωφ του 1992, ότι οι κάτοικοί της είναι Σλάβοι, ότι ήρθαν χίλια και πλέον έτη μετά το βασίλειο του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου και ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό κράτος των αρχαίων Μακεδόνων. Τελικά εύλογα γεννάται η απορία όλων μας, η Ελληνική Κυβέρνηση ποια επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε και γιατί;»

            Ο κ. Κυρίζογλου έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως οι Έλληνες πολίτες, αισθάνονται προσβεβλημένοι και ταπεινωμένοι και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν αυτή τη συμφωνία για λόγους ιστορικής αλήθειας και ελληνικής συνείδησης. «Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να πνίξει τη φωνή που αντηχεί μέσα μας, τη φωνή της συνείδησής μας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε να παραχωρηθεί τίποτε από όσα με αγώνες και θυσίες κλήρου και λαού (Μητροπολίτες, Ιερείς, Μακεδονομάχοι, ο Στρατός μας, ο λαός της Μακεδονίας), με το αίμα ηρώων και μαρτύρων, αποκτήθηκε και διαφυλάχθηκε». Δεν παρέλειψε μάλιστα να απορρίψει τους χαρακτηρισμούς της Κυβέρνησης (ακραίοι, εθνικιστές κλπ.) για όσους έχουν διαφορετική άποψη από τη δική της, κατηγορώντας την ότι έχει υιοθετήσει νοοτροπία καθεστωτική και αντιδημοκρατική.